Přebíhání mezi pojišťovnami končí

O blížícím se startu společné databáze pojišťoven na českém trhu dnes informoval ředitel České kanceláře pojistitelů Jakub Hradec prostřednictvím Hospodářských novin.

Termín spuštění databáze pojistných událostí spojených s platbou z povinného ručení od 1. července 2007 je podle Hradce reálný. Databáze prochází testovacím provozem a již nyní obsahuje 3 všech případů od roku 2000.

Cílem projektu je zabránit spekulativnímu přechodu neukázněných řidičů mezi jednotlivými pojišťovnami. Výtečníci dosud zamlčují zaviněné nehody i výši pojistného plnění a v době podpisu nové smlouvy vystupují s čistým štítem. Vyhýbají se tím přirážkám k základní ceně povinného ručení.

Po zavedení programu do provozu budou sice pojišťovny ještě po určitou dobu požadovat čestné prohlášení nových klientů a v systému jejich správnost jen ověřovat, ale počítá se s tím, že v budoucnu se již budou spoléhat na systém zcela.

Pojišťovny budou schopny zjistit k danému řidiči všechny jeho nehody zpětně až do roku 2000, ale většina předních pojišťoven počítá s tím, že peníze z navýšení ručení, o které je klienti připravili nesprávným četným prohlášením, vymáhat nebudou.

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu