Tak budeme jezdit zítra

Německým Spolkovým ministerstvem pro vzdělání a výzkum (BMBF) podporovaná iniciativa IVENT...

(inteligentní způsob dopravy a užitková technika) byla po čtyřech letech výzkumných a vývojových prací uzavřena s výsledky, které ukazují další směr vývoje.BMW Group představuje spolu s ostatními partnery z iniciativy IVENT řešení pro bezpečnější a plynulejší silniční provoz.

„Doprava a přeprava jsou důležitými hospodářskými faktory, které si vyžadují naši pozornost. Partneři iniciativy IVENT zde významnou měrou přispěli ke snížení nehodovosti a lepší organizaci dopravy“, říká německá ministryně pro vzdělání a výzkum Edelgard Bulmahnová. „Mimo jiné tím, že ve vývoji směřují ke generaci vozů, které budou schopny společně s řidičem sledovat, myslet, komunikovat a v kritických situacích samostatně jednat.“

Příčinou asi dvou třetin nehod je neudržení jízdní stopy, změna jízdní dráhy a nebezpečné situace na křižovatkách. Pomocí asistenta příčného vedení vozu vyvinutého společností BMW Group je vystiženo asi 20 % možných nehodových situací. Asistent je pro řidiče podporou při sledování jízdního pruhu a při změně jízdního pruhu. Pomocí asistenta pro křižovatky varuje vůz řidiče před projetím značení „stůj“. U dalších předváděcích vozidel byl kladen důraz na směrovacího asistenta, který přispívá jako myslící navigační systém k vyhýbání se dopravním zácpám. Dalším podstatným bodem je vyrovnávání v síti individuální dopravy, u kterého inteligentním směrováním v dynamických navigačních přístrojích dochází k vylepšení celkového využití silniční sítě. BMW Group může pomocí těchto dynamických navigačních přístrojů prokázat v případě dopravní zácpy zefektivnění cestovní doby o 10 %.

„BMW účastí na iniciativě INVENT a také na základě významné připravenosti ke spolupráci s ostatními účastníky přispívá významnou měrou k výkonnějšímu a bezpečnějšímu silničnímu provozu“, zdůrazňuje Prof. Dr. Burkhard Göschel, člen představenstva za vývoj BMW AG. „Tím je vytvářen nejen základ pro zajištění prosperity a pracovních míst, ale je také dosaženo posílení inovačních sil a konkurenceschopnosti německého automobilového průmyslu a podpora image Německa jako inovativní průmyslové lokality“.

Text a foto: BMW

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu