Porsche vytvořilo repliku prvního hybridu na světě. Odhadnete jak je starý?

281

| foto: Archiv AutoRoad.cz

Jsou hybridy jen otázkou dnešní doby? Ale jděte, hybridy se používaly od samotného počátku automobilismu. Jeden takový ukáže Porsche v Ženevě.

Když se na konci 19. století začaly objevovat první automobily, nebylo jasné, jaký pohon zvítězí. Existovala řada elektromobilů (jedním z průkopníků byl i známý František Křižík), ale benzínové pohony nakonec vyhrály, zejména pro svůj méně omezený akční rádius.

Právě nedostatky baterií trápily konstruktéry a proto svoji pozornost zaměřili na hybridy. Ty obvykle byly sériové, spalovací motor roztáčel dynamo a to pohánělo kola. I tuto kapitolu si v prvním desetiletí minulého století Křižík vyzkoušel a postavil hned několik takto konstruovaných vozů, předběhl ho ale mladý konstruktér Ferdinand Porsche. Ano, jde opravdu o toho známého Porscheho, který později dal základ legendárnímu Brouku a celé značce pod patronací jeho jména.

V roce 1900 zkonstruoval první opravdový hybrid, vůz s pohonem dvěma elektromotory umístěnými v předních kolech. Vyrobilo se jich několik set, společnost Porsche se ale rozhodla při příležitosti uvedení hybridní Panamery jeden takový kousek sestrojit nanovo. Jak vypadá a jezdí replika nejstaršího hybridu, to uvidíte na přiloženém videu.

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu