Nový způsob boje za čisté ovzduší? Některé dálnice se začínají zelenat

Projekt ViaVerde se zdá být zajímavým způsobem, jak ve městech zajistit čistší vzduch

Projekt ViaVerde se zdá být zajímavým způsobem, jak ve městech zajistit čistší vzduch | foto: youtube.com

Zhoršující se kvalita ovzduší je problém, se kterým bojuje téměř celý svět. A zatím co v Evropě jsme svědky stále nových zákazů a omezení, zejména ze stranu EU a eko-aktivistů, v jiných částech světa se snaží problémy řešit kreativněji a to i s ohledem na estetičnost a další benefity.

Automobily v centrech měst jsou považovány za jedny z nejhorších znečisťovatelů ovzduší, což se řada institucí a zapálených eko-aktivistů snaží řešit různými zákazy a omezeními. V Mexiku se však rozhodli pro poněkud jiný přístup, který bychom ocenili i v místních podmínkách.

Zatím co v Evropě se nás snaží nahnat do novějších automobilů s přiškrcenými motory, v Mexiku, zejména pak jeho stejnojmenném hlavním městě s 22 miliony obyvatel, není něco takového z ekonomických důvodů možné. Znečištění ovzduší i vody je však kritické, kvalita vzduchu je totiž nejhorší v celé Latinské Americe a patří i k nejhorším 15 na celém světě, což vedlo k potřebě najít jiné řešení tohoto palčivého problému.

Tím se nakonec staly vertikální zahrady, které obepínají dálniční sloupy a další infrastrukturu. Tyto zahrady jsou budovány na speciálních konstrukcích, na kterých je místo zeminy natažena speciální recyklovaná látka. Zalévání probíhá pomocí automatizovaného systému a to s maximální efektivitou a pomocí dešťové vody.

V současnosti tyto vertikální zahrady obepínají cca 1000 betonových sloupů podél silniční sítě "Mexico City Beltway." Rostliny tak tvoří ploch cca 60 000 m2 zeleně, která se stará o boj s oxidem uhličitým.

Toto řešení, na jehož financování se podílela celá řada investorů ze soukromého sektoru, má však podstatně více benefitů. Kromě samotného zkvalitňování ovzduší se totiž rostliny starají i o snižování hluku a jejich pestrá zelená barva napomáhá rozbíjet silniční šeď, což by mělo napomáhat ke snižování stresu řidičů.

zdroj: youtube.com

Projekt označovaný ViaVerde má zkrátka celou řadu benefitů a na rozdíl od přibývajících omezení nám přijde jako smysluplný a to hned v celé řadě ohledů.

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu