Bridgestone představil nové zimní pneumatiky bez hřebů

Braňo Porubčan, 31. července 2009, 12:51 Google+

Firma Bridgestone představila nové pneumatiky bez hřebů Blizzak DM-V1 pro vozy s pohonem 4x4 provozované v severských zimních podmínkách. Tato novinka nahrazuje úspěšné pláště DM-Z3 a v porovnání s nimi poskytuje řidičům silničních vozidel 4x4 dvojnásobnou výhodu v podobě větší přilnavosti na sněhu a ledu a bezpečnější ovladatelnosti na mokru.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Dayton D320

Dayton D320 | foto: Bridgestone

Sdílejte článek

Nová zimní pneumatika bez hřebů Blizzak DM-V1 byla navržena tak, aby poskytla řidičům vozidel vybavených nejnovější generací pohonu 4x4 větší bezpečnost při jízdě v nejrůznějších zimních podmínkách. Vývoj se zaměřil na zlepšení trakce a brzdného výkonu na sněhu a ledu v porovnání s dosavadními pneumatikami DM-Z3 a zároveň i na dosažení vynikajícího výkonu při brzdění a bezpečné ovladatelnosti na mokrých silnicích a rozbředlém sněhu. Bridgestone tyto náročné cíle splnil aplikací inovativní směsi Multicell, zdokonalené technologie lamel a nového dezénu, jehož tvar optimalizovaný počítačovými simulacemi zaručuje vynikající vlastnosti na sněhu a mokru.

Inovace pro optimální přilnavost

Nová směs Multicell Z využívá nejnovější generaci jedinečné technologie Multicell od firmy Bridgestone, která se osvědčila jako alternativa hřebů. Malé bubliny a trubice vytvářejí ve směsi Multicell Z prázdné prostory, jimiž se vstřebává tenký vodní film z povrchu ledu. Díky tomu zůstává zachován kontakt mezi pneumatikou a povrchem vozovky, zatímco nové speciální „záběrové“ mikročástice přispívají k tzv. hranovému efektu a zlepšují přilnavost na ledu. Během opotřebovávání pláště se na povrchu neustále objevují nové částice, takže pneumatika si udržuje stejnou úroveň přilnavosti po celou dobu životnosti.

Mezi další inovace ve složení směsi patří speciální polymer. Silika je v něm rovnoměrněji rozptýlena, a to pozitivně ovlivňuje výkon pneumatiky na mokru. Nový polymer kromě toho potlačuje vliv teploty na tvrdost pryže, čímž se zvyšuje efektivita pláště. Výsledkem je pneumatika s vyváženější charakteristikou přilnavosti v chladném počasí, na mokru a na suchu.

Blizzak DM-V1 využívá také pokrokovou technologii 3D zvlněných lamel ve tvaru písmene Z, která zvyšuje účinnost záběrových hran na zamrzlém povrchu a zpevňuje bloky. Díky vyšší pevnosti bloků se během jízdy mění velikost kontaktní plochy v mnohem menším rozsahu. To má za následek rovnoměrnější opotřebení pneumatiky. Z potlačené pohyblivosti bloků plyne také lepší ovladatelnost.

Vynikající výkon na mokru

Tvar dezénu pneumatiky DM-V1 vznikal za přispění dynamické simulační technologie firmy Bridgestone. Hlavní prioritou se stal výkon na čerstvém i rozbředlém sněhu. Podíl drážek se proto v porovnání s předchozí pneumatikou DM-Z3 zmenšil ve prospěch větší kontaktní plochy s vozovkou. Účinný odvod vody ze stopy přitom zajišťují čtyři rovné obvodové drážky.

Dvě centrální drážky protíná vzor „Multi Z“, který zlepšuje odvod vody a nabízí silný hranový efekt ve všech úhlech. Výhodou je vyšší úroveň výkonu na sněhu a mokru a lepší přilnavost ve všech směrech.

Interní porovnávací testy mezi novými pneumatikami Blizzak DM-V1 a dosavadními DM-Z3 potvrzují u novinky lepší provozní vlastnosti za všech zimních podmínek. Pneumatiky Blizzak DM-V1 dosáhly mimořádně dobrých výsledků při brzdění na ledu, měření trakce, brzdění na mokru a při hodnocení ovladatelnosti a odolnosti vůči aquaplaningu.

V České republice se pneumatiky Blizzak DM-V1 se prodávají od července 2009 ve 27 rozměrech (všechny s rychlostním indexem R do 170 km/h) určených pro vozidla 4x4 s koly 15” až 20”.

Vytisknout

Diskuze: Bridgestone představil nové zimní pneumatiky bez hřebů

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

Kizashi

Suzuki Kizashi - oficiální představení japonského sedanu

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud