Nový Volkswagen GOLF oficiálně: Nezaměnitelný, intuitivní, chytrý, bezpečný s 8 verzemi pohonu!

AutoRoad.cz, 25. října 2019, 23:37 Aktualizováno 26.10.2019, 02:05 Google+

Golf je s více než 35 miliony prodanými vozy nejúspěšnějším modelem značky Volkswagen všech dob. Opravdovým fenoménem. Nyní slaví premiéru nově vyvinutá osmá generace bestselleru: digitalizovaná, síťově propojená, předvídavá, s intuitivním ovládáním a inovativně elektrifikovaná. Golf ještě nikdy nebyl tak progresivní.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Volkswagen představil 8. generaci své ikony Golf

Volkswagen představil 8. generaci své ikony Golf | foto: Volkswagen

Sdílejte článek

Prostřednictvím hned pěti hybridních verzí elektrizuje kompaktní třídu a jeho digitalizovaný interiér zpřístupňuje novou dimenzi intuitivního ovládání. Řidič může aktivovat asistovanou jízdu do rychlosti až 210 km/h. Nový Golf využívá jako první Volkswagen kolektivní inteligenci účastníků silničního provozu i dopravní infrastruktury na základě komunikace Car2X, a předvídavě upozorňuje řidiče na nebezpečí. Volkswagen slaví světovou premiéru modelu Golf v jeho rodišti, v místě, kde je již 45 let vyvíjen a vyráběn: ve Wolfsburgu, v Autostadtu. Nový Golf bude uveden na trh v prosinci.

Máte rádi auta? Hledáme nové lidi do redakce. Napište nám na redakce@autoroad.cz a staňte se naším redaktorem.

Golf odráží nejnovější stav vývoje modulární platformy MQB
Motor pokroku. S osmou generací Golfu debutuje nejnovější verze modulární platformy MQB pro vozy s motorem uloženým vpředu napříč. Proto je Golf – ostatně jako vždy – mnohem víc než jen pouhou modelovou řadou. Globální úspěch značky Volkswagen a vzestup společnosti Volkswagen AG na pozici jedničky mezi všemi výrobci automobilů je bezprostředně spojen s modelem Golf. V roce 2012 byl prvním modelem značky na platformě MQB. Tento maximálně variabilní technický základ dává vzniknout světovým bestsellerům. Mezi ně patří modely Volkswagen, prodávané v milionových počtech: Passat, americká Jetta nebo úspěšné čínské modely Lavida a Sagitar. Geny MQB, jejichž původ sahá až ke Golfu, lze nalézt také v hitech segmentu SUV, jako jsou modely Tiguan, T-Roc nebo Atlas pro americký trh. Sečteme-li počty vyrobených modelů Volkswagen na základě platformy MQB za rok 2018, vyjde nám více než 3,4 milionu vozidel. Přidáme-li k tomu všechny koncernové značky, bylo v roce 2018 vyrobeno dokonce 5,1 milionu vozů s technikou MQB. Všechny tyto modely budou profitovat z inovací osmého Golfu, který je vůdčím modelem pro MQB nadcházejícího desetiletí.

img-responsive

Volkswagen představil 8. generaci své ikony Golf | foto: Volkswagen

Dynamická evoluce exteriéru
Charismatický exteriér. Od debutu prvního Golfu před 45 lety byl tento Volkswagen vždy vozidlem, které spojovalo vysokou úroveň každodenní praktičnosti s čistým, precizním designem. Nový Golf je pokračováním tohoto přístupu. Nejlepším příkladem dokonalé estetiky a funkčnosti je silueta. Dominantním stylistickým prvkem v tomto kontextu jsou střešní sloupky C, které jsou pro model Golf charakteristické. Dynamický náboj karoserie směřují k přídi, těžiště posouvají k zádi a ikonické tvary původního Golfu přenášejí do současnosti. Také ideální poměr mezi prosklenou (oblast střechy a skleněné plochy oken) a lakovanou částí karoserie (spodní část pod okenní linií) propůjčuje novému modelu Golf výrazný vzhled, zatímco k zádi klesající střešní linie mu dodává autentický, sportovní charakter. Zásadní roli hraje svalnatá ramenní a velmi silná zadní partie, charismatická příď s velmi nízkou maskou chladiče a ostrá linie po celém obvodu karoserie v úrovni klik dveří. Technologie LED nahrazuje ve všech verzích veškerou konvenční osvětlovací techniku. Nový světelný design se přitom stal dominantním a nezaměnitelným stylistickým prvkem osmého Golfu.

Rozměry a aerodynamika. Přestože nový Golf působí nižším, protaženějším a dynamičtějším dojmem, zůstaly jeho kompaktní rozměry zachovány. Jeho vnější délka je 4284 mm, vnější šířka 1789 mm a vnější výška 1456 mm. Rozvor náprav je 2636 mm. Pohled na aerodynamické parametry současně ukazuje, že nové tvary všech dílů karoserie byly optimalizovány v aerodynamickém tunelu. Čelní plocha byla zmenšena na 2,21 m2 a součinitel aerodynamického odporu vzduchu (cx) klesl na 0,275.

img-responsive

Volkswagen představil 8. generaci své ikony Golf | foto: Volkswagen

Digitální revoluce v interiéru
Snadno srozumitelný digitální svět. Nové přístroje a informační a zábavní systémy s připojením k internetu splývají v jedné úrovni v digitální přístrojovou desku. Ovládací plochy s dotykovými tlačítky a dotykovými posuvníky přivádějí digitální svět modelu Golf k dokonalosti. Spektrum informací doplňuje na přání průhledový displej. Důsledná digitalizace umožňuje snadno srozumitelné, a tím i intuitivní ovládání prostřednictvím dotykových ploch a hlasového ovládání hovorovou řečí. Volkswagen využívá všechny možnosti digitálních ovládacích prvků a ukazatelů a posouvá interiér na novou úroveň interakce mezi uživatelem a technikou. Systémy jsou propojeny nejen vzájemně mezi sebou, ale díky jednotce OCU (Online Connectivity Unit) jsou spojeny také s okolním světem Golfu. Sériově dodávaná jednotka OCU, vybavená integrovanou kartou eSIM, umožňuje využívat internetové funkce a služby „We Connect“ a „We Connect Plus“. Například navigace je nyní díky připojení k internetu interaktivní, protože automaticky zobrazované zajímavé destinace podél trasy nyní doplňuje o informace, jako jsou telefonní čísla pro rezervaci stolu v restauraci prostřednictvím chytrého telefonu a rozhraní Bluetooth. Digitalizované uživatelské prostředí je navíc ve velkém rozsahu individualizovatelné, aby si je každý řidič mohl přizpůsobit vlastnímu vkusu. Síťově propojená, digitální přístrojová deska modelu Golf změní způsob, jímž řídíme automobil. Technologický skok v této oblasti je porovnatelný s debutem prvního chytrého telefonu s dotykovým displejem. Nový Golf mění znovu pravidla hry.

img-responsive

Volkswagen představil 8. generaci své ikony Golf | foto: Volkswagen

Asistovaná jízda a kolektivní inteligence, zvyšující bezpečnost
Síťově propojené technologie. Osmý Golf stanovuje v kompaktní třídě nové status quo pro funkce asistované jízdy. „Travel Assist“, použitý poprvé na světě v kompaktním modelu, umožňuje na dálnicích asistovanou jízdu rychlostí až 210 km/h. Řidič přitom nemusí aktivně zasahovat do řízení, ani ovládat pedály plynu nebo brzdy. Zejména na dlouhých trasách se tím zvyšuje úroveň komfortu a bezpečnosti. Nový Golf je navíc jako první Volkswagen síťově propojený se svým okolím. Sériově dodávaná funkce Car2X využívá informace od ostatních vozidel v okruhu až 800 metrů a přijímá také signály od dopravní infrastruktury, aby mohla řidiče upozorňovat a tato upozornění předávat dál ostatním vozidlům s technologií Car2X. Kolektivní inteligence se tak stává realitou. Začíná tím nová fáze bezpečnosti silničního provozu, protože Volkswagen vytvoří pomocí velkosériově vyráběných modelů, jako je Golf, z upozorňování prostřednictvím komunikace Car2X ve velmi krátké době běžný standard. Další zvýšení bezpečnosti přinášejí nové světlomety „ID.LIGHT – LED Matrix“ s částečně interaktivními osvětlovacími funkcemi.

img-responsive

Volkswagen představil 8. generaci své ikony Golf | foto: Volkswagen

Osm nových verzí pohonu snižuje spotřebu paliva až o 17 procent
TSI, TDI, TGI, eTSI, eHybrid. Nabídka pohonů pro nový Golf zahrnuje motory na benzin (TSI), naftu (TDI) i zemní plyn (TGI) a částečně hybridní (eTSI) i externě nabíjitelné hybridní pohony (eHybrid). Všechny zážehové a vznětové motory mají přímé vstřikování paliva a přeplňování výfukovým turbodmychadlem. Po uvedení všech motorů na trh bude Golf poprvé k dispozici s osmi verzemi pohonu, jejichž výkony budou sahat od 66 kW/90 k do více než 221 kW/300 k. Mezi novinky patří dva zážehové tříválce TSI o výkonu 66 kW/90 k a 81 kW/110 k, jakož i dva vznětové čtyřválce TDI s výkonem 85 kW/115 k, resp. 110 kW/150 k. Nové motory TSI mají mimořádně nízkou spotřebu paliva a emise na základě inovativního spalovacího procesu „TSI Miller“. Motory TDI navíc výrazně snižují emise oxidů dusíku (NOx) díky novému způsobu dvojitého vstřikování kapaliny AdBlue před oba katalyzátory SCR, uložené za sebou. V porovnání s předchůdcem dosáhl Volkswagen u motorů TDI snížení spotřeby paliva až o 17 procent. Rovněž nové jsou čtyři z pěti hybridních pohonů osmého Golfu.

Tři jednotky eTSI a dva pohony eHybrid. Nový Golf bude jako první Volkswagen nabízen hned s pěti hybridními pohony. V nabídce značky Volkswagen přitom slaví debut 48V technika. Nový částečně hybridní pohon s označením eTSI je tvořen řemenem poháněným 48V generátorem s funkcí spouštěče, 48V sadou lithium-iontových akumulátorů a nejnovější generací hospodárných motorů TSI. Citelným přínosem je nejen snížení spotřeby paliva o 10 procent (dle metodiky WLTP), ale také mimořádně dynamický a současně i komfortní rozjezd. Volkswagen Golf bude nabízen se třemi výkonovými stupni pohonu eTSI: 81 kW/110 k, 96 kW/130 k a 110 kW/150 k. Kromě toho bude osmá generace bestselleru k dispozici také se dvěma externě nabíjitelnými pohony eHybrid. Nová varianta, zaměřená na hospodárnost, dosahuje nejvyššího výkonu 150 kW/204 k, zatímco velmi sportovní model GTE (zdokonalený v porovnání s předchůdcem) poskytne 180 kW/245 k. Obě verze modelu Golf s pohonem eHybrid budou vybaveny novou sadou lithium-iontových akumulátorů o kapacitě 13 kWh, která umožňuje dlouhý dojezd s výhradně elektrickým pohonem. Golf je tak po časově omezenou dobu vozidlem s nulovými emisemi.

Čtyři nové výbavové linie pro maximální individualizaci
Nově konfigurované výbavové linie. Volkswagen zcela nově konfiguroval nabídku výbav pro model Golf, dodávaný výhradně s pětidveřovou karoserií. Dosavadní výbavové linie „Trendline“, „Comfortline“ a „Highline“ jsou historií. Jejich místo zaujmou stupně výbavy „Golf“, „Life“, „Style“ a sportovní verze „R-Line“. Všechny nové linie mají výrazně rozsáhlejší výbavu v porovnání s předchůdci. Již základní verze zahrnuje prvky, jako jsou přední a zadní světlomety LED, „Keyless Start“, „Innovision Cockpit“, mobilní internetové služby a funkce „We Connect“ a „We Connect Plus“, multifunkční volant, automatická klimatizace, asistent pro jízdu v jízdním pruhu „Lane Assist“, nový asistent pro odbočování, „Front Assist“ pro rozpoznávání překážek před vozem s předvídavým systémem pro ochranu chodců a komunikace Car2X. V průběhu příštího roku budou následovat samostatné modely Golf GTI, GTI TCR, Golf GTD, Golf GTE a Golf R.

Vytisknout

Diskuze: Nový Volkswagen GOLF oficiálně: Nezaměnitelný, intuitivní, chytrý, bezpečný s 8 verzemi pohonu!

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Toyota Land Cruiser

Toyota Land Cruiser drží 5 světových rekordů. Některé docela netradiční...

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud