Nový motor pro řadu X - BMW: nový X3 2.0d

ar1, 9. července 2004, 15:37 Google+

BMW X3, první vůz kategorie Sport Activity Vehicle (SAV) na světě ve střední třídě, bude v prodeji od září 2004 s novým základním motorem.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
X3

X3 | foto: BMW Group

Sdílejte článek

S modelem X3 2.0d značka BMW poprvé nabídne čtyřválcovou pohonnou jednotku ve voze SAV vhodném pro jízdu v terénu. BMW X3 tak osloví větší skupinu zákazníků, kteří mají zájem o vozy kategorie SAV. Nový dvoulitrový motor s přímým vstřikováním nafty systému common rail poslední generace dává maximální výkon 150 koní (110 kW) při 4000 otáčkách za minutu. Je zárukou potěšení z dynamické jízdy s maximálním točivým momentem 330 Nm. Nový model nabízí agilnost a nízkou spotřebu: X3 2,0d v průměru žádá 7,2 litrů nafty na 100 kilometrů.

Zmodernizovaný řadový čtyřválec v BMW X3 2.0d je zárukou výborných parametrů. Nejnovější generace technologie common rail se vstřikovacím tlakem 1600 barů dává motoru maximální točivý moment 330 Nm už od malých rychlostí při otáčkách 2000 za minutu. Silný motor ve spojení s pohonem všech kol zprostředkuje řidiči dobrý pocit z dynamické jízdy ve všech situacích.

Elektronikou kontrolovaná lamelová spojka rozděluje proměnlivě a plynule hnací sílu motoru mezi přední a zadní kola, což zaručuje nejen výbornou přilnavost, ale i rychlou odezvu motoru, která dříve u vozů s pohonem všech kol nebyla obvyklá.

Skvělá harmonie: jízdní dynamika, agilnost a úspora paliva
Nové BMW X3 se může pochlubit výbornými výkony: zrychlení na 100 km v hodině zvládne za 10,2 sekundy, na čtvrtý rychlostní stupeň pak X3 2,0d zrychlí z 80 na 120 km/h za 8,3 sekundy. Spolu s maximální rychlostí 198 km/h nabízí nové X3 2.0d vše, co patří k pravému vozu BMW kategorie Sport Activity Vehicle. A skvělou zprávou, jenž vyplývá z vlastností motoru, je jeho šetrnost. Při průměrné spotřebě ujede tento vůz na plnou nádrž až 875 kilometrů.

Šestistupňová převodovka v základní výbavě
Šestistupňová převodovka patřící k základní výbavě, která se výborně doplňuje s dvoulitrovým motorem, zajišťuje nízkou spotřebu spolu se skvělou dynamikou. První rychlostní stupeň je určen k maximálnímu záběru, který se obzvláště hodí k vozu této třídy, u něhož se očekávají vysoké kvality při rozjezdu například s přívěsem nebo do prudkého svahu. Dalších pět stupňů - šestý je pro nejrychlejší jízdu - řidiči zaručují správný převodový poměr na všech typech vozovek a při všech rychlostech. To vede k rychlé akceleraci a k velkému točivému momentu v každé situaci. Řidič, ať už je to ona nebo on, může vůz řídit uvolněným stylem, aniž by vyvíjel jakoukoliv námahu. BMW je také známé tím, že šestistupňová převodovka zaručuje velmi přesné a lehké řazení rychlostí s krátkými a precizními dráhami. To ještě dále podtrhuje dynamický charakter tohoto skvělého vozu třídy Sport Activity Vehicle.

BMW třídy X3 2.0d má stejně jako všechny ostatní modely BMW X3 inteligentní systém pohonu všech kol xDrive s elektronicky ovládanou lamelovou spojkou. Dalšími prvky základní výbavy jsou dynamická kontrola stability DSC, Dynamic Brake Control (DBC), Cornering Brake Control (CBC), dvoustupňová brzdová světla, která zaručují větší bezpečnost. Stejně jako všechny ostatní modely BMW třídy Sport Activity Vehicle dostává i X3 2.0d u BMW již déle používaný jedinečný systém Trailer Stability Control, který automaticky rozpozná a koriguje nebezpečné rozkývání přívěsu. Systém Hill Descent Control (HDC) je přínosem pro bezpečnost a pohodlí při jízdě v terénu a je také součástí standardní výbavy. Při jízdě z prudkého svahu automaticky kontroluje rychlost vozu a brání rozjezdu do vyšších rychlostí.

Nové doplňky pro všechny modely X3
Nový model X3 2.0d doprovázejí nové prvky výbavy mířící k většímu pohodlí, komunikaci, zábavě a bezpečnosti. Ty se objeví ve všech modelech BMW X3 v září. Například audio systém BMW Business CD bude přehrávat CD disky se soubory MP3 a stále populárnější sada systému Bluetooth pro mobilní telefon bude podporovat všechny funkce systému BMW Assist. Funkce TV dodávaná spolu s navigačním systémem Profesional bude schopná přijímat nejenom analogový, ale také digitální televizní signál. Dětské sedačky s úchyty ISOFIX bude možné umístit i na sedadlo spolujezdce při současné deaktivaci čelního airbagu.

BMW X3 2.0d vstoupí na německý trh v září. Výfukové plyny splňují současnou normu EU3.

BMW
Vytisknout

Diskuze: Nový motor pro řadu X - BMW: nový X3 2.0d

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Továrna na motocykly BMW přímo na internetu - anotační foto

Továrna na motocykly BMW přímo na internetu

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud