První foto: Nový Seat León

ar1, 20. dubna 2005, 09:04 Google+

Koncept SEAT Salsa, představený v roce 2000, se stává realitou - nový SEAT León, jehož první oficiální foto dnes automobilka uvolnila, netají své kořeny v této designerské studii.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Leon

Leon | foto: Import Volkswagen Group

Sdílejte článek

Elegantně stylizovaná karoserie modelu SEAT León spojuje sportovní šarm vozů třídy kupé s praktičností pětidveřových hatchbacků, přesně tak, jak velí poznávací značka automobilky SEAT: „Design, který vzbuzuje emoce“.

Nový SEAT León tvoří po modelech Altea a Ibiza třetí nosný pilíř novodobé historie automobilky SEAT. Nový León je zatím posledním přírůstkem do škály modelů nové generace, představených po začlenění značky SEAT do skupiny Audi Brand Group v roce 2002.

Design nového Leónu v sobě snoubí sportovní vlastnosti vozů kupé s praktičností pětidveřových hatchbacků . Tento image podporují “neviditelné” kliky zadních dveří, které jsou skryty do dveřního rámu. Expresivně tvarované široké světlomety opticky dokonale navazují na V-prolis v kapotě motoru, velkou masku chladiče a výrazné lemy podběhů kol. Na těchto stylistických prvcích, zvýrazněných “dynamickou linkou” na bocích vozu, staví moderní dynamický design modelů SEAT nové generace.

Jedním z charakteristických designerských rysů nového modelu León je tvar, resp. konstrukce stěračů čelního okna. Ty jsou – stejně jako v případě modelu SEAT Altea – uchycené u vnějších okrajů čelního okna, na rozdíl od modelu Altea se ale stěrače nového Leónu po vypnutí neukrývají do A-sloupků karoserie.

León nové generace je v porovnání se stávajícím modelem o něco větší – je o 132 mm delší, takže jeho celková délka činí 4315 mm. Šířka novinky španělské automobilky vzrostla o 26 mm na 1768 mm, její výška činí 1458 mm. Nový León představuje dokonalou syntézu dynamického designu a kompaktních tvarů.

Rozvor nového modelu se prodloužil o 65 mm na 2578 mm, takže interiér je nadprůměrně prostorný a komfortní. Zvětšil se i zavazadlový prostor, který má nyní objem 341 l.

Bezprostředně po uvedení na trh budou moci zájemci o nový SEAT León volit ze čtyř motorů - dvou zážehových a dvou vznětových. Základním zážehovým agregátem je čtyřválec o objemu 1,6 l s nepřímým vstřikováním benzinu, který disponuje výkonem 75 kW/102 k. Druhým zážehovým reprezentantem ve škále pohonných jednotek je dvoulitrový čtyřválec 2.0 FSI s přímým vstřikováním benzinu do válců o výkonu 110 kW/150 k. Zájemci o vznětové motory budou moci sáhnout buď po čtyřválci 1.9 TDI se 77 kW/105 k, nebo 2.0 TDI o výkonu 103 kW/140 k. Všechny čtyři motory plní emisní limity normy Euro 4.

Zážehový čtyřválec 1.6/75 kW a turbodiesel 1.9 TDI/77 kW budou propojeny s pětistupňovými manuálními převodovkami, dva výkonnější agregáty 2.0 FSI/110 kW a 2.0 TDI/103 kW, dostanou šestistupňovou převodovku. Modely poháněné motorem 2.0 FSI budou k dispozici s manuální převodovkou nebo s automatickou převodovkou Tiptronic, modely poháněné turbodieselem 2.0 TDI budou vybaveny buď manuální šestistupňovou převodovkou, nebo inovativní šestistupňovou převodovkou DSG.

Díky vylepšenému podvozku Agile Chassis, který je dílem Technického centra automobilky SEAT v Martorellu, slibuje nový León skutečně excelentní jízdní vlastnosti. Vpředu má nezávislé zavěšení kol McPherson, novinkou je hliníkový pomocný rám. Zcela nové je zadní nezávislé čtyřprvkové zavěšení typu multi-link.

Komplexní systém prvků aktivní bezpečnosti obsahuje mj. stabilizační systém ESP, protiblokovací systém brzd ABS a protiprokluzové zařízení TCS. Nový León dostal řízení s elektromechanickým posilovačem a kotoučové brzdy u všech kol, vpředu ventilované.

Míru pasivní bezpečnosti výrazně zvyšuje šestice standardně montovaných airbagů (dva čelní, dva boční a dva průběžné hlavové airbagy). Za příplatek se dodávají boční airbagy i pro zadní sedadla. Všechna sedadla jsou standardně vybavena tříbodovými bezpečnostními pásy, pásy předních sedadel mají pyrotechnické předpínače a omezovače napětí v pásech. Omezovače napětí mají i pásy zadních krajních sedadel, u kterých jsou připraveny i kotevní body systému Isofix, sloužící k dokonalému upevnění dětských sedaček.

Nový SEAT León vyniká ohleduplností vůči chodcům – díky podobné konstrukci přední části vozu nabízí stejně vysokou úroveň ochrany chodců při vzájemném střetu jako Altea, která v této disciplíně při testu Euro NCAP dosáhla skvělých výsledků.

SEAT León nové generace si oficiální světovou premiéru odbude na mezinárodním autosalonu ve španělské Barceloně. León, který se bude vyrábět exkluzivně v hlavním závodě automobilky SEAT ve španělském Martorellu, půjde na trh ve čtyřech stupních výbavy: Reference, Stylance, Sport a Sport-up.

Text a foto: Seat
Vytisknout

Diskuze: První foto: Nový Seat León

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

Arnage Drophead Coupé

Kabriolet Bentley Arnage jde do výroby

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud