Co vše platíme v benzínu? Polovina jde státu

ilustrační foto

ilustrační foto | foto: www.autoroad.cz / Mariusz Stankowski

Tankování benzínu do našich plechových miláčků znamená pěkné odčerpávání financí z naich peněženek. Kam se ale dostávají?

Cena benzínu Natural 95 ke konci července 2010 je podle tabulky, kterou jistě znáte z hlavní stránky našeho webu, 31,79 korun za litr. Z čeho se takováto cena skládá?

Pro snadnější výpočty si zaokrouhleme sumu na rovných 32 korun, tu budeme považovat za konečnou cenu pro spotřebitele.

Jako první si z této ceny ukážeme, kolik si bere stát. Ihned z každého prodaného litru strhne 12,84 koruny, v případě nafty 10,95 koruny. Jde o takzvanou spotřební daň, jejíž smyslem je kromě plnění státní kasy také znevýhodňovat ceny produktů, které jsou pro společnost považovány za škodlivé. Podobně je zdaněn i alkohol a také cigarety.

Tím jsme ale s daněmi neskončili, prodejce totiž musí odvést i klasické DPH To dnes tvoří 20 %, v našem modelovém příkladě tedy jde o 5 korun a 33 haléřů. Státu je tedy třeba odvést 18,17 koruny, což dělá 56,8 % z ceny benzínu.

Zde můžeme říci, že daně na benzín jsou ve srovnání s okolními státy vysoké, díky čemuž je dražší i samotný benzín a není již možné daně dále zvyšovat. Platí totiž něco, co nazýváme Lafferovou křivkou, která nám říká, že s rostoucí sazbou daně začnou v určitém bodě výnosy z daní klesat. U benzínu a nafty je tento ekonomický zákon zvláště patrný, protože nezanedbatelnou část spotřeby paliva tvoří tranzitní doprava, zejména kamiony, dále například zájezdové a dálkové autobusy a také dovolenkáři. Všem těmto skupinám je jedno, zda natankují před hranicí nebo až za ní.

Podívejme se ještě, jak si stojí ceny surovin. Ropa, z níž se přirozeně získává mnohem více produktů, než jen benzín a nafta, se v současné době pohybuje v ceně přibližně 75 dolarů na barel. Pro přepočtu to dává cenu necelých devíti korun na jeden litru surové ropy.

Udává se, že cena suroviny a její úpravy v rafinerii dává asi jednu třetinu ceny benzínu u čerpacích stanic. Zbytek ceny jsou náklady na dopravu a marže čerpacích stanic. Ty, jak vidno, nejsou i díky ostré konkurenci příliš vysoké.

 

  Konečná cena pro spotřebitele Spotřební daň Daň z přidané hodnoty Daně celkem Cena bez daní
Benzín     32 Kč 12,84 Kč 5,33 Kč 18,17 Kč 13,83 Kč
Nafta 30,50 Kč 10,95 Kč 5,08 Kč 16,03 Kč 14,47 Kč

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu