Fiat Tipo v detailech, má atmosférické zážehové motory a bohatou výbavu

ar6, 28. listopadu 2015, 06:10 Google+

Nový Fiat Tipo si zatím můžete objednat pouze v Itálii, navíc ještě v jedné ze dvou „uvítacích“ edic s extra výbavou za zvýhodněnou cenu. Již na začátku příštího roku nicméně turínská automobilka uvede 4532 mm dlouhý sedan i na ostatní evropské trhy. A proto je dobré znát jeho technické detaily.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Pod kapotou najdeme čtyři motory, Fiat Tipo.

Pod kapotou najdeme čtyři motory, Fiat Tipo. | foto: Fiat

Sdílejte článek

Pohledná karosérie je až z 80 procent vyrobena z vysokopevnostní oceli, čímž se výrazně zvyšuje nejen její tuhost, ale rovněž i bezpečnost posádky. Na ni však dbá také základních šest airbagů, sledování tlaku v pneumatikách nebo elektronická kontrola stability, obsahující mimo jiné asistent pro jízdu s přívěsem, kontrolu trakce a asistent rozjezdu do kopce.

Podvozek má být vyváženým mixem mezi komfortem a jízdní dynamikou, vpředu tak najdeme nezávislé zavěšení typu MacPherson a vzadu má místo torzní příčka. Pod kapotou je už dříve zmiňovaná čtveřice motorů. Na benzín jezdí čtrnáctistovka o výkonu 95 koní při 6000 ot./min s točivým momentem 127 Nm při 4500 ot./min a šestnáctistovka o výkonu 110 koní při 5500 ot./min s točivým momentem 152 Nm při 4500 ot./min, naftu spaluje třináctistovka MultiJet o výkonu 95 koní při 3750 ot./min s točivým momentem 200 Nm při 1500 ot./min a šestnáctistovka MultiJet o výkonu 120 koní při 3750 ot./min s točivým momentem 350 Nm při 1750 ot./min.

Jistě Vám neuniklo, že ani jeden zážehový motor nemá přeplňování, naopak se jedná o léty prověřené a vysoce spolehlivé jednotky řady Fire, respektive novější řady E-torQ v případě šestnáctistovky. U slabší čtrnáctistovky a silnějšího turbodieselu pohání přední kola manuální šestistupňová převodovka, slabší „nafťák“ má pětistupňový manuál a silnější benzín dostal šestistupňový automat. Trochu zklamáním jsou pouze zadní bubnové brzdy s výjimkou nejsilnější naftové motorizace, disponující kotouči. Na druhou stranu, ani konkurence v podobě Škody Rapid nebo sedanů PSA kotouče vzadu nenabídne.

img-responsive

Elegantní tvary nejsou vykoupeny vysokou cenou, Fiat Tipo. | foto: Fiat

Základní čtrnáctistovka akceleruje z 0 na 100 km/h za 11,5 sekundy, rozjede se maximálně na 185 km/h a spotřebuje průměrně 5,7 l/100 km. Šestnáctistovka s automatem je na stokilometrové rychlosti za 11,2 sekundy, má maximální rychlost 192 km/h a průměrnou spotřebu 6,3 l/100 km. Nejúspornější je naftová třináctistovka s průměrnou spotřebou 4,1 l/100 km (režim Eco dokonce jen 3,7 l/100 km), vykoupeno je to ale akcelerací za 11,7 sekundy a maximální rychlostí 180 km/h. Silnější MultiJet je na 100 km/h za 9,7 sekundy, maximální rychlost je 199 km/h a průměrná spotřeba se pohybuje na 4,2 l/100 km. Tato data dělají z šestnáctistovky černého koně celé motorové palety Tipa.

V ceníku se objeví celkem tři výbavové stupně. Již ten základní nabídne vedle výše zmíněných prvků také manuální klimatizaci, rádio Uconnect s MP3 a Aux-In porty, elektricky ovládaná a vyhřívaná zpětná zrcátka, centrální zamykání, 3,5palcový LCD displej palubního počítače nebo 15palcová ocelová kola. Prostřední výbava přidá například chromované kliky dveří, zrcátka v barvě karosérie, 16palcová ocelová kola, elektrická zadní okna, kožený multifunkční volant, rádio Uconnect s pětipalcovou dotykovou obrazovkou nebo světelný a dešťový senzor. Na samém vrcholu bude model s 16palcovými litými koly, tempomatem, automatickou klimatizací nebo mlhovkami.

V úvodu zmiňované provedení Opening Edition má šest airbagů, mlhovky, zadní parkovací senzory, multifunkční kožený volant, automatickou klimatizaci, elektrické ovládání víka kufru, elektrická okna vpředu i vzadu, rádio Uconnect, dálkově ovládané centrální zamykání nebo 16palcová litá kola. Lepší provedení Opening Edition Plus má navíc rádio Uconnect s pětipalcovým dotykovým displejem, tempomat, TFT displej palubního počítače, couvací kameru nebo 17palcová litá kola.

Cena za Opening Edition se zážehovou čtrnáctistovkou (vedle ní je dostupná i naftová šestnáctistovka) je 14 500 euro (cca 392 000 korun), Opening Edition Plus je k dispozici jen s naftovou šestnáctistovkou a to za 19 900 euro (cca 538 000 korun). Až se do prodeje dostanou standardní výbavové linie, předpokládá se základní cena na úrovni 12 000 euro (cca 324 000 korun).

Vytisknout

Diskuze: Fiat Tipo v detailech, má atmosférické zážehové motory a bohatou výbavu

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Úplně první Porsche Classic Center bylo otevřeno v Nizozemsku

Porsche otevřelo v Nizozemsku první showroom s klasickými modely

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud