Slavný Nürbirgring má možná nakročeno k bankrotu

Loga

Loga | foto: Archiv AutoRoad.cz

Jedna z Mekk automobilového světa je možná před bankrotem. Nürburgring nemůže dostat státní podporu, což ho může definitivně položit.

Slavné "zelené peklo", jak je náročná trať občas nazývána, je v provozu od roku 1927. Po úpravách dostala trať víceméně definitivní podobu s dvěma dílčími okruhy, 23kilometrovou severní smyčkou - Nordschleife, a kratší, ani ne osmikilometrovou jižní tratí - Südschleife.

Slavná trať je mimořádně náročná. Kolem vyasfaltovaného povrchu jen velmi málo místa a i drobné vyjetí z dráhy tak může docela snadno skončit zkrácením vozu o svodidla. Tato nepříjemná vlastnost okruhu se stala málem osudnou i Nikimu Laudovi v roce 1976, kdy bylo jasné, že starému okruhu je definitivně ámen, přinejmenším pro vrcholné motoristické soutěže.

Seriál Formule 1 se na okruh jménem Nürbirgring vrátil až po vybudování zbrusu nové trati na místě bývalé Jižní smyčky. A severní smyčka se stala mekkou nadšenců, kteří zde prohánějí své vozy. Oblíbily si ho také automobilky pro testování podvozků svých vozidel - nejen těch sportovních, ale stále častěji se zde setkáváme i s vozy, které se již na okruh dozajista vícekrát nepodívají, tedy například městské miniautomobily.

Tohle vše se může brzy změnit. Evropská komise rozhodla, že plánovaná dotace okruhu ve výši 13 milionů eur není v souladu s právem Evropské Unie. Zároveň bylo zahájeno také vyšetřování výrazně vyšší dřívější dotace a pravděpodobně bude vysloven také nesouhlas s odkladem splátek dřívější půjčky. Vlastník závodní dráhy má přitom nemalé dluhy ve výši 413 milionu eur.

Problémem, který okruh táhne ke dnu, je zejména nepříliš vydařená investice do zábavních a nákupních prostor v blízkosti okruhu.

Pokud se situace nevyřeší, bude možné, že majitel nakonec zkrachuje a budoucnost okruhu bude nahnutá. Největším věřitelem, ale zároveň také částečným majitelem je zemská vláda Porýní - Falcko. Věřitelská struktura je však komplikovaná.

Kalendář pro tento rok by měl být naplněn. Jak to bude dále, to je zatím ve hvězdách...

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu