Hybridní Honda Civic - spotřeba 5,2 l/100km

Jan Fiala, 20. září 2007, 21:25 Google+

Honda Civic Hybrid vychází z verze sedan a pro dosažení maximální efektivity provozu využívá technologii IMA (Integrated Motor Assist). Díky ní dosahuje v městském provozu spotřeby paliva 5,9 l/100km, mimo město pak spotřeba klesne dokonce na hodnotu 5,2 l/100km.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Civic Hybrid

Civic Hybrid | foto: Honda Motor

Sdílejte článek

V rámci modelové řady Hondy pro rok 2008 jde o nejnižší hodnoty.

Hladká linie střechy a pozvolně svažité čelní sklo propůjčují vozu nízký a dynamický profil, přičemž díky rozchodu působí vůz širokým rozkročeným dojmem. Interiér vyniká sofistikovaným stylingem s dvouúrovňovým přístrojovým panelem, který známe již z běžné verze Civicu. Ve voze nižší střední třídy jsou komfrotní sedačky a mnoho odkládacích prostor pro mobil, MP3 přehrávač, CDčka a podobně. Ve výbavě může být také satelitní navigační systém Honda s hlasovou aktivací.

Pod kapotou Civicu Hybrid najdeme benzinový čtyřválec i-VTEC o objemu 1,3 litru a také elektromotor s výkonem 20 koní. Oba motory společně dávají výkon 110 koní v 6000 otáčkách za minutu, maximální točivý moment je pak 170 Nm mezi 1000-2500 otáčkami. Podle americké komise California Air Resources Board (CARB) je Civic Hybrid možno zařadit do kategorie vozů s pokročilou technologií, jež za jistých okolností dosahují nulových emisí (kategorie AT-PZEV). Pro vůz s hybridním pohonem jde o nejlepší dosažitelnou kategorii. Hybridní systém IMA používá jako primární zdroj síly benzinový motor, elektromotor je využíván jako dodatečný zdroj síly a současně funguje při brzdění jako generátor elektrické energie. Pohonné ústrojí je spřaženo s převodovkou CVT s plynule proměnným převodem, což dále optimalizuje otáčky motoru a pomáhá snižovat spotřebu paliva.

Elektromotor v systému IMA dává výkon 15 kilowattů a jeho průměr dosahuje 70 mm. Elektromotr je umístěn (viz obrázek ve fotogalerii) mezi spalovacím motorem a převodovkou. Připojování elektromotoru a vůbec celý management má na starosti řídící jednotka IPU, která podle jízdního režimu připojuje motor k pohonu, nebo jej naopak zapojuje jako generátor energie, směřované do kompaktních NiMH baterií.

Při akceleraci pracují benzinový motor i elektromotor společně. Při jízdě ustálenou rychlostí je v činnosti jen elektromotor, nebo jen motor spalovací. Je-li totiž rychlost vozu dostatečně nízká, dokáže systém IMA odpojit zapalování a přívod paliva benzinového motoru a pohánět vůz pouze elektromotorem.

Při regenerativním brzdění je benzinový motor také odpojen a z elektromotoru se stává generátor, který dobíjí palubní baterie. Při zastavení vozu se motor přepne do pohotovostního režimu, kdy se nespaluje palivo - to po dobu, kdy je stisknut brzdový pedál.

Součástí výbavy vozu je rozsáhlý soubor bezpečnostních prvků. Jde o konstrukci skeletu vozu ACEt, boční airbagy, doustupňové přední airbagy řidiče i spolujezdce (ten včetně systému, rozpoznávajícího obsazenost sedačky spolujezdce OPDS), i hlavové airbagy. Na předních sedadlech jsou použity aktivní hlavové opěrky. Ze systémů aktivní bezpečnosti jsou použity antiblokovací systém ABS s brzdovým asistentem a elektronickým rozdělováním brzdné síly, přední pásy s předpínači a omezovači tahu, a kapota vozu navržená tak, aby minimalizovala riziko zranění chodce při nárazu. Ve voze jsou standardně také čidla, kontrolující zapnutí předních pásů, a světla pro denní svícení.

Ve standardní výbavě nechybí patnáctipalcová kola z lehkých slitin a pneumatikami 195/65R15, automatická klimatizace, tempomat, centrální zamykání, elektrická okna, alarm, audiosystém o výkonu  160 wattů se čtyřmi reproduktory a CD/MP3/WMA přehrávačem, audiovstup pro iPod, středová konzola s loketní opěrkou s úložným prostorem, progresivní modré podsvícení přístrojů a ukazatel, zobrazující režim systému IMA a stav nabití baterií.

Zdroj: Honda

Vytisknout

Diskuze: Hybridní Honda Civic - spotřeba 5,2 l/100km

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

Škoda

Škoda otevřela vzdělávací centrum Na Karmeli

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud