Toyota Me.We: nový koncept elektromobilu, individualizmus na prvním místě

toyota me.we

toyota me.we | foto: Archiv AutoRoad.cz

Nový koncept elektromobilu, označovaný jako Me.We. Záruka individuality, praktičnosti, zelené ve znamení úspor a ekologie

Japonská automobilka, respektive její vývojová odnož Toyota European Design & Development (ED) a Jean-Marie Massaud, známý francouzský vynálezce, architekt a designér, zakladatel ateliéru Studio Massaud, vytvořili zajímavou koncepci elektromotoru, který se vyznačuje nízkou hmotností, pohonem dvou nebo čtyř kol, a to výlučně ekologickou elektrickou energií, praktičností a velkou mírou individuality viz „Me/We“.

Architekt Massaud spatřuje chybu ve vnímání aut jako předmětů moci či privilegovanosti. Automobil má být dle jeho slov chápán jako předmět dopravy. Právě z tohoto důvodu vznikl ultra lehký koncept s hliníkovým rámem a podvozkem, krytý polypropylenovými panely, vážící 14 kg a celkovou hmotností 750 kg, délkou 3 440 mm, šířkou 1 750 mm, výškou 1 600 mm, elektromotory, integrovanými uvnitř každého kola.

Velkou míru praktičnosti slibuje bambusový panel, umístěný na střeše vozu, který lze snadno nahradit střešním neoprenem. Určitý prostor nabídne i provedení pick-up po odstranění zadní části kabiny. Strohý interiér představuje dvě řady lavic, menší digitální přístrojový panel a chytré mobilní zařízení, omezující se na rychlost jízdy, stav baterií a informace o plánované cestě. Převoz většího množství zavazadel zajistíme sklopením zadní lavice, upevněné v kolejnicích.

Výhodou tvrzeného polypropylenu je jeho nízká cena. Výsledná podoba karoserie tak může být prostorem pro vyjádření vlastního názoru v oblasti designu. Zajímavý koncept, slibná myšlenka. Chybí pouhé rozhodnutí vedení o osudu daného vozu.

 

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu