Citroën C3 Stop & Start a převodovka SensoDrive

ar1, 18. září 2004, 19:59 Google+

Snížení spotřeby pohonných hmot a ochrana životního prostředí: konkrétní řešení je nyní díky Citroënu C3 Stop & Start a převodovce SensoDrive v dosahu každého.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
C3

C3 | foto: Citroën ČR

Sdílejte článek

Citroën představí na pařížském autosalonu Mondial de l’Automobile 2004 model C3 ve verzi Stop & Start. Nová verze vůbec poprvé spojuje dvě špičkové technologie: elektronickou manuální převodovku SensoDrive a elektronicky řízený reverzní alternátor. Citroën C3 Stop & Start se tak podílí na zvyšování kvality života ve městě snížením spotřeby paliva a emisí CO2 v městském provozu o zhruba 10 procent. Systém Stop & Start zároveň odstraňuje akustický hluk stojícího vozu s běžícím motorem.

Citroën C3 Stop & Start se vyznačuje zastavením chodu motoru těsně před jeho zastavením a po celou dobu tohoto zastavení (při stání na semaforech, v dopravních zácpách apod.). Motor se automaticky nastartuje okamžité poté, co řidič uvolní brzdový pedál.

Citroën C3 Stop & Start, nabízený s novým motorem 1.4i 16V o výkonu 90 k v kombinaci s elektronickou manuální převodovkou SensoDrive, rozšiřuje paletu verzí modelové řady C3. Tyto dvě nové technologie se vhodně doplňují a zapadají do strategie značky Citroën v oblasti technologických inovací a ochrany životního prostředí.

Vývoj převodovky SensoDrive nabízené pro modely C2, C3 a C3 Pluriel zapadá do této strategie. Citroën dnes nabízí nejširší nabídkovou řadu vozů vybavených elektronickou manuální převodovkou. Elektronické řízení spojky a změny převodových stupňů snižuje spotřebu pohonných hmot oproti klasické mechanické nebo automatické převodovce. Elektronická manuální převodovka tak snižuje rovněž emise CO2 (přibližně o 8 % v městském provozu a 4 % ve smíšeném provozu).

S modelem C3 Stop & Start se automobilka Citroën vstupuje do nové etapy, jež přináší nové výhody v oblasti akustického a jízdního komfortu, hospodárnosti provozu a ochrany životního prostředí. Úspora spotřeby paliva a emisí CO2 se u vozů vybavených systémem „Stop & Start“ pohybuje okolo 10-ti procent v městském provozu a 6-ti procent ve smíšeném provozu.


Exteriér modelu C3 Stop & Start se odlišuje předními a zadními nárazníky a bočními ochrannými lištami lakovanými v barvách karoserie, klikami dveří a ozdobným krytem registrační značky ve stříbrné barvě „Aluminium“. Vůz je osazen patnáctipalcovými koly se specifickými celoplošnými kryty. Víko zavazadelníku obsahuje monogram „Stop & Start“.

Moderní a elegantní interiér je zvýrazněn použitím kombinovaných potahů látka/velur v modré barvě, předními sedadly s loketními opěrkami, koženým volantem a ozdobnými kryty prahů dveří.

Výbava Citroënu C3 Stop & Start vychází z provedení SX. Nabízí širokou doplňkovou výbavu včetně tempomatu, automatické klimatizace, automatických předních stěračů s dešťovým senzorem a systémem samočinné aktivace světlometů za snížené viditelnosti.


Jasné výhody s okamžitým účinkem

Větší pohodlí a potěšení z jízdy

Model C3 Stop & Start nabízí zřejmé výhody, jež přispívají k větší jízdní jistotě a stabilitě:

• akustický komfort cestujících a respekt k okolí;

• akustický komfort je zachován rovněž při nastartování motoru, které je pro cestující
zvukově nepostřehnutelné;

• pohodlí v interiéru díky odstranění vibrací motoru v klidu.

Nabízený komfort není na škodu potěšení z jízdy – přesně naopak. Zvýšené pohodlí spočívá v použité technologii, kterou si zákazník snadno osvojí bez nutnosti změny jízdních návyků.

Snížení spotřeby paliva a emisí CO2

Snížení spotřeby paliva a emisí CO2 jsou dalšími trumfy modelu C3 Stop & Start. Tyto výsledky zcela odpovídají strategie značky Citroën směřující k ochraně životního prostředí.

Opakované spouštění motoru již není synonymem nadměrné spotřeby. Technologie reverzního alternátoru, spojená s elektronickým řízením vstřikování paliva, zajišťuje snížení spotřeby paliva v městském provozu přibližně o 10 procent, neboli 18 g CO2/km. Ve smíšeném provozu se tato úspora blíží 6 procentům.

Použití technologie Stop & Start v kombinaci s motorem 1.4i 16V a převodovkou SensoDrive umožňuje snížit průměrnou spotřebu paliva modelu C3 Stop & Start na 5,7 l/100 km ve smíšeném provozu.

Při velké hustotě provozu může úspora spotřeby dosáhnout až 17 procent.


Jednoduchá a spolehlivá technologie

Jednoduchý princip fungování

Při brzdění motor těsně před úplným zastavením přejde do pohotovostního režimu (při rychlosti pod 6 km/h). Na sdruženém přístroji se rozsvítí zelená kontrolka „eco“. Spojka je rozpojená. Motor zůstává v pohotovostním stavu po celou dobu sešlápnutí brzdového pedálu. Při uvolnění brzdového pedálu se motor ihned automaticky rozběhne a zelená kontrolka „eco“ zhasne. Při sešlápnutí plynového pedálu se spojka postupně spíná (převodovka SensoDrive).

Řidič může kdykoliv systém „Stop & Start“ deaktivovat stisknutím spínače „eco off“ umístěného na středovém panelu. Vůz v takovém případě funguje stejně jako klasický model s převodovkou SensoDrive. Opětovným stisknutím tohoto tlačítka lze funkci opět aktivovat.

Pomocí řídicí jednotky systém ověřuje, zda je splněn určitý počet podmínek pro to, aby mohl motor přejít do pohotovostního režimu a setrvat v něm.

Systém Stop & Start nemůže fungovat v následujících případech:

• při příliš nízké teplotě motoru;
• při nízké úrovni nabití akumulátoru;
• při extrémních vnějších teplotních podmínkách (méně než –10 °C, více než
+30 °C) při současném použití klimatizace;
• je-li rozdíl mezi požadovanou teplotou a teplotou okolí příliš vysoký;
• při aktivaci funkce odmlžování čelního skla;
• při zařazené zpátečce.

Systém „Stop & Start“ se automaticky aktivuje při každém nastartování vozu.


Spolehlivá architektura

Systém „Stop & Start“ se skládá ze dvou hlavních prvků:

• z reverzního alternátoru o výkonu 2 kW, plnícího současně funkci startéru a alternátoru (dodávka elektrické energie do palubní sítě), který je montován na místo běžného alternátoru.

Výhoda startování přes alternátor spočívá v tichosti provozu a v rychlosti startování (400 ms oproti 800 ms u klasického startéru).

• počítače alternátoru komunikujícího s řídicí jednotkou motoru.

Zařízení doplňuje speciální akumulátor, řemen a napínák řemene.


Citroën C3 1.4i 16V SensoDrive Stop & Start: spojení blahodárných prvků

Model Citroën C3 Stop & Start s motorem 1.4i 16V, jenž byl uveden na trh v prosinci roku 2003, a elektronickou manuální převodovkou SensoDrive spojuje technologické prvky poslední generace. Cílem je maximalizovat potenciál snížení spotřeby pohonných hmot a emisí CO2 vyplývající z použití každého z těchto prvků.

Nový motor 1.4i 16V vytváří nejvyšší výkon 65 kW CEE (90 k DIN) při 5 250 ot/min a maximálním točivým momentem 133 Nm při 3 250 ot/min. Motor je vybaven systém proměnlivého časování ventilů, šestnáctiventilovou hlavu motoru a ovládání ventilů kotoučovými hydraulickými západkami. Nový motor tak umožňuje dosáhnout cílů v oblasti výkonu, optimalizované spotřeby paliva a s předstihem splňuje požadavky emisní normy Euro IV.

Citroën CR
Vytisknout

Diskuze: Citroën C3 Stop & Start a převodovka SensoDrive

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Daewoo končí, nastupuje Chevrolet - anotační foto

Daewoo končí, nastupuje Chevrolet

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud