Barumka se pojede s řadou změn a novinek

Roman Ordelt, 23. června 2018, 17:11 Google+

Barum Czech Rally Zlín se uskuteční v letošním roce v termínu 24. – 26. srpna 2018, na programu bude osmačtyřicátý ročník. Barumku každoročně sleduje ve Zlínském kraji desetisíce fanoušků, což zařazuje zlínskou rally do pozice jednoho z nejvíce navštívených sportovních podniků na území České republiky. I v letošním roce se čeká v rámci FIA Mistrovství Evropy v rally (ERC) kvalitní podívaná a nabitá startovní listina s řadou předních jezdců z evropského šampionátu. Očekává se pokračování dramatického souboje šestinásobného vítěze zlínské rally Jana Kopeckého s největším adeptem na evropský titul Alexejem Lukjaňukem z Ruska.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Barum Czech Rally Zlín (CZE)

Barum Czech Rally Zlín (CZE) | foto: Jakub Daniel Machálek, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Centrum soutěže bude soustředěno v krajském městě Zlín. Startu závodu předchází technická přejímka konaná ve čtvrtek 23. srpna v odpoledních hodinách v Otrokovicích. V pátek 24. srpna proběhne v dopoledních hodinách v blízkosti servisní zóny kvalifikace a testovací RZ na úseku z Komárova do Pohořelic. Slavnostní start se uskuteční od 16 hodin na náměstí před zlínskou radnicí, samotná rally odstartuje večerní diváckou Super RZ v ulicích Zlína, po které následují dva plnohodnotné soutěžní dny. Celá rally měří 746 km a obsahuje 15 rychlostních zkoušek v celkové délce 212,5 km na osmi úsecích s asfaltovým povrchem. Nejdelším a nejnáročnějším rychlostním testem v itineráři letošní barumky bude poslední rychlostní zkouška celé rally s téměř 25 kilometry! Oproti loňskému ročníku se změnilo 40% tratě náročných rychlostních zkoušek. V itineráři chybí po 15 letech klasický úsek Pindula, který začal psát svou historii při třetím ročníku v roce 1973. „Letos nejedeme tuto legendární erzetu z důvodu výskytu afrického moru prasat, neboť jsme se rozhodli pro bezpečnější variantu. Divákům můžeme slíbit, že v žádném případě nebudou ochuzeni o kvalitní a náročné rychlostní zkoušky. Přesné názvy erzet zveřejníme až koncem června, nicméně podle zveřejněných lokalit určitě nebude soutěži scházet náboj a obtížný charakter jednotlivých rychlostních zkoušek,“ pověděl Miloslav Regner, ředitel Barum Czech Rally Zlín.

K novinkám letošního ročníku patří rozšíření servisního parkoviště v Otrokovicích do prostor areálu Zlín Aircraft a.s. (bývalý Moravan), kde naleznou zázemí i vozy Star Rally Historic. „Dochází k přesunutí servisního areálu na letištní plochu společnosti Zlin Aircraft v Otrokovicích. Zde budou mít posádky Star Rally Historic dostatek prostoru. Budeme mít startovní pole kompletně u sebe a rovněž z hlediska logistiky to bude jednodušší. Letos se navíc celé startovní pole soudobých vozů barumky rozloží, neboť část týmů bude i na letištní ploše, aby měl každý tým dostatek místa. Soutěžíci určitě ocení pohodlné parkování kolem letišní plochy a lepší prezentaci pro své partnery,“ vysvětlil Miloslav Regner rozšíření servisního areálu. Samozřejmostí je pokrytí nového areálu technickým zabezpečením včetně přívodu elektřiny a bezdrátovým internetovým připojením.

Pořadatelé z Auto klubu Barum Zlín v AČR slibují velmi kvalitní startovní pole. Předpokládá se, že se objeví ve Zlíně kolem třiceti vozů progresivní kategorie R5, vedle Kopeckého a Lukjaňuka přijede řada zvučných jmen nejen z Evropy. Diváci se mohou těšit v rámci evropského šampionátu i na tuhé boje v hodnocení juniorů a jezdců do 28 let.

Jedenáctý ročník Star Rally Historic je pevně zakořeněnou součástí Barum Czech Rally Zlín. Potvrzením rostoucí úrovně je přidělení mistrovského statusu podniku, který se potřetí pojede jako součást MČR v rally historických automobilů! Tradiční součástí zahajovacího programu barumky je Bugatti Grand Prix. Již posedmé se na trať městského okruhu v ulicích Zlína vydají historické automobily z dvacátých a třicátých let minulého století.

Podruhé se uskuteční Green Rally pro vozidla s elektrickým a hybridním pohonem, kdy nejde o klasickou rally, posádky absolvují některé z klasických rychlostních zkoušek barumky, okořenenou o speciální úkoly jako například jízdu zručnosti, a také o společensko-kulturní vyžití spojené s příjemnými gastronomickými zážitky či relaxací ve wellness. Po loňské úspěšné premiéře se uskuteční i letos cyklovyjížďka s názvem Zlínská kola, která je určena jak pro profíky, tak pro širokou veřejnost a proběhne po trati městské rychlostní zkoušky. Podrobné informace najdete na oficiálním webu www.czechrally.com nebo prostřednictvím sociálních sítí.

ZÁKLADNÍ PROGRAM:

Pátek 24. srpna 2018

8 – 10 hod.: kvalifikační RZ Komárov

10 – 13 hod.: testovací RZ Komárov

16:00 hod.: slavnostní start

21:15 hod.: Super RZ Zlín

Sobota 25. srpna 2018

08:00 hod.: start 1. etapy

21:58 hod.: cíl 1. etapy

Neděle 26. srpna 2018

7:30 hod.: start 2. etapy

17:00 hod.: cíl rally, rozdílení cen

20:30 hod.: afterparty

Vytisknout

Diskuze: Barumka se pojede s řadou změn a novinek

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

cvrček, věroslav

Věroslav Cvrček díl 2. „Zážitky ze Safari rally by byly na celou knihu“

reklama

Doporučujeme

Rally Hustopeče (CZE)

„Vlčák“ udělil Fordici žlutou kartu

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud