Mazda chce do pěti let nasadit bioplasty

Premacy Hydrogen RE Hybrid

Premacy Hydrogen RE Hybrid | foto: Mazda Motor

Nejpozději v roce 2013 chce japonská automobilka Mazda využívat na mnoha dílech svých automobilů plasty vyrobené ekologickým způsobem. Uzavřela proto dohodu s univerzitou v Hirošimě o dotaci vývoje nových technologií.

Nové plasty vyrobené ekologickým způsobem, tedy bioplasty, mají být produktem odpadů z rostlin, například dřeva. Nový materiál by měl být dostatečně odolný na to, aby z něj bylo možno vyrábět nárazníky stejné kvality jako dosud,  zároveň by měly být dostatečně stálé aby z něj šly dělat i přístrojové desky, zkrátka aby se všechny plasty daly tímto bioplastem nahradit.

Výroba bude podobná produkci biopaliv druhé generace. Zatímco první generace biopaliv se vyráběla z rostlin k tomu přímo určených, což je jeden z faktorů, který vyvolává dnešní potravinovou krizi v chudých státech a napomáhá k zásadnímu zdražování potravin, druhá generace bude vyráběna z odpadů biologické povahy. Tedy zbytků rostlin, které nepůjde využít jinak, z odřezků dřeva atd.

Takto vyrobený ethanol se chemickou cestou přemění na ethylen a z něj je tvořen polypropylen, jeden z nejvíce využívaných plastů.

Bioplasty nejsou u Mazdy až takovou novinkou. Biologické plasty a látky byly použity například v hybridní Mazdě Premacy, jejíž koncept byl představen loni v říjnu na autosalonu v Tokiu, její obrázek vidíte nahoře. Předmětem vývoje je nyní jak co nejefektivněji tyto materiály vyrábět ve velkém.

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu