Obsah lékarniček se opět mění, masku už není nutné vozit

Autolékárníčky

Autolékárníčky | foto: Hartmann-Rico

Ministerstvo dopravy opět změnilo vyhlášku upravující povinný obsah lékárničky. Z povinné výbavy zmizela dvojice prvků.

Od včerejšího dne je možné z lékárniček vyndat resuscitační masku a leták s pokyny pro případ nehody. Dvě ze tří novinek zavedených od letošního roku se tak ruší.

Vyjmutí resuscitační masky si vynutili experti. Podle nich jen zdržuje a naprostá většina laiků s ní nedovede pracovat. Oproti klasické resuscitační roušce tak zachránce ztrácí cenné vteřiny, často ji navíc nedovede nasadit tak, aby těsnila a významně se tak snižuje efektivita jejího užití.

Diskutabilním krokem je odstranění stručného návodu k první pomoci. Přestože operátoři na tísňových linkách jsou dobře proškoleni v tom, aby dokázali zachránce navést k co možné nejlepšímu poskytnutí první pomoci, jednoduchý leták se zadebatelnými výrobními náklady i prostorovými nároky v lékárničce zůstat mohl.

Z tří novinek tak v lékárnách zůstává jen izotermická fólie. Přesto výměna lékárniček za nové nebyla úplně bezúčelná, novela platící od počátku roku totiž zpřísnila také požadavky na kvalitu některých stávajících prvků, například nůžek.

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu