S krásnou ŠKODOVKOU v čele! Volkswagen přebírá v Číně vedení v elektromobilitě

František Zakopal / AutoRoad.cz, 4. července 2019, 15:06 Google+

Volkswagen přebírá v Číně vedoucí roli v oblasti elektromobility. Dr. Herbert Diess, předseda představenstva koncernu Volkswagen, zdůraznil tyto ambice na prvním kongresu WNEVC (World New Energy Vehicle Congress) v jihočínském městě Bo’ao. Volkswagen si stanovil cíl zvýšit do roku 2035 podíl elektromobilů na celkovém počtu ročně dodaných vozidel na 50 procent.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Volkswagen v Číně

Volkswagen v Číně | foto: Volkswagen

Sdílejte článek

To odpovídá prognóze podílu elektromobilů na světovém trhu v roce 2035, která byla zveřejněna v závěrečné zprávě kongresu. Čína tak bude mít rozhodující význam pro strategii „dekarbonizace“ koncernu Volkswagen. Již od letošního roku bude Volkswagen nabízet čínským zákazníkům 14 elektrifikovaných modelů. Do roku 2028 má být v Číně vyráběna více než polovina z plánovaných 22 milionů elektromobilů. Volkswagen současně zintenzivňuje vývoj. V Číně pracuje již více než 4500 inženýrů na budoucích technologiích.

Diess na kongresu vyzdvihl důležitou roli automobilového průmyslu na cestě ke splnění cílů Pařížské dohody o změně klimatu: „Čína sází na mobilitu s nulovými emisemi, a jasně se tak ztotožňuje s pařížskými cíli. V této transformaci se ujímáme hlavní role komplexní nabídkou elektromobilů a rozšiřováním soukromé nabíjecí infrastruktury.“

Diess ve svém projevu také zdůraznil, že pro další rozšiřování elektromobility je i v Číně nezbytný předvídatelný a spolehlivý legislativní rámec. Výslovně přivítal pokračující otevírání se Číny světu.

Elektromobila v Číně zažívá již v současnosti rozmach. V uplynulém roce se prodalo více než jeden milion externě nabíjitelných vozidel a akumulátorových elektromobilů. Čína je tak největším trhem elektricky poháněných vozidel na světě. Vláda tento rozvoj podporuje rozsáhlými iniciativami – například výstavbou nabíjecí infrastruktury. Díky nízkým cenám elektrické energie je elektrická mobilita pro zákazníky relativně výhodná. Navíc se ve stále větší míře používají k výrobě elektrické energie obnovitelné zdroje.

Koncern Volkswagen v rámci své ofenzivy v oblasti elektromobility plánuje, že bude v Číně do roku 2028 vyrábět 11,6 milionu elektromobilů, což je více než polovina koncernem vytyčeného celkového cíle 22 milionů. K tomu přispějí všechny tři společné podniky – FAW-Volkswagen, SAIC VOLKSWAGEN a JAC Volkswagen. Po zahájení výroby vozidel na základě platformy MEB v příštím roce v závodech SAIC VOLKSWAGEN v Antingu a FAW-Volkswagen ve Fo-šanu, dosáhne jen v těchto provozech výrobní kapacita 600 000 elektromobilů ročně. JAC a SEAT kromě toho vyvíjejí vlastní platformu pro menší elektromobily. Již v příštím roce má být čínským zákazníkům dodáno 400 000 elektrifikovaných modelů. Volkswagen Group China díky tomu splní všechny legislativní požadavky: cíl flotilové spotřeby pět litrů paliva na 100 kilometrů v roce 2020 i podíl elektromobilů na celkové produkci.

Ve všech 33 čínských výrobních závodech společnosti Volkswagen a jejích partnerů bude pokračovat snižování vlivu výroby na životní prostředí. Jen v uplynulém roce snížily čínské závody emise CO2 o 13 procent, resp. 390 000 tun.

Volkswagen usiluje novým společným podnikem o další zlepšování nabíjecí infrastruktury. Čínští zákazníci budou moci díky tomu nabíjet své elektromobily ještě flexibilněji a komfortněji – doma i na cestách. V rámci spolupráce společností Star Charge, FAW a JAC budou od konce letošního roku nabízeny soukromé nástěnné nabíječky a bude vybudován velký počet veřejně přístupných nabíjecích stanic. Síťové propojení nabíjecích stanic umožní uživatelům rychlé a snadné nalezení vhodného stojanu pro nabíjení. Řešení pro integrovanou konektivitu je nabízeno dceřinou firmou společnosti Volkswagen Group China, Mobility Asia, která vytváří digitální „ekosystém“ pro všechny aplikace v oblasti mobility.

Vytisknout

Diskuze: S krásnou ŠKODOVKOU v čele! Volkswagen přebírá v Číně vedení v elektromobilitě

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

Toyota GR Supra GT4

TAJEMNÁ Toyota GR Supra GT4? Můžete si ji koupit taky

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud