Na dovolenou do hor autem? Na co nezapomenout a jak se vybavit

AutoRoad.cz, 15. května 2020, 14:29 Google+

Rozhodli jste se vyrazit na dovolenou s rodinou nebo s partou přátel? Padlo rozhodnutí, že jako cílovou destinaci zvolíte hory? V tom případě byste se měli na cestu dobře připravit. A měli byste připravit nejen sebe, ale také svůj automobil, aby vás na cestě nepotkalo nic překvapivého. (PR článek)

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Na dovolenou do hor autem? Na co nezapomenout a jak se vybavit

Na dovolenou do hor autem? Na co nezapomenout a jak se vybavit | foto: pixabay.com

Sdílejte článek

Auto musí být v pořádku

Auto nám na cestách dává velkou svobodu, avšak je potřeba mu věnovat dostatečnou péči, aby nás někde nenechalo na holičkách. Zejména pokud jedete dál od domova, určitě se vyplatí podrobit svůj vůz aspoň základní prohlídce. Samozřejmostí je zkontrolovat a případně doplnit veškeré provozní kapaliny. Pokud zjistíte podezření na nějakou mechanickou či jinou závadu, určitě stojí za to před cestou objednat autodíly a závadu odstranit. Mohla by se projevit v tu nejméně vhodnou chvíli. Pokud tedy hovoříme o jednotlivých dílech vozu, tak co vlastně zkontrolovat kromě provozních kapalin? Určitě byste se měli podívat na:

  • Brzdy a tlumiče
  • Světla a stěrače
  • Baterii

Pneumatiky

Je to naprostý základ, na co byste se určitě měli kouknout. Opotřebení podléhá brzdové obložení, což může snížit účinnost brzd. V servisu vám mohou také změřit, na kolik máte opotřebeny tlumiče. Zkontrolujte nastavení světlometů a zda stěrače stírají celou plochou. Určitě se vyplatí nabít baterii a také zkontrolovat nahuštění pneumatik i hloubku dezénu.

Do čeho nabalit?

Když máte auto zkontrolováno, přichází na řadu velké balení. Možná si říkáte, že je to přece jasné, vždyť všechno nasoukáte do kufrů. Sbalit cestovní kufry ale často není jen tak. Určitě máte doma několik kousků z předešlých dovolených, ale ne všechny musí být ideální do zavazadlového prostoru vozu svými rozměry. Pokud vám žádný dobře nevyplní prostor nebo máte kufry již opotřebené, nezapomeňte se poohlédnout po nových.

Vaše auto i vy musíte počítat s extrémními podmínkami

Co si vlastně sebou na cestu do hor vzít? Záleží samozřejmě vždy na tom, v jakém jedete ročním období, co plánujete v místě destinace dělat a také do jakých hor vlastně jedete. Pokud vyrazíte třeba do Nízkých Tater, kde se rozhodnete zvolit apartmány na Liptově, počítejte s tím, že také vaše výbava by tomu měla odpovídat. V zimním období se vyplatí vybavit i svůj vůz, a to zejména sněhovými řetězy. Pro sebe samozřejmě nezapomeňte teplé oblečení a pokud vyrážíte v jinou roční dobu, třeba na jaře nebo v létě, tak určitě vysokohorské počasí nepodceňujte ani tehdy. Zrádnost počasí na horách totiž spočívá v tom, že se dokáže změnit doslova z minuty na minutu.

Co dále s sebou?

Již jsme si řekli něco o tom, že byste měli uzpůsobit oblečení podmínkám, do kterých se vydáváte. Zdá se to jako samozřejmost, ale mnoho lidí to dokáže podcenit. Co ale sebou na hory dále? Především je jasné, že na hory zpravidla vyrážíme za odpočinkem od všedního městského shonu. Proto se vyplatí mít něco na:

  • Navození atmosféry
  • Poznávání okolí

Naprostá většina horských chat je vybavena vším potřebným, co vám umožní zažít splynutí s přírodou a zároveň mít zachován veškerý komfort. Ve většině takový chat a apartmánů rozhodně najdete krb. V tom případě se vám určitě hodí před cestou pořídit křesadla, díky kterým si uděláte příjemnou romantickou atmosféru. A hlavně si tak užijete nezaměnitelné sálavé teplo od krbu.

Rádi pozorujete přírodu? Určitě jedete do hor také proto, abyste se podívali na něco zajímavého v okolí. A když budete chtít pozorovat okolní krajinu nebo zvířata, můžete si k tomuto účelu vybrat myslivecké dalekohledy, které představují ideální výbavu do každého batohu. Mají velkou světelnost, tak zvládnou pozorování i za zhoršených světelných podmínek. Hodit se vám na horách může také voděodolnost takového dalekohledu, proto na to myslete při výběru parametrů.

Vytisknout

Diskuze: Na dovolenou do hor autem? Na co nezapomenout a jak se vybavit

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Hybridní pohon - Audi Duo

PHEV není nic nového, Audi mělo prototyp již před 30ti lety

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud