Volvo C30 EV - elektromobil po nárazu do bariéry

C30 EV

C30 EV | foto: Volvo

Elektromobily mohou zarazit bezpečnosti silničního provozu další ránu. Volvo se snaží dokázat, že umí udělat i bezpečný elektromobil.

Elektromobily jsou pro bezpečnost silničního provozu problémem. Důvodů je více, prvním z nich může být relativně vysoká hmotnost bateriových článků. Každé kilo auta znamená další energii, kterou musí karoserie pohltit. A baterie jsou poměrně hodně těžké.

Dalším rizikem je možnost narušení baterií, které by poté mohly v extrémním případě až explodovat. Nutno říci, že možnost požáru se samozřejmě týká i benzínových či plynových vozidel.

Volvo se proto rozhodlo demonstrovat, že elektromobily mohou být bezpečné. Poslalo proti bariéře svůj malý model C30 s bateriemi uprostřed trupu. Důležité sdělení je, že vydržely jak baterie, kterých se náraz vůbec nedotkl, tak i bezpečností zóny. Nebylo poškozeno ani vysokonapěťové vedení, jehož poškození by bylo mimořádným problémem pro záchranáře i oběti nárazu. Přeci jenom, napětí v těchto soustavách se pohybuje řádově ve stovkách voltů.

Nutno samozřejmě dodat, že jde o test jednoho elektromobilu. Nikdo nemůže na jeho základě říci, že elektromobily jsou bezpečné. Dá se ale říci, že když se chce, všechno jde...

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu