Statistiky mluví jasně, maminky jezdí bezpečně!

ar5, 11. dubna 2015, 07:53 Google+

Jak můžeme zajistit bezpečnost našich dětí při jízdě automobilem? Především bychom měli dodržovat pravidla silničního provozu. A také v automobilu, jímž jezdíme, používat vhodnou výbavu. Za nedlouho budeme slavit Den matek, a to je skvělou příležitostí k tomu, abychom si připomněli základní principy bezpečného cestování s celou rodinou

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor

Sdílejte článek

Policejní statistiky ukazují, že ženy jsou velmi opatrné řidičky. Jezdí pomaleji, prakticky vůbec neřídí pod vlivem alkoholu a podle dlouhodobých statistik nehodovosti způsobují necelých 20 % všech nehod. Ženy také přikládají větší důležitost bezpečnosti cestujících dětí. Například v sousedním Polsku jezdí podle oficiálního průzkumu 88 % dětí na zvýšeném sedáku. Bezpečnostní dětské sedačky tam používají nejčastěji nejmladší cestující do věku tří let, a to v 92 % všech případů.

Vrozená opatrnost žen ovšem nemusí postačovat, pokud není vůz v technickém stavu, který by umožňoval bezpečnou jízdu. Zejména uvážíme-li, že průměrný věk osobních vozů v České republice je více než 14 let. Bridgestone, světový lídr ve výrobě pneumatik, upozorňuje na to, že stav pneumatik má velký vliv na bezpečnost řidiče a cestujících. Pneumatiky jsou jedinou součástí vozidla, která zajišťuje kontakt vozidla s vozovkou. Výzkum uskutečňovaný společností Bridgestone v evropských zemích ovšem ukazuje, že 78 % vozidel v Evropě jezdí na pneumatikách s příliš nízkým tlakem a na pneumatikách s dezénem, který je opotřebován pod hranicí přípustnosti. Tím výrazně vzrůstá riziko poškození pneumatiky za jízdy, v jehož důsledku může dojít ke vzniku vážné nehody.

Nesprávný tlak v pneumatikách výrazně prodlužuje brzdnou dráhu, snižuje přilnavost a zvyšuje riziko poškození pneumatiky za jízdy. Péče o stav pneumatik by se proto měla stát pro všechny ženy stejným zvykem, jako připnutí bezpečnostního pásu nebo přeprava dítěte v bezpečnostní sedačce. Tuto činnost samozřejmě není nutné dělat vlastními silami. Vždy je možné navštívit profesionální servis, který se o vše postará, jak vysvětluje Jaroslav Třetina, marketingový specialista ze společnosti Bridgestone ČR. Všem řidičům velmi doporučujeme používat pneumatiky s technologií Bridgestone Run-Flat, které umožňují bezpečné pokračování v jízdě i při náhlé ztrátě tlaku v pneumatice. Díky takovému řešení nemusíme na krajnici vozovky vyměňovat kolo s poškozenou pneumatikou za náhradní a můžeme bezpečně dojet do nejbližšího autoservisu, dodává Jaroslav Třetina.

Seznam automobilových úkolů pro každou matku

• Pečovat o technický stav svého vozu. Nemáte-li na to čas, připomínejte svému muži, aby se systematicky staral o servis vozu.

• Nezapomeňte kontrolovat tlak v pneumatikách. Správné hodnoty tlaku naleznete v prostoru dveří řidiče, na víčku palivové nádrže nebo v návodu k obsluze vozidla.

• Kontrolujte hloubku dezénu. Podle pravidel silničního provozu musí mít dezén letních pneumatik hloubku minimálně 1,6 mm. Ty zimní pak minimálně 4 mm, pokud panují zimní podmínky (led nebo sníh), vyměňujte pneumatiky podle ročních období. Zimní pneumatiky používané v létě ztrácejí své přednosti a vzhledem k měkčí směsi mají mnohem nižší přilnavost.

• Děti převážejte vždy v bezpečné sedačce. Podle českého zákona musí děti do věku 12 let a s výškou nižší než 150 cm cestovat v bezpečné dětské sedačce.

• Zabavte své dítě, např. oblíbenou elektronickou knihou. Nenechte dítě, aby rozptylovalo pozornost řidiče.

• Děti by měly vystupovat z vozu vždy na straně k chodníku. Naučte své dítě, aby se před otevřením dveří vždy přesvědčilo, že tím nikoho neohrozí.

Vytisknout

Diskuze: Statistiky mluví jasně, maminky jezdí bezpečně!

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

Digitální animace, jak by vypadala Optima Wagon - anotační foto

Digitální animace, jak by vypadala Optima Wagon

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud