Slovensko "autovelmocí"? Už pátá značka tam bude vyrábět

ČTK / AutoRoad.cz, 2. července 2022, 00:48 Google+

Švédská automobilka Volvo Cars postaví na východě Slovenska závod na výrobu elektrických aut. Investice dosáhne 1,2 miliardy eur (29,6 miliardy korun), z toho pětinu tvoří předpokládaná podpora státu. ČTK o tom dnes informovalo slovenské ministerstvo hospodářství. Půjde o pátou automobilku, která bude mít továrnu na Slovensku, jež je v přepočtu na obyvatele největším výrobcem automobilů na světě. Slovensko ročně zmontuje kolem milionu automobilů.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Volvo

Volvo | foto: Archiv AutoRoad.cz

Sdílejte článek

Nový závod Volvo Cars, který bude podle slovenské vlády klimaticky neutrální, bude umístěn v strategickém parku Valaliky u Košic na východním Slovensku. Zahájení výstavby továrny je plánované na příští rok, se sériovou výrobou se počítá v roce 2026. Plánovaná kapacita továrny bude do 250.000 vozidel ročně, investice by v regionu měla vytvořit několik tisíc pracovních míst.

"Expanze v Evropě, našem největším regionu z hlediska prodejů, je klíčovou pro náš přechod k elektrifikaci a pokračující růst," uvedl v tiskové zprávě generální ředitel Volvo Cars Jim Rowan. Automobilka má nyní v Evropě továrny ve Švédsku a v Belgii.

"Nový závod Volvo Cars je pro nás významný hned ze dvou důvodů. Vznikne na východním Slovensku, čímž výraznou mírou zlepší sociální a ekonomickou situaci v regionu. V závodě budou vyrábět jen auta na elektrický pohon, což pro slovenský průmysl představuje perspektivu konkurenceschopnosti v nové ekologické éře," uvedl podle tiskové zprávy slovenský premiér Eduard Heger.

Volvo podle slovenské vlády v letech 2025 až 2027 na Slovensku postupně vytvoří 3300 nových pracovních míst. Další pracovní příležitosti by měly vzniknout u dodavatelů, podle premiéra by mohlo jít o zhruba 10.000 pracovních míst. Investiční podpora ze strany státu byla dohodnuta ve výši 267 milionů eur (6,6 miliardy Kč).

V uplynulých letech větší investice na Slovensku směřovaly zejména na západ země. Auta na Slovensku nyní montují automobilky Jaguar Land Rover, Kia, Stellantis a Volkswagen. Po příchodu Volvo Cars tak význam automobilového průmyslu pro ekonomiku země stoupne ještě výrazněji.

Společnost Volvo Cars uvedla, že nová továrna podpoří její plány na úplný přechod k elektromobilům do roku 2030 a dosažení klimatické neutrality do roku 2040. Upozornila, že místo zvolené pro továrnu nabízí dobré logistické a dopravní spojení se zbytkem Evropy a přístup k dobré dodavatelské základně. Při výběru lokace sehrála podle firmy důležitou roli také nabídka podpory ze strany slovenské vlády.

"Tato investice je pro Slovensko výbornou zprávou - jde o velký objem finančních prostředků, který přinese ekonomický růst, nastartuje investice v dodavatelských firmách, jakož i tvorbu nových pracovních míst, a to všechno zejména s ohledem na umístění nové automobilky na východě Slovenska," informoval ČTK analytik bankovního domu Slovenská sporiteľňa Matej Horňák. Dodal, že samotná investice a pak i náběh výroby by mohly přispět k růstu hrubého domácího produktu Slovenska shodně o jeden procentní bod. Letos slovenské instituce počítají se zhruba dvouprocentním růstem hospodářství.

Podle Horňáka je investice Volvo Cars s ohledem na lokalitu budoucího závodu a jeho zaměření na elektromobily přínosem, byť země zvýší svou závislost na automobilovém průmyslu.

Továrna na Slovensku bude prvním novým závodem společnosti Volvo Cars v Evropě od roku 1965. Většinovým vlastníkem společnosti Volvo Cars je nyní čínská skupina Geely, která automobilku koupila v roce 2010 od amerického automobilového koncernu Ford Motor. V loňském roce firma Volvo Cars uvedla své akcie na stockholmskou burzu.

Vytisknout

Diskuze: Slovensko "autovelmocí"? Už pátá značka tam bude vyrábět

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

Gumbal kára BMW 318i

Úpravy Gumbal kára, část druhá

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud