CCS: Pohonné hmoty pokračovaly ve zdražování, litr benzinu stojí v průměru 28,92 Kč

ilustrační foto

ilustrační foto | foto: www.auto-news.cz | Mariusz Stankowski

Ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic rostly i v minulém týdnu. Jak vyplývá z pondělní informace společnosti CCS, benzin Natural 95 zdražil v průměru o 42 haléřů na 29,92 Kč, litr nafty je přesně o dvě koruny levnější, když se v uplynulých sedmi dnech jeho cena zvýšila o 44 haléřů.

Benzin tak zdražuje už šestý týden v řadě, během tohoto období jeho cena vzrostla o 2,84 Kč. Motoristé, kteří tankují naftu, jsou na tom přece jenom o něco lépe, tento druh pohonných hmot zdražil ve stejné době o 1,63 Kč.

Od 12. ledna letošního roku, kdy se oba druhy nejprodávanějších pohonných hmot dostaly na více než pětileté minimum (benzin 22,23 Kč, nafta 23,95 Kč), je však zdražení markantnější. Natural 95 je dražší o 6,69 Kč (30,1 %), nafta o 2,97 Kč (12,4 %).

Nejlevnější benzin zůstává dlouhodobě v Královéhradeckém kraji (28,46 Kč). K největšímu zdražení došlo v uplynulých sedmi dnech na Liberecku (o 57 haléřů), naopak nejméně vzrostla cena v Pardubickém kraji (o 22 haléřů). Nelichotivý titul nejdražšího benzinu patří jižní Moravě (29,36 Kč).

V případě nafty zůstává dlouhodobým suverénem Karlovarský kraj (26,37 Kč), přesně na jeho úroveň se ovšem dotáhlo Olomoucko. Nejvíce se zdražovalo právě na Karlovarsku a také na Královéhradecku (o 62 haléřů), největší radost mohou mít stejně jako v případě benzinu motoristé v Pardubickém kraji (+19 haléřů).

Meziměsíčně zdražil Natural 95 o 1,83 Kč, nafta o 1,24 Kč. V porovnání se stejným obdobím loňského roku je benzin levnější o 3,75 Kč, nafta dokonce o 8,15 Kč.

Průměrné ceny Naturalu 95 a nafty se vypočítávají z reprezentativního vzorku transakcí na karty CCS uskutečněných na všech terminálech na čerpacích stanicích v akceptační síti CCS v České republice, kterou k 15. dubnu 2007 tvořilo zhruba 2240 čerpacích stanic. Průměrné ceny se získávají jako podíly jednotkových cen za pohonné hmoty na všech terminálech v České republice, respektive v příslušném kraji, a celkového počtu terminálů. Hodnoty neovlivňuje využívanost čerpací stanice motoristy ani objem načerpaných pohonných hmot.

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu