Omlazená Škoda Superb přináší inovativní technologie, nové materiály a ostřeji řezaný design

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 23. května 2019, 17:06 Google+

Společnost Škoda Auto zmodernizovala dynamický a elegantní design své vlakové lodi Superb. Do vrcholného modelu také doplnila nové technologie a dále ho vylepšila exkluzivním interiérem. Full LED matrixové světlomety stejně jako několik nových asistenčních systémů jsou poprvé k vidění v sériově vyráběném voze značky Škoda. Velkorysý prostor interiéru a objem zavazadlového prostoru, který činí u modelu Škoda Superb 625 l a u modelu Škoda Superb Combi 660 l, stále patří mezi nejvyšší hodnoty ve své třídě.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Omlazená Škoda Superb

Omlazená Škoda Superb | foto: Škoda Auto

Sdílejte článek

Technickou novinkou modernizovaného vozu Škoda Superb jsou full LED matrixové světlomety, které jsou u sériově vyráběného vozu značky Škoda použity vůbec poprvé. Světelný kužel inovativních full LED matrixových světlometů se skládá z několika nezávisle ovládaných segmentů. To umožňuje mít neustále rozsvícená dálková světla, aniž by byli oslněni ostatní řidiči. Kamera s inteligentní technologií v čelním skle rozpozná v protisměru se blížící dopravní prostředky, ale i osoby a objekty s reflexními prvky. Řídicí jednotka následně okamžitě vypne daný segment světla.

LED matrixové světlomety s adaptivní funkcí a krystalickými prvky mají na krytech nápis Škoda Crystal Lighting a nabízí různé světelné mody pro různé jízdní situace a povětrnostní podmínky. Světlomety se skládají ze společného LED modulu pro potkávací a dálková světla, tři další LED segmenty plní funkci dálkových světel, jeden modul přisvěcuje v zatáčkách. LED pruh slouží jako směrové světlo, světlo pro denní svícení a obrysové světlo. Posledním komponentem je LED řasa využívaná při animované funkci Coming/Leaving Home. Také nově tvarované mlhové světlomety s funkcí Corner využívají LED technologii a skládají se ze čtyř diod. Směrová světla v zadních full LED světlech se postupně dynamicky rozsvěcují od vnitřní strany ven, díky čemuž jsou lépe viditelné a dodávají vozu na dynamice.

Nové, vylepšené asistenční systémy zvyšují úroveň bezpečnosti
 
Kromě full LED matrixových světlometů slaví svou premiéru v sériovém voze značky Škoda dva další asistenční systémy. Prediktivní tempomat nově zpracovává kromě údajů kamery v čelním skle i data z navigačního systému a s předstihem upravuje rychlost např. před zatáčkami nebo dle rychlostních limitů. Nový Emergency Assist pro víceproudé silnice dokáže v případě nouze bezpečně navést vůz s ohledem na ostatní účastníky provozu přes více pruhů a zastavit u krajnice. Systém využívá funkcí asistenta hlídání jízdního pruhu (Lane Assist) a parkovacího asistenta (Park Assist) stejně jako radarové senzory pro asistenta změny jízdního pruhu (Side Assist). Zatímco známý asistent hlídání mrtvého úhlu (Blind Spot Detect) má dosah radaru 20 m, asistent změny jízdního pruhu (Side Assist) je aktivní až do vzdálenosti 70 m. Škoda Superb nabízí také Front Assist s prediktivní ochranou chodců, který v první fázi na možnou srážku upozorní opticky i akusticky, posléze krátkým přibrzděním. Pokud řidič nereaguje, vůz dokáže zcela zastavit. Superb jako první model značky Škoda používá nový elektromechanický posilovač brzd a zavěšení zadní nápravy má aerodynamický kryt, pozitivně ovlivňující jízdní stabilitu.

Tři benzinové a dva naftové motory
 
Kromě nového plug‑in hybridního vozu Škoda Superb iV je v nabídce pět dalších motorizací, které plní emisní normu Euro 6d‑TEMP. Celkem je k dispozici osm variant pohonného ústrojí. První naftový motor nové generace Evo 2,0 TDI o výkonu 110 kW (150 k) je nabízen s šestistupňovou manuální převodovkou a sedmistupňovou automatickou převodovkou DSG. Vrcholný naftový motor 2,0 TDI o výkonu 140 kW (190 k) je standardně dodáván se sedmistupňovou automatickou převodovkou DSG. Pohon všech kol je nabízen na přání. Oba dieselové motory jsou vybaveny systémem SCR se vstřikováním AdBlue a filtrem pevných částic. Základním benzinovým motorem je 1,5 TSI o výkonu 110 kW (150 k) s šestistupňovou manuální převodovkou nebo sedmistupňovou automatickou převodovkou DSG. Nový motor 2,0 TSI o výkonu 140 kW (190 k) se nabízí standardně se sedmistupňovou automatickou převodovkou DSG. Vrcholná motorizace s motorem 2,0 TSI o výkonu 200 kW (272 k) je vždy vybavena pohonem všech kol a sedmistupňovou automatickou převodovkou DSG. Všechny tři motory TSI jsou taktéž vybaveny filtrem pevných částic.

Nová maska chladiče a chromovaná lišta na zádi
 
Škoda citlivě zmodernizovala také přední část elegantního vrcholného modelu. Díky přepracování předního nárazníku narostla délka vozu Škoda Superb o 8 mm na 4 869 mm, délka vozu Škoda Superb Combi narostla o 6 mm na 4 862 mm. Rozvor činí 2 841 mm, šířka 1 864 mm, výška vozu 1 469 mm, respektive 1 477 mm u vozu Superb Combi. Objem zavazadlového prostoru u modelu Superb má 625 l, při sklopených sedadlech dokonce 1 760 l. U vozu Superb Combi měří objem zavazadlového prostoru 660 l, respektive 1 950 l. Jedná se tak u vrcholného modelu značky Škoda o nejlepší hodnoty ve své třídě.

Pro značku Škoda typická maska chladiče byla zvětšena a sestupuje níže do nárazníku. Má také dvojité lamely. Snížené přední světlomety, které zasahují až k masce chladiče, využívají již v základní verzi LED technologii pro potkávací, dálková, obrysová světla a pro světla denního svícení. Zadní full LED světla spojuje chromovaná lišta, mezi nimi přitahuje pozornost nápis Škoda. Ambientní osvětlení je nabízeno na přání. Jeho součástí je nově promítnutí nápisu Škoda na vozovku po otevření předních dveří. Zmodernizovaný současný model doplňují nová 18" a 19" kola z lehké slitiny a také nové barvy černá Crystal a modrá Race.

Vrcholný výbavový stupeň L&K, který má identické rozměry, má také nové chromované prvky, které zdobí vzduchové clony Air Curtain, boční prahové lišty a zadní nárazník. Dalším charakteristickým prvkem je nápis Laurin & Klement na předních blatnících. Chromovaná lišta spojuje a rámuje mlhové světlomety umístěné v nasávacím otvoru předního nárazníku. Nová jsou standardně dodávaná aerodynamická 18" kola z lehké slitiny Propus Aero. Výbavový stupeň L&K je také standardně nabízen včetně adaptivního podvozku (DCC). 

img-responsive

Omlazená Škoda Superb | foto: Škoda Auto

Ušlechtilé pochromované detaily a nové čalounění interiéru
 
Nové chromové aplikace na palubní desce, ve výplni dveří, nové čalounění sedadel ve výbavových stupních Ambition a Style dodávají interiéru na ušlechtilosti a eleganci. Modernizovaný vůz Škoda Superb nabízí také nové dekorační lišty pro středovou konzoli a přístrojovou desku. Nové je také barevné kontrastní prošívání u sedadel potažených materiálem Alcantara® a kůží. Prošívání je i na loketních opěrkách ve dveřích, pod nimiž se nacházejí osvětlené odkládací prostory. Bezklíčový systém otvírání KESSY, který je součástí výbavového stupně Style a L&K, otevírá všechny čtyři dveře.

Startovací tlačítko KESSY GO je dodáváno standardně. Výbavový stupeň L&K nabízí na přání potažení stropu včetně sloupků materiálem Alcantara® v černé nebo béžové barvě. Na dekorační liště palubní desky na straně spolujezdce se nachází nápis Laurin & Klement. Dekorativní lišta může být v broušeném provedení v béžové barvě nebo lesklá v provedení Piano Black. Nápis Laurin & Klement je také na opěradlech předních sedadel. Přední sedadla jsou elektricky nastavitelná s pamětí. Ve výbavovém stupni L&K je standardně nabízena ventilace předních sedadel, sedadlo řidiče může být na přání vybaveno masážní funkcí.

img-responsive

Omlazená Škoda Superb | foto: Škoda Auto

Seznam Simply Clever prvků se znovu rozšiřuje
 
Vozy Škoda Superb jsou skvělým příkladem využití mnoha Simply Clever prvků, které majitelům vozů ulehčují každodenní ovládání vozu. S modernizací přibyly další tři. Nový zvětšený Phone Box umožňuje bezdrátové nabíjení chytrých telefonů a bezdrátové připojení k vnější anténě. Poprvé u značky Škoda je k dispozici také prostorový organizér v zavazadlovém prostoru pod dvojitou podlahou, sestávající se z dělené nízké přihrádky zabezpečující převoz různých věcí. Kromě toho ještě u modelu Superb přibyl flexibilní organizér s posuvnou zajišťovací tyčí na dvojité podlaze, který je dodáván na přání. Variabilní dvojitá podlaha zavazadlového prostoru je dostupná jen pro variantu Combi.

Dva infotainment systémy s navigací
 
Škoda Superb nabízí Virtuální Kokpit, který je dostupný na přání, a tři infotainment systémy, z nichž dva mají také funkci navigace. Rádio Bolero a navigační systém Amundsen s mapovými podklady uloženými na SD kartě se ovládají skrze 8" dotykový displej. Infotainment systém Columbus zobrazuje informace na displeji o velikosti 9,2", nabízí ovládání hlasem i gesty, DVD přehrávač a pevný disk pro hudbu a video. U všech výše zmíněných systémů je ve standardní výbavě technologie SmartLink, která zajištuje přístup k chytrému telefonu přes displej infotainmentu. SIM karta zajišťuje připojení k internetu nebo zřízení Wi‑Fi hotspotu a umožňuje přístup k mobilním online službám Škoda Connect. Výbavový stupeň L&K nabízí standardně Sound System CANTON.

Vytisknout

Diskuze: Omlazená Škoda Superb přináší inovativní technologie, nové materiály a ostřeji řezaný design

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

Škoda Superb iV

Škoda odhaluje svou elektrickou budoucnost, seznamte se s modely Superb iV a…

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud