Škoda Auto vyrobila již 5 000 000 vozů!

ar1, 1. listopadu 2005, 04:04 Google+

Již 5.000.000 vozů vyrobila Škoda Auto od roku 1991, kdy se stala součástí koncernu Volkswagen.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Octavia

Octavia | foto: Škoda Auto

Sdílejte článek

Pětimilióntým automobilem, který sjel 1. listopadu 2005 ve 13:00 z montážní linky továrny v Mladé Boleslavi, se stala nová Škoda Octavia Ambiente s benzínovým motorem 1.6 MPI/75 kW. Jubilejní vůz v béžové metalické barvě Sahara věnovala společnost Škoda Auto Pečovatelské službě města Mladá Boleslav, která zajišťuje pomoc 700-ti seniorům a zdravotně postiženým občanům ve středočeském kraji.

Koncern Volkswagen vstoupil do české automobilky Škoda v dubnu 1991. V té době firma vyráběla ročně cca 170 000 vozů jediné řady - Škoda Favorit. Prvním výsledkem spolupráce byl jeden z nejúspěšnějších automobilů v dosavadní historii značky - Škoda Felicia, které se až do ukončení výroby v polovině roku 2001 prodalo rekordních 1 420 441 kusů. Prvním modelem značky, který využil strategii sdílených společných modulů a technologií s dalšími vozy koncernu Volkswagen, byla Škoda Octavia. Pro její výrobu byl v roce 1996 v Mladé Boleslavi vybudován nový montážní závod, dodnes považovaný za jeden z nejmodernějších v Evropě. Škoda Octavia se stala zároveň symbolem zásadního přerodu celého podniku a nastoupení nové cesty vedoucí k obnovení prestiže a image značky. Pro náročnou výrobu největší škodovky - luxusního vozu Superb - byl v roce 2001 postaven zcela nový závod v Kvasinách.

Za více jak čtrnáct let spolupráce společnosti Škoda Auto s koncernem Volkswagen byly všechny oblasti výroby včetně produkce agregátů a montážních závodů vybaveny nejmodernějšími technologiemi a uvedeny do plně konkurenceschopného stavu. Největší počet vozů Škoda od vstupu koncernu VW v roce 1991 - 3 756 148 sjel z montážních linek základního závodu v Mladé Boleslavi. V Mladé Boleslavi je dnes soustředěná výroba a montáž vozů řad Fabia, Octavia a také produkce motorů a převodovek, určených nejenom pro vozy Škoda, ale i pro další značky koncernu VW. Montážní závod Vrchlabí, který se specializuje na výrobu vozů Octavia Tour a speciálních verzí modelu Octavia (sportovní Octavia RS a vozy s pohonem všech kol - Octavia Combi 4x4) vyrobil za toto období 727 046 automobilů. Pobočný závod v Kvasinách, kde je v současnosti soustředěná montáž modelu Superb a kde se připravuje zahájení výroby nové modelové řady Škoda Roomster vyrobil od vstupu koncernu VW celkem 389 697 vozů. Na výrobě vozů Škoda se až do roku 2000 podílel také montážní závod Volkswagen Poznaň v Polsku, v současnosti sjíždění automobily značky Škoda z montážních linek továren na Ukrajině, v Bosně a Hercegovině, v Indii a v Kazachstánu. V rámci dlouhodobé strategie  mezinárodní expanze značky se připravuje zahájení produkce vozů Škoda také v Číně.

Jubilejním pětimilióntým automobilem je typ Škoda Octavia nové generace, který byl poprvé uveden na trh na jaře 2004. Verze Octavia Combi a Octavia Combi 4x4 následovaly na podzim 2004 a v letošním roce byla nabídka této modelové řady doplněná i o sportovní rodinný vůz - Škoda Octavia RS a Škoda Octavia Combi RS. Popularitu modelu Octavia dokazují prodejní výsledky, jeho technickou vyspělost pak ocenění odborníků. Škoda Octavia nové generace se stala automobilem roku nejen v České republice, ale také ve Finsku, Velké Británií, v Litvě, Bulharsku nebo v Srbsku a Černé hoře. Škoda Octavia získala také prestižní cenu "Zlatý volant", ocenění "Auto Trophy", v Itálii prestižní titul "Nejhezčí auto světa" a v České republice cenu "Nejhezčí auto roku 2005".

V letošním roce si automobilka Škoda připomíná také 100 let od vyrobení prvního automobilu a 110 let od zahájení výroby dopravních prostředků v Mladé Boleslavi. V současné době se vozy značky Škoda prodávají na 85 trzích celého světa a celková produkce Škoda Auto by měla v letošním roce dosáhnout rekordních 491 000 automobilů modelových řad Škoda Fabia, Octavia Tour, Octavia a Superb.

Škoda Auto, a.s.

Vytisknout

Diskuze: Škoda Auto vyrobila již 5 000 000 vozů!

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Grand Cherokee

Test: Jeep Grand Cherokee 3.0 CRD Laredo

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud