Titul „Evropské auto roku 2019" si ze Ženevy odváží elektrický Jaguar I-Pace

Jaguar I-Pace

Jaguar I-Pace | foto: Jaguar

Titul „Evropský automobil roku 2019" si ženevského autosalonu odváží elektrické SUV Jaguar I-Pace. Vítězství to přitom nebylo jednoduché, neboť až do konce sváděl Jaguar těsný souboj se sportovním vozem Alpine A110. O konečném vítězi tak nakonec rozhodl až počet umístění na prvním místě během bodování porotců.

O vítězství v anketě „Evropský automobil roku 2019," která patří k nejprestižnějším na světě, rozhodovalo 60 motoristických novinářů z 23 zemí Evropy. Ti měli mnoho možností se s vozy důvěrně seznámit, vyzkoušet si je a pořádně prověřit jejich klady i zápory.

Vůbec poprvé v historii ankety se však na prvním místě objevily dva vozy se shodným počtem 250 bodů: Jaguar I-Pace a Alpine A110. O konečném vítězi tak nakonec rozhodlo až přezkoumání hodnocení, kdy se Jaguar objevil na prvním místě celkově 18x, zatímco Alpine jen 16x. Na třetím místě skončila Kia Ceed s 247 body, kterou následoval Ford Focus (235 b.) a první pětici uzavřel Citroen C5 Aircross (210 b.)

Ocenění pro první Jaguar, jaký kdy vyhrál tuto anketu, si za automobilku přišel CEO Ralf Speth. „Že se naše elektrické vozidlo stalo vůbec prvním Jaguárem, který dokázal vyhrát titul Evropský automobil roku, nás plní obrovským pocitem hrdosti," citoval část jeho řeči web Motor1.

Jaguar I-Pace už od svého představení posbíral přes 50 různých ocenění, včetně ceny pro britský automobil roku. Počet cen by však stále nemusel být konečný, neboť se vůz objevil i na seznamu finalistů celosvětové ankety Automobil roku.

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu