Lamborghini Aventador - stop start a deaktivace válců

Aventador

Aventador | foto: Lamborghini

Vysoké poplatky za překročení emisních limitů nutí automobilky k zavádění "papírově" ekologických technologií. Tento krok nyní podstoupila také italská automobilka Lamborghini.

 

Lamborghini se rozhodlo nevyužít technologií dostupných "ve skladu" koncernu VW, ale vytvořilo vlastní stop-start systém. Ten místo baterií využívá tzv. superkapacitoru a výsledkem je kratší doba potřebná pro oěptovné nastartování motoru. Koknkrétně k celé operaci stačí 180 milisekund.

Deaktivace válců funguje obdobně, jak ji známe z vozů ostatních značek. Při ustálené rychlosti, kdy není potřebný příliš vysoký výkon, dojde k odpojení přívodu paliva do poloviny válců (u Aventadoru to však znamená, že máte stále k dispozici "šestiválec"). Jakmile potřebujete vyšší výkon, tak automaticky a velice rychle dojde k obnovení přívodu paliva do odpojených válců a tím získáte opět možnost využít všech 700 koní. 

Ve spojení se systémem stop-start by upravený Aventador měl dosahovat o 7 procent nižší spotřeby. 

Další novinkou vozu by mělo být poupravené odpružení, které by mělo učinit vůz použitelnější na běžné cesty. Nepředpokládáme však, že by se z Aventadoru stal vůz na každodenní dojíždění do práce.

 

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu