Nový Opel Tigra TwinTop

Petr Horák, 31. ledna 2004, 00:11 Google+

Debut nového modelu Tigra TwinTop, připravený na blížící se Mezinárodní autosalon v Ženevě...

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Tigra TwinTop

Tigra TwinTop | foto: Opel Media

Sdílejte článek

...(4. března až 14. března 2004) udělá z automobilky Opel prvního velkosériového výrobce automobilů v Německu, který bude mít v nabídce sportovní dvousedadlový model s elektro-hydraulicky ovládanou ocelovou střechou, která se otvírá i zavírá zcela sama pouze stlačením knoflíku.

Svěží, dynamické linie a pozoruhodná mnohotvářnost nové Tigry vnášejí do segmentu kabrioletů, resp. vozů kupé novou kvalitu. Ať už jako kabriolet, nebo kupé, Tigra nabízí velký a praktický zavazadlový prostor o objemu až 440 litrů – to je zásluha promyšlené konstrukce skládací střechy, která se zasouvá téměř svisle do zadní části karoserie. A protože za sedadly řidiče a jeho spolujezdce je ještě příruční odkládací prostor o velikosti 70 litrů, nabízí Tigra celkem více než 500 litrů prostoru pro zavazadla, což nedokáže žádný jiný vůz této třídy. Také víko zavazadlového prostoru Tigry má elektro-hydraulické ovládání a k jeho otevření či zavření tedy stačí pouze zmáčknout příslušné tlačítko.

K pohonu nové Tigry budou sloužit dva zážehové agregáty: Čtyřválec 1.4 ECOTEC o výkonu 66 kW/90 k, který je vybavený inovativní technologií TWINPORT přispívající ke snížení spotřeby paliva, a čtyřválec 1.8 ECOTEC o výkonu 92 kW/125 k. Oba tyto agregáty plní emisní limity normy Euro 4. Oba motory jsou standardně propojeny s pětistupňovými manuálními převodovkami, model poháněný čtyřválcem 1.4 TWINPORT může být vybavený také automatizovanou manuální převodovkou Easytronic.

„Tigra TwinTop je atraktivním vozem pro mladé a duchem mladé zákazníky - pro ty, kteří hledají sportovní model vzrušujícího designu,“ říká Carl-Peter Forster, šéf automobilky Opel. „Tigra zároveň hraje důležitou roli v naší modelové ofenzivě a ukazuje nový trend při rozšiřování našeho portfolia - našim plánem je, aby už v blízké budoucnosti asi 20 procent nabízených modelů patřilo do tzv. okrajových segmentů.“


Nejvýraznějším prvkem Tigry TwinTop je inovativní elektro-hydraulické ovládání pevné střechy. Dvoudílná ocelová střecha se rozkládá i skládá zcela automaticky. Po zmáčknutí tlačítka se pevná střecha postaví téměř svisle a potom se zasune do karoserie do prostoru mezi interiérem a zavazadlovým prostorem. I v případě, že je střecha složená do karoserie, má zavazadlový prostor objem 250 litrů – což mimochodem stačí pro naložení basy s pitím. Pokud je střecha rozložená, objem zavazadelníku se zvětšuje až na 440 litrů. Další příruční prostor za sedadly o objemu 70 l, který je přístupný z interiéru, se výborně hodí pro uložení např. oděvů atp. Vyhřívané zadní okno je vyrobeno ze skla s úpravou proti poškrábání.

Při pohledu z venčí se nový Opel Tigra prezentuje jako kompaktní, stylisticky vyvážený dvousedadlový vůz s řadou výrazných designerských detailů. Styling nové Tigry odpovídá novému designerskému jazyku automobilky Opel. Přední část vozu má typickou lichoběžníkovou masku chladiče s matně chromovaným masivním příčným žebrem, což je pro modely Opel typickým rysem. Charakteristické jsou i velké otvory v nárazníku pro přívod vzduchu k motoru a brzdám, prolis v kapotě motoru, třírozměrné eliptické světlomety s válcovými projektorovými reflektory.

Při pohledu z boku vyniknou krátké převisy karoserie a značně sloněné přední okno. Nejpůsobivější je však výrazně klínovitá linka boků, která stoupá plynule stoupá od přídě až k integrovaným koncovým světlům. Zajímavým designerským momentem jsou výrazně tvarované dveřní prahy. Pozornost, kterou návrháři věnovali každému detailu, je zřetelná i provedení výdechů vzduchu v předních blatnících s integrovanými směrovými světly. Zadní část pevné střechy může být vyvedená v kontrastní barvě ke karoserii, což umocňuje výsledný vizuální efekt. Dynamický image vozu umocňují při pohledu zezadu také velká koncová světla, zasahující hluboko do boků karoserie a elegantní lišta z matného chromu v zadním nárazníku.

Interiéru Tigry dominují výrazně anatomicky tvarovaná sedadla s dvoutónovým čalouněním. Osobité jsou i palubní přístroje s chromovanými rámečky ciferníků a řada detailů z leštěného hliníku. Dvě hliníkové lišty opticky propojují středovou konzoli a tunel převodovky. Originálními stylistickými prvky jsou i propojené ochranné oblouky za sedadly, vyrobené z matného hliníku.

Výrobu nové Tigry TwinTop Opel zadal uznávané karosárně Groupe Henri Heuliez S.A., sídlící ve francouzském městě Cerizay. Na automobilovém trhu by se tento svěží model měl objevit koncem, léta tohoto roku.

Zdroj a foto: Opel
Vytisknout

Diskuze: Nový Opel Tigra TwinTop

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Nová Škoda Octavia dnes představena! - anotační foto

Nová Škoda Octavia dnes představena!

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud