Spojení hospodárnosti a výkonu: nové BMW M340d xDrive Sedan a nové BMW M340d xDrive Touring

Petr Boháč / AutoRoad.cz, 19. února 2020, 09:04 Google+

Nové M modely do modelové nabídky nového BMW řady 3 – vznětový řadový šestiválec s výkonem 250 kW/340 k a točivým momentem 700 Nm generuje impozantní sílu – špičková hospodárnost díky M TwinPower Turbo a 48voltové mild hybridní technologii – kombinace M sportovního podvozku, variabilního sportovního řízení, M sportovního diferenciálu a inteligentního pohonu všech kol nabízí mimořádné výkony.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
BMW M340d

BMW M340d | foto: BMW

Sdílejte článek

Nabídku modelů BMW M v segmentu prémiových automobilů střední třídy doplňují dva mimořádně hospodárné, a přitom výkonné modely. Vznětový řadový šestiválec s technologií M TwinPower Turbo pohánějící v BMW M340d xDrive Sedan (kombinovaná spotřeba paliva: 5,7–5,3 l/100 km; kombinované emise CO2: 149–139 g/km) a BMW M340d xDrive Touring (kombinovaná spotřeba paliva: 5,8–5,4 l/100 km; kombinované emise CO2: 153–143 g/km) nabízí výjimečný zátah a zároveň dosahuje působivé hospodárnosti. Třílitrová pohonná jednotka generuje maximální výkon 250 kW/340 k a nejvyšší točivý moment 700 Nm. Použití mild hybridní technologie současně vedlo k dalšímu snížení spotřeby paliva a emisí. Díky komplexnímu souboru technologií čistících výfukové plyny, včetně selektivní katalytické redukce SCR se vstřikováním močoviny AdBlue, splňují nejvýkonnější vznětové varianty nového BMW řady 3 budoucí emisní normu Euro 6d.

img-responsive

BMW M340d | foto: BMW

Výkonný motor v nových BMW M modelech spolupracuje s osmistupňovou převodovkou Steptronic Sport, speciálně vyvinutým podvozkem a inteligentním pohonem všech kol. Standardní výbavou obou modelů je M sportovní podvozek, variabilní sportovní řízení a také M sportovní brzdy a M sportovní diferenciál. Nové BMW M340d xDrive Sedan zrychluje z 0 na 100 km/h za pouhých 4,6 sekundy, zatímco nové BMW M340d xDrive Touring stejný sprint zvládne za 4,8 sekundy.

Výjimečný nástup výkonu a příkladná hospodárnost: řadový vznětový šestiválec s technologií M TwinPower Turbo a výkonem 250 kW/340 k
Nové M modely v BMW řady 3 vděčí za svůj nezaměnitelný charakter z větší části mimořádnému nástupu výkonu a vzhledem k poskytované dynamice i nebývale nízké spotřebě paliva a produkci emisí. Jejich 3litrový vznětový řadový šestiválec má hlavu ventilů a klikovou skříň vyrobenou z hliníku. Třecí ztráty v bloku motoru snižují kromě jiných technických řešení i stěny válců pokryté nastříkanou vrstvou oceli. Ventilový rozvod byl zesílen s cílem optimalizovat jak reakce motoru, tak jeho hospodárnost. 

img-responsive

BMW M340d | foto: BMW

Technologie M TwinPower Turbo se v případě tohoto motoru skládá z dvoustupňového přeplňování s účinným chlazením stlačeného vzduchu a přímého vstřikování paliva common-rail s piezo vstřikovači. Pro zajištění mimořádně ostrých reakcí turbodmychadel je vysokotlaká i nízkotlaká turbína vybavena variabilní geometrií rozváděcích lopatek. K rychlému roztočení turbodmychadel přispívají také jejich zdokonalená ložiska s minimalizovaným třením. Přepracovaný systém přímého vstřikování pracuje s tlakem až 2500 bar, zajišťuje přesné dávkování paliva a extrémně čisté spalování. 

Mild-hybridní technologie se 48V startér-generátorem zvyšuje dynamiku a hospodárnost. 
48V startér-generátor použitý v nových modelech BMW M přináší okamžitě dostupných 8 kW/11 k. Potřebná elektrická energie se ukládá ve 48V baterii a vzniká rekuperací při jízdě, případně zvýšením zatížení motoru. Dodatečný výkon startér-generátoru pomáhá motoru nejen při akceleraci, ale i při jízdě konstantní rychlostí. Přínosem mild hybridního systému je nižší spotřeba paliva. Další výhodou je zlepšení činnosti systému Auto Start Stop a schopnost jízdy setrvačností. 48V generátor umožňuje vibrací prosté vypínání motoru a jeho plynulé restartování během krátkých zastavení na křižovatkách nebo v dopravních zácpách. Funkce jízdy setrvačností, která je k dispozici v režimech ECO PRO a COMFORT, zcela vypne motor, a vytváří tak další potenciál pro snížení spotřeby paliva.

M sportovní výfuk 
Nové BMW M340d xDrive Sedan a nové BMW M340d xDrive Touring jsou standardně vybaveny M sportovním výfukovým systémem, jehož zadní tlumič je zakončen dvojicí lichoběžníkových koncovek. Libozvučný sportovní tón generovaný M sportovním výfukem vytváří strhující akustický efekt také v interiéru obou vozů. Součástí výfukového systému je vyspělý systém čistění výfukových plynů tvořený filtrem pevných částic, oxidačním katalyzátorem, zádržným katalyzátorem NOx a systémem katalytické redukce (SCR) se vstřikováním AdBlue. Díky tomu oba nové modely plní již nyní emisní normu Euro 6d, která vstoupí v platnost v roce 2021.

Fantastický přenos hnací síly
Výkonný vznětový šestiválec je standardně spojen s nejnovější generací osmistupňové samočinné převodovky Steptronic Sport, jejíž převodové poměry jsou dokonale přizpůsobeny výkonové charakteristice motoru. Tato převodovka vyniká kromě velmi rychlých změn rychlostních stupňů také optimalizovaným hydraulickým řídicím systémem, minimalizovaným prokluzem hydrodynamického měniče a účinným tlumením kmitů. Řadicí páčky jsou standardní výbavou a umožňují bleskové řazení. K dispozici je také funkce Launch Control.

Inteligentní systém pohonu všech kol v novém BMW M340d xDrive Sedan a novém BMW M340d xDrive Touring zajišťuje plně variabilní rozdělování hnací síly mezi přední a zadní nápravu pomocí elektronicky řízené vícelamelové spojky v rozvodové skříni. Systém inteligentního pohonu všech kol BMW xDrive spolupracuje se stabilizačním systémem DSC (Dynamic Stability Control) a během zlomku sekundy reaguje na měnící se jízdní podmínky. Systém při své činnosti jednoznačně preferuje pohon zadní nápravy, čímž zajistí radost z jízdy typickou pro M modely. 

img-responsive

BMW M340d | foto: BMW

Další standardní výbavou, která je propojena se systémem DSC a pohonem všech kol, je M sportovní diferenciál na zadní nápravě. Plně variabilní, elektronicky řízená svornost diferenciálu omezuje rozdíl otáček mezi zadními koly a zejména při velmi sportovní jízdě zajistí více agility a dynamiky. V situacích, kdy povrch vozovky nabízí různé úrovně přilnavosti na pravé a levé straně, M sportovní diferenciál zvyšuje trakci a ovladatelnost vozu tím, že zabraňuje prokluzu kola s menší adhezí. 

Standardní výbava: M sportovní podvozek a variabilní řízení
Oba modely jsou standardně vybaveny M sportovním podvozkem, který dovoluje naplno využít dynamický potenciál nabízený předním zavěšením se dvěma spodními rameny a zadní pětiprvkovou nápravou. M sportovní podvozek má o 10 mm nižší světlou výšku než zavěšení standardních verzí, vyznačuje se také M specifickou elastokinematikou a tlumiči s progresivní charakteristikou v závislosti na zdvihu. Přední tlumiče jsou vybaveny také hydraulickými dorazy při roztažení.

Volitelně mohou zákazníci objednat Adaptivní M podvozek s elektronicky řízenými tlumiči. Tento systém tlumení nabízí extrémně přesné reakce tlumičů a odpružení a neustále se přizpůsobuje stylu jízdy a stavu vozovky. Charakteristiky komprese a odskoku jsou upravovány nezávisle na sobě, což umožní dokonalé přizpůsobení dané situaci. Charakteristiku tlumení lze nastavit v závislosti na zvoleném jízdním režimu.

Standardní M sportovní podvozek i volitelný Adaptivní M podvozek jsou kombinovány s variabilním sportovním řízením měnícím převod řízení v závislosti na velikosti rejdu a upravujícím činnost posilovače Servotronic podle rychlosti jízdy. Tím se dosahuje příkladné agility a přesnosti při jízdě v zatáčkách a současně dokonalé směrové stability.

M sportovní brzdy a M kola z lehké slitiny s kombinovanými pneumatikami 
Mimořádná brzdná síla a sportovní nastavení s krátkým chodem pedálu a optimální dávkovatelností jsou charakteristické vlastnosti M sportovních brzd (rovněž standardní výbava). Čtyřpístkové pevné třmeny a kotouče s průměrem 348 mm vpředu a jednopístkové plovoucí třmeny s 345mm kotouči vzadu tvoří základ pro bezpečný a mimořádně sebejistý účinek brzdové soustavy. Samozřejmostí jsou modře lakované třmeny s logem M, které zlepšují vizuální dojem. Nové BMW M340d xDrive Sedan s paketem M Technic má vpředu brzdové kotouče zvětšené na 374 mm. 

img-responsive

BMW M340d | foto: BMW

Speciality podvozku nového BMW M340d xDrive Sedan a nového BMW M340d xDrive Touring završují 18palcová M kola z lehké slitiny s rozdílným rozměrem pro přední a zadní nápravu. Vpředu jsou použity pneumatiky 225/45 R18 a vzadu 255/40 R18. Na seznamu volitelné výbavy je k dispozici trojice 19palcových M kol z lehké slitiny a také 19palcová kola BMW Individual, rovněž s kombinovanými pneumatikami. 19palcová M kola z lehké slitiny jsou k dispozici také s vysokovýkonnými pneumatikami.

M charakteristické doplňky pro exteriér a interiér
Nové BMW M340d xDrive Sedan a nové BMW M340d xDrive Touring prozrazují svůj mimořádný dynamický potenciál také svým designem. Jednoznačně rozpoznatelné detaily jsou jasně patrné na přídi, bočních prazích i zádi nových modelů. Typická je například specifická mřížka masky chladiče či lichoběžníkové koncovky výfuku.

Uvnitř oba nové M modely zaujmou bohatou výbavou, v níž nechybějí například sportovní sedadla čalouněná kombinací Alcantary a materiálu Sensatec s kontrastním modrým prošíváním. Typickým prvkem výbavy je antracitové čalounění stropu BMW Individual, M kožený multifunkční volant, M pedály, M specifické koberce a hliníkové obložení Aluminium Tetragon s ozdobnými lištami Pearl Chrome.

Seznam standardní výbavy pro BMW M340d xDrive Sedan a BMW M340d xDrive Touring zahrnuje také třízónovou automatickou klimatizaci (se samostatným ovládáním nastavení teploty a ventilace pro řidiče, spolujezdce vpředu a zadní sedadla), prostorové osvětlení, větší úložné prostory a automaticky se ztmavující vnitřní zpětné zrcátko. Nové M modely jsou standardně vybaveny systémem Park Distance Control se senzory vpředu i vzadu, BMW Live Cockpit Plus s kompletním navigačním systémem a 8,8palcovým kontrolním displejem a paketem Connected Package Plus, včetně dopravních informací v reálném čase RTTI, služeb Remote Services, Concierge Services a přípravy pro Apple CarPlay.

Vytisknout

Diskuze: Spojení hospodárnosti a výkonu: nové BMW M340d xDrive Sedan a nové BMW M340d xDrive Touring

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

Šperkařská firma nabízí unikátní klíče pro Koenigsegg Regera

Nejoriginálnější automobilové klíče, které byste chtěli mít doma?

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud