S černými taxíky se roztrhl pytel, Toyota jimi chce zaplavit Japonsko

Typická je pro toto auto vysoká stavba karosérie, Toyota JPN Taxi.

Typická je pro toto auto vysoká stavba karosérie, Toyota JPN Taxi. | foto: Toyota

V průběhu minulého týdne představilo čínské Geely novou podobu tradičního černého londýnského taxíku, který na silnice vyrazí někdy v roce 2017. Na tokijském autosalonu se už ve středu chystá premiéra podobně koncipovaného modelu od Toyoty.

JPN Taxi se v hodně futuristické formě představilo už na minulém autosalonu v japonském hlavním městě, konaném před dvěma roky. Aktuální podoba je pak téměř připravena vyjet na silnice, což má nastat v roce 2018. Jak už z názvu vypovídá, hlavním cílem Toyoty je nahradit tímto moderním vozem, v roli taxíků, pomalu zastarávající sedany Crown.

Stejně jako LTC TX5 má JPN Taxi karosérii typu hatchback se zvýšenou střechou, velké boční posuvné dveře a nízko položenou podlahu pro pohodlný nástup hendikepových pasažérů. Před vstupem na trh nicméně japonská automobilka provede ještě určitě změny tak, aby její model plně vyhověl nařízením státu ohledně bezbariérových taxíků a autobusů.

Až se auto dostane na silnice, objeví se pod kapotou LPG poháněný hybrid, který má "být kamarád" s přísnými ekologickými limity. Pohonné ústrojí je ale aktuálně stále ve vývoji a inženýři pracují především na prodloužení dojezdu.

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu