Loeb: "Taktika, nic krásného pro sport"

Tomáš Urban, 16. června 2008, 13:44 Google+

Sebastien Loeb komentuje taktické vítězství Fordů v Turecku.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Loeb, Sébastien

Loeb, Sébastien | foto: www.wrcturkey.com

Sdílejte článek

Loeb se v páteční etapě dostal do vedení. Jezdci Fordu takticky zpomalili, aby v sobotu jezdec Citroenu startoval jako první a všem tak čistil trať. Čištění trati je problém, neboť povrch před prvním autem je kluzký, je tam plno volné šotoliny. Vůz tak nemá potřebnou přilnavost a jezdec tak hodně ztrácí. Toho využili oba jezdci Fordu. Hned v sobotu hned po první RZ Loeb ztratil důležité vteřiny, které už nedokázal smazat byť jel sebelíp.

Sám Loeb k tomu říká: "Není pěkné, že čistím trať a tím ztratím. Ale bohužel tato taktika není zakázaná a Fordům to beze zbytku pěkně vyšlo. Tohle by se mělo změnit,"

Je pravdou, že tohle není zakázáno, ono v pravdě to asi ani zakázat nejde. U Formule 1 je taktizování zakázáno, jenže tam je to naprosto viditelné. U rally toto taktizování zpomalením nejde, jelikož jezdci startují minutu nebo dvě za sebou. Sice mají k dispozici splity (aktuální rozestupy), ale na zkoušce dlouhé např. 31 km se těžko dá dokázat proč jezdec zpomalil. Těch důvodů ke zpomalení může být tisíc.

"Ze sportovního hlediska to je nesportovní, a Ford toho využil. Podle mě je něco špatně. Prostě to Fordům vyšlo," konstatuje smutně Loeb

Vedoucí týmu Citroen Olivier Quesnel nebyl tímto manévrem Fordu nijak překvapen a na tiskové konferenci v pátek večer konstatoval, že i kdyby jel Loeb v sobotu sebelíp, prostě není v silách vyhrát. "Nemyslím si, že je to v rámci fair play, " podotkl Quesnel

Je zajímavé podívat se do výsledků. Loebovi se nepovedla RZ 12, kde ztratil 16 sekund. Druhé průjezdy zkoušek už dokázal vyhrát, RZ 15 se stejným časem jako Hirvonen a RZ 16 vyhrál a dal Hirvonenovi pouze vteřinu a půl. V neděli byly na programu tři testy, v celkové délce cca 70 km. Zde se dalo útočit. Jenže Loeb pokazil hned RZ 17 a dostal osm vteřiny a bylo vymalováno. Zbylé dva testy sice vyhrál, ale Hirvonen jel natolik skvěle, že prostě nebylo v silách manko stáhnout.

Uvidíme, jestli se pokusí FIA do tohoto taktizování zasáhnout. Podle mého názoru by neměla. Co si o tom myslíte Vy? Napište svůj názor do diskuse pod článek.

 Foto:  www.wrcturkey.com

Vytisknout

Diskuze: Loeb: "Taktika, nic krásného pro sport"

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Šumava (CZE)

Rally Šumava v galerii

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

reklama

Doporučujeme

Prokop, Martin

Martin Prokop o vyloučení z Turecké rallye

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Hustopeče nadále v tradičním formátu

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud