Mercedes-Benz EQV: První prémiové elektrické MPV zvládne 100 km už za 15 minut nabíjení

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 5. března 2019, 15:04 Google+

Světová premiéra prvního čistě elektrického transportéru v prémiovém segmentu: S Konceptem EQV Mercedes-Benz kombinuje bezemisní mobilitu s působivými jízdními vlastnostmi, maximální funkcionalitou a estetickým designem. V plánu společnosti Mercedes-Benz je také sériová verze vozu založená na Konceptu EQV, která bude poprvé odhalena na letošní frankfurtské Autoshow.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Mercedes-Benz EQV

Mercedes-Benz EQV | foto: Daimler AG

Sdílejte článek

Motor o výkonu 150 kW a s kapacitou 100 kWh nabízí dojezd až 400 km

Koncept EQV má kompaktní pohonnou jednotku (eATS) na přední nápravě o výkonu 150 kW. Elektrický motor, převodovka s pevným převodovým poměrem, chladicí systém a výkonová elektronika tvoří kompaktní celek.
Energie je dodávána lithium-ion baterií. Díky kapacitě 100 kWh je maximální dojezd 400 km zcela realistický a díky maximální rychlosti 160 km/h je zajištěn maximální požitek z jízdy i mimo město.

Vůz může být pohodlně nabíjen doma pomocí Mercedes-Benz wallbox, nebo z běžné domácí zásuvky. Pro větší pohodlí je k dispozici také funkce rychlonabíjení: během pouhých 15 minut u nabíjecí stanice lze vůz nabít pro dojezd cca. 100 kilometrů.

Funkcionalita bez kompromisů

MPV značky Mercedes-Benz splňují nejpřísnější požadavky na funkcionalitu a variabilitu. V těchto oblastech neslevuje ani plně elektrická varianta. Díky instalaci baterie pod podlahou není vnitřní prostor jakkoliv omezen.

Například při vybavení šesti jednotlivými sedadly proto poslouží Koncept EQV jako reprezentativní shuttle, který beze zbytku splňuje všechny požadavky VIP přepravy. Další varianty konfigurace sedadel přetvářejí vůz v praktického rodinného pomocníka, nebo v přepravník sportovního a outdoorového vybavení. S Konceptem EQV přináší Mercedes-Benz extrémně flexibilní, plně elektrický vůz, který lze vybavit sedmi či dokonce osmi místy k sezení s využitím individuálních či lavicových sedadel. „Náš Koncept EQV je perfektním vozem, který uspokojí rodiny a pojme velké množství nákladu pro bezemisní jízdu. A konceptem dlouho nezůstane: Sériový model zažije světovou premiéru na letošním IAA,“ říká Dieter Zetsche, předseda představenstva Daimler AG a Head of Mercedes-Benz Cars.

Designové znaky EQ zajišťují nezaměnitelný vzhled

Společným rysem všech vozidel EQ je jejich vzhled. Značka EQ se chlubí výraznou a avantgardní estetikou. „Koncept EQV ztělesňuje náš přístup „Progresivního luxusu“ propojováním analogového a digitálního světa do jednoho celku. Designové znaky EQ svými progresivními tvary vozu poskytují nezaměnitelný vzhled,“ říká Gorden Wagener, Chief Design Officer v Daimler AG. „Také v interiéru chladnou estetiku nahrazují hřejivější akcenty, jako například barva růžového zlata, podtrhující až domáckou atmosféru ve vozidle. V kabině řidiče hraje důležitou roli také nový, intuitivní systém MBUX.“

Dynamický, elektrický vzhled exteriéru upozorňuje na silný elektrický pohon. Jeho srdcem je chromová mřížka chladiče a LED pás – charakteristický designový znak EQ. Vozidlo je lakováno high-tech stříbrnou barvou a o nezaměnitelný vzhled vděčí také nárazníku s rozměrnými otvory pro chlazení a výraznými chromovými prvky na jejich vnějších okrajích. Celkový vzhled je navíc dokreslen nízkým profilem a koly z lehkých slitin o rozměrech 19 palců, díky nimž vůz působí dynamicky i ve chvíli, kdy zrovna nejede.

Elegantní kabina řidiče s příjemnými akcenty

Věk elektromobility neurčuje pouze vnější design konceptů z rodiny EQ, estetika se mění také v interiéru. Elegantně řešená kabina řidiče je soustředěna na nekomplikované a intuitivní ovládání. Základ spolupráce řidiče s vozem je tvořen infotainmentem MBUX (Mercedes-Benz User Experience), v němž se snoubí inteligentní systém hlasového ovládání s inovativními možnostmi konektivity.

Ruku v ruce s designem EQ jde kožený vzhled palubní desky v barvě „Midnight Blue“, doplněný o variantu v barvě růžového zlata, připomínající měděné dráty, která dotváří hřejivou atmosféru interiéru. Obzvlášť zajímavé jsou barevné stylingové prvky rámečků. Z růžového zlata na infotainmentu a zvukovém systému vyzařuje hřejivost, zatímco touchpad a přepínač osvětlení je vyveden v tmavém chromu a výdechy klimatizace v barvě „silver shadow“. Loketní opěrky jsou čalouněny modrou kůží nappa, na níž zajímavě kontrastuje prošívání v barvě růžového zlata, a stejného efektu je docíleno také prošíváním podél sedadel.

img-responsive

Mercedes-Benz EQV | foto: Daimler AG

Implementovány jsou i odlišně barevně vyvedené komponenty – černá kůže na polštáři sedadel a tmavě modré prvky na opěradlech dotvářejí kontrastní rozdělení: modrá barva dominuje na vrchní straně interiéru, černá převažuje v té spodní. Tento efekt je nejen vizuálně atraktivní, ale podtrhuje technologický charakter interiéru.

Vytisknout

Diskuze: Mercedes-Benz EQV: První prémiové elektrické MPV zvládne 100 km už za 15 minut nabíjení

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

Mazda CX-30

Mazda všechny překvapila. Představila úplně nové SUV CX-30. Je stylové a…

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud