U Mitsubishi k vidění i Prototype-X

Jan Fiala, 6. března 2007, 12:44 Google+

Prostřednictvím modelu Prototype-X společnost Mitsubishi Motors upozorňuje na novou generaci svého ikonického supervozu, na toužebně očekávaný a zcela nový model Lancer Evolution.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Prototype X

Prototype X | foto: Mitsubishi Motors

Sdílejte článek

Vedle skvělých úspěchů MMC po celou dobu 45 let její sportovní dráhy zaujme automobilové nadšence svým vysoce výkonným motorem, výjimečnými dynamickými vlastnostmi a nápadným designem. Přestože si zachovává všechny zásadní přednosti, díky kterým je série Lancer Evolution označována jako strhující výkon, nová generace – představená jako Prototype-X – bude nabízet schopnosti pro průjezd všemi typy terénu a uživatelské technologie, kterými se vyznačují pouze ty nejvýkonnější světové modely.

Prototype-X, jako takový, rovněž demonstruje široké možnosti nové “globální platformy” společnosti, jak dokazuje nová rodina sportovních sedanů, počínaje prvním modelem uvedeným na trh (v Evropě 1.5 l) až po Lancer Evolution, supervůz stojící na špici této modelové řady. 

Lancer nové generace
Coby potomek modelu Lancer 1600 GSR ze sedmdesátých let nebo Lanceru EX 2000 Turbo z let osmdesátých žije Lancer Evolution v souladu se svým jmenovcem od roku 1992 a z generace na generaci prochází významnými změnami. (Lancer Evolution VIII byl prvním, který byl oficiálně nabízen na evropském trhu.)

Jak demonstruje Prototype-X, bude Lancer Evolution zřejmě největším vývojovým stupněm mezi dvěma generacemi tohoto modelu. Nový Lancer Evolution nabídne své hlavní přednosti, kterými jsou dynamické vlastnosti při ovládání a technologie, ale zároveň si zachová stejný druh vzrušujícího výkonu přeplňovaného motoru, díky kterému se tento model stal legendou na celém světě.

Oba modely představené před několika týdny na severoamerickém autosalonu 2007 konaném v Detroitu, nadcházející sportovní sedan Lancer 2008 a Prototype-X, dokazují společný původ s vozem Mitsubishi Concept-X, který byl poprvé představen na tokijském autosalonu v roce 2005. 

Žraločí hlavou inspirovaná příď s čelními průduchy pro sání vzduchu, dlouhá kapota / krátká záď, široký rozchod kol, obchodní značka “shark nose”, typicky hluboko zasazené “oči”, nápadný klínovitý profil a svěží a výrazné linie podtrhují vzrušující nový design, který mají sportovní sedan Lancer a Prototype-X společný.

Kromě těchto shodných znaků využívá Prototype-X unikátní mřížku přední masky, zadní blatníky a víko zavazadlového prostoru. Na vzhledu Prototype-X vyjadřujícím jeho maximální výkon se podílejí výrazné blatníky, agresivně se svažující kapota motoru s integrovaným průduchem pro sání vzduchu, 20“ disky kol z lehkých slitin s robustními brzdami a moderními ukazateli směru typu LED zabudovanými ve vnějších zpětných zrcátkách.
 
Uvnitř jsou hluboce tvarovaná anatomická sedadla čalouněná dokonale protiskluzovým materiálem podobným semiši. Elektronický počítač doby jízdy, instalovaný v horní části palubní desky, připomíná schopnosti vozu, coby víkendového závodníka, zatímco pás diod spojující dveře s povrchem palubní desky může budoucím zákazníkům přinést příjemný pocit.

Technologie použité v Prototype-X napovídají, co nám nový Lancer Evolution nabídne. Přestože ne všechny designové prvky a součásti, které lze vidět u Prototype-X, bude možné najít také u sériově vyráběného vozu, celkový design bude takřka shodný. ¨

Síla nové generace
Agregátem pohánějícím Prototype-X – a také nový Lancer Evolution - skrytým pod jeho podmanivým tvarem je rovněž nový: je to přeplňovaná verze zcela nového hliníkového agregátu typu 4B11 2,0 litru DOHC MIVEC, použitého u sportovního sedanu Lancer pro rok 2008.

Tato silná pohonná jednotka bude produkovat nejvyšší výkon, který kdy model Lancer Evolution* mohl nabídnout. Zcela účelově v rámci globálního projektu se bude nejnovější Lancer Evolution pro jednotlivé trhy odlišovat ve výrazně menším rozsahu (modely se specifikací pro japonský, evropský     a americký trh), než tomu bylo u předchozích generací.
 
Hliníkový blok motoru nového modelu je o zásadních 20 kg lehčí než litinový blok motoru 4G63 použitý u všech předchozích modelů, což napomohlo k dosažení rovnoměrného rozložení hmotnosti. Jeho orientace (výfukové potrubí směřuje ke kabině) navíc umožňuje příhodnější uložení, které přispělo ke snížení těžiště vozu. 

Přestože je blok motoru nového Lanceru Evolution lehčí, byl již od samého počátku konstruován pro využití u vysoce výkonných přeplňovaných motorů. Vysoké vnitřní pevnosti bylo částečně dosaženo použitím konstrukce s otevřenými chladicími kanály a vyšší plochou chlazení na stěně válců a také  použitím výztuh mezi jednotlivými těsně sesazenými válci. Kliková skříň přeplňovaného motoru 4B11 je dostatečně tuhá, aby snesla vysokou míru přeplnění.

* Jelikož vývoj neustále pokračuje, budou údaje o výkonu motoru zveřejněny později.

Převodovka nové generace
Prototype-X je vybaven automatizovanou manuální převodovkou s magnéziovými ovladači řazení instalovanými pod volantem, která bude nabízena také u nového modelu Lancer Evolution.

Tato převodovka v případě potřeby nabídne bleskově rychlé přeřazení rychlostních stupňů aktivované ovladači instalovanými pod volantem, ale zároveň i plně automatický režim řazení. Tato jednotka není konvenčně konstruovanou automatickou převodovkou s hydrodynamickým měničem, ale spíše manuální převodovka se skutečným automatickým režimem řazení, stejná jako využívají nejznámější světové vysoce výkonné modely.

Pro stoupence klasické řadicí páky bude nový Lancer Evolution i nadále nabízen s konvenční 5stupňovou manuální převodovkou*. Díky masivnímu krouticímu momentu přeplňovaného motoru  4B11 bude 5stupňová převodovka zajišťovat optimální reakci motoru při akceleraci.

Systém “All Wheel Control” nové generace
Nový Lancer Evolution bude i nadále nabízet takový výkon motoru, aby zaujal loajální zákazníky tohoto modelu, a současně bude pomocí nového systému Super All Wheel Control (S-AWC) rozvíjet své  dynamické schopnosti.

Jakožto kombinace inteligentního trvalého pohonu všech čtyř kol se systémem řízení jízdní stability je systém S-AWC dalším vývojovým stupněm moderní technologie trvalého pohonu 4WD, poprvé představený v novém modelu Outlander.

U Prototype-X – i u nadcházejícího modelu Lancer Evolution – je tento systém nové generace kombinací aktivního mezinápravového diferenciálu (ACD) s aktivním rozdělením kroutícího momentu (AYC) zadního diferenciálu a aktivní regulací bočních smyků (ASC). Zadní diferenciál AYC nebyl u modelu Lancer Evolution ještě nikdy dříve na severoamerickém trhu k dispozici.

Kombinace všech těchto technologií napomůže Lanceru Evolution optimálně využívat svůj úctyhodný krouticí moment a rovněž zajistí tak vysokou úroveň dynamických schopností a stability, jaké nikdy dříve tento model nedosahoval. Tato nová technologie současně umocní vzrušující jízdní výkon, který zákazníci od tohoto vozu očekávají.

Nastupující model Lancer Evolution opět  využívá svůj vlastní systém zavěšení kol sestávající ze sportovními soutěžemi prověřených kovaných hliníkových komponentů  namísto ocelového lisovaného podvozku použitého u standardního modelu Lancer.
* K dispozici v závislosti na cílovém trhu. Bude specifikováno v době uvedení na trh.
Díky vysoké pevnosti nové platformy “Project Global” může být podvozek modelu Lancer Evolution odladěn tak, aby přinášel plynulejší a klidnější jízdu, aniž by však utrpěly jízdní vlastnosti vozu při ovládání – vlastnost, která je u skutečně prvotřídních světových vysoce výkonných sedanů předpokládána.
 
Kromě vzrušujícího výkonu* bude společnost Mitsubishi Motors schopna vybavit nový model Lancer Evolution tak, aby byl bez výhrad vhodným vozem pro každodenní využití. Uživatelské technologie představené u nových modelů Outlander budou rovněž k dispozici i u nového Lanceru Evolution**, a to včetně špičkového audio-systému Rockford-Fosgate® s výkonem 650 wattů (max.), navigačního systému HDD s hudebním serverem, Bluetooth®, dálkového ovládání audio-systému instalovaného na volantu a automaticky řízeného systému klimatizace.

* V rámci zákonných předpisů.
** K dispozici v závislosti na cílovém trhu. Bude specifikováno v době uvedení na trh.

Zdroj: Tisková zpráva Mitsubishi Motors

Vytisknout

Diskuze: U Mitsubishi k vidění i Prototype-X

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

Mitsubishi

Historický exemplář u Mitsubishi v Ženevě

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud