Renault překvapil konceptem velkého kupé, oslavuje práci Le Corbusiera

Zajímavé otevírání dveří ladí s celkovým pojetím auta, Renault Coupé Corbusier.

Zajímavé otevírání dveří ladí s celkovým pojetím auta, Renault Coupé Corbusier. | foto: Renault

Architekt Le Corbusier je dodnes považován za největší osobnost svého oboru 20. století, od jeho úmrtí však uplynulo už padesát let. Aby se na Švýcarovu práci nezapomnělo, připravil Renault koncept velkého kupé s příznačným jménem Coupé Corbusier.

Signifikantním prvkem auta, jehož případnou sériovou produkci Renault ihned vyvrátil, je dlouhá přední kapota. Na ní navazuje extrémně nízká linie střechy a dozadu vzhůru se otevírající dveře.

Nízká přední část je definována rozměrnou hexagonální maskou chladiče s trojdimenzionálním efektem. Odkazem na Le Corbusierovu moderní architekturu je též odlišný design výrazně tvarovaných předních i zadních blatníků.

Auto je bohužel pouze designovým cvičením, které nejspíše nemá ani žádné pohonné ústrojí. K vidění bude až do 20. března příštího roku ve Villa Savoye v městečku Poissy, která se řadí k významným Corbusierovým dílům. Koná se zde totiž výstava Des voitures à habiter: automobile et modernisme XXe-XXIe siècles, v překladu Vozy pro život: Automobily a modernismus 20. a 21. století.

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu