Vydařená premiéra Josefa Pátla v Jeseníkách

Miroslav Vebr, 20. září 2018, 09:38 Google+

Předposlední podnik rallysprintového mistrovství přinesl i jednu úspěšnou premiéru. Josef Pátl usedl do er pětky a po dokončení všech rychlostních zkoušek byl klasifikovaný na šestém místě. První start vyšel na jedničku.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Rally Jeseníky (CZE)

Rally Jeseníky (CZE) | foto: Jakub Daniel Machálek, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Josef Pátl ve své sportovní kariéře startoval s různými produkčními vozy a na svém kontě má i po dvou startech s dvoukolkou a automobilem specifikace WRC. Při Rally Jeseníky přišel na řadu současný fenomén s označením R5. Pro moravskou soutěž si vybral tým CERS rally team, respektive Ford Fiesta R5. Mnoho fanoušků rally tak mělo u startu pražského jezdce velký otazník, jak se Pepa, který v letošní sezóně startoval minimálně (2x Peugeot 208 R2), popere s moderní technikou a uklouzanou a zablácenou tratí jesenického sprintu. A dopředu nutno předeslat, že mnohým škarohlídům spadla nad dosahovanými časy brada.

img-responsive

Rally Jeseníky (CZE) | foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

Tréninkové jízdy probíhaly za deště, ale na samotný závod svítilo jezdcům na trať sluníčko. Přesto byly hlavně lesní úseky velmi zrádné, neboť místy trať klouzala, jako kdyby se jelo v lednu a ne v září. Úvodní 12,7 km dlouhou erzetu začal Josef Pátl s Frantou Rajnohou na jistotu. Přece jen bylo potřeba si k trati přičichnout a nevyrobit kiks hned v úvodu soutěže. Šestý čas byl pro posádku velkým povzbuzením. Do konce první sekce zbývaly dvě rychlostní zkoušky a v nich Pepa s Frantou zajeli šestý a pátý nejrychlejší čas absolutní klasifikace. V průběžném pořadí jim patřila šestá příčka, což na první start s fiestou R5 bylo více než dobré. 

img-responsive

Rally Jeseníky (CZE) | foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

Do konce závodu zbývaly čtyři erzety a díky slunečnému počasí trať osychala, vytahané blátíčko ovšem neustále drželo zdvižený ukazovák. Třikrát šestý a jednou osmý čas v závěrečné zkoušce sprintu, taková byla bilance Josefa Pátla v druhé sekci rychlostních zkoušek. Na cílovou rampu dorazila fiesta v zlatavém designu se spokojenou posádkou na šesté příčce absolutní klasifikace a stejná příčka náleží dvojici Pátl - Rajnoha i v kategorii P2+. "Auto Ford Fiesta R5 je přes mé chabé a často zapomenuté zkušenosti naprosto geniální. S Ondrou Bisahou jsme se dohodli na měkčím setupu, aby auto dýchalo a já měl radost, jak se na brzdách naklánělo směrem dopředu. Nastavení mi pomáhalo i v zatáčení a bylo pro mě celkově čitelnější. Celý den v Jeseníkách byl perfektní. Užívali jsme si, tedy hlavně já, požitků této kategorie a jeli s takovou rezervou, abychom autu vůbec neublížili. Pouze rozhodnutí o pneu na druhou sekci bylo možná více ustrašené, neboť jsme nechali gumy na vodu. To ale udělala většina posádek, takže nelze mluvit o nějaké chybě. Jednalo se o bezpečí v katech, takže vlastně správná volba. Fungování fiesty bych asi zcela nepochopil ani za několik takových soutěží. Je prostě dokonalé a přál bych každému, kdo už něco v závodních autech zažil, si to vyzkoušet,” podělil se o dojmy po závodě Josef Pátl.

Vytisknout

Diskuze: Vydařená premiéra Josefa Pátla v Jeseníkách

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Ogier, Sebastien - Ingrassia, Julien

Ogier je blízko podpisu smlouvy s Citroënem pro rok 2019

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud