Slavný konstruktér Toyoty a Lexus jde do důchodu. Jak změnil automobilový průmysl?

Petr Boháč / AutoRoad.cz, 29. dubna 2020, 17:11 Google+

Toyota Supra a Chaser, Lexus IS F - to je jen několik z mnoha modelů, na kterých pracoval Yukihiko Yaguchi, jeden z nejzkušenějších konstruktérů Toyoty a Lexus, který právě odchází do důchodu. Připomeňme si při této příležitosti nejvýznamnější projekty člověka, který ovlivnil historii japonského automobilového průmyslu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Lexus

Lexus | foto: Lexus

Sdílejte článek

Yukihiko Yaguchi se narodil v roce 1955 a poměrně rychle pochopil, že kariéra v automobilové branži je jeho poslání. Láska k technice ho přivedla ke studiu strojního inženýrství na Tokyo Metropolitan Institute of Technology.

První práci našel v roce 1977 v Toyota Motor Corporation. Tehdy mu bylo pouhých 22 let. Nejprve se zabýval elektronickými prvky pro sedan Toyota Crown. Později se začal specializovat na snížení hluku a vibrací ve vozech tohoto japonského koncernu. U Toyoty zůstal celý život.

Několik generací Supry i první Lexus
Yaguchi se stal součástí firmy krátce před debutem první Toyoty Supra. Japonský inženýr se podílel na práci na ní, ale také na dalších třech generacích tohoto modelu. Své znalosti a stále bohatší zkušenosti využil později při konstruování prvního Lexusu v dějinách, přelomového LS 400.

Jak po letech přiznal v jednom z rozhovorů, dal si tehdy za cíl vytvořit nejtišší auto v historii. Yaguchi rovněž pracoval na druhé verzi vlajkového sedanu Lexusu, na sportovním Lexusu SC, i na řadě dalších modelů Toyoty a Lexusu. Jedním z jeho nejvýznamnějších projektů se stala poslední generace Toyoty Chaser.

Chaser je v Evropě prakticky neznámý model. Mohutný sedan s pohonem zadních kol se prodával výhradně v Japonsku. Fanoušci japonských automobilů ho ovšem dobře znají. Vůz byl nejen komfortní, ale v silnějších verzích získával výrazně sportovní charakter, takže jej rádi používali drifteři.

img-responsive

Toyota Celica Supra 1984 | foto: Toyota ČR

Nejslavnější byla poslední varianta modelu, konkrétně ta s označením JZX100. Auto bylo vybaveno přeplňovaným motorem 1JZ-GTE, zapůjčeným od Toyoty Supry. Za jisté řízení pak zodpovídalo víceprvkové zavěšení, konstrukčně také velmi blízké tomu, které bylo použito v Supře. Práce na modelu Chaser přinesla Yukihikovi Yaguchiemu znalosti a zkušenosti, jež mu později pomohly při konstruování přelomového Lexusu IS F.

Otec série F
Yaguchiho kariéra se slibně rozvíjela. V roce 2001 se stal šéfem plánovacího oddělení Lexusu, o dva roky později pak stanul v čele malé skupiny konstruktérů, které si sám vybral a s nimiž postavil silný sedan IS F. Tak se zrodil nejen rival BMW M3 s motorem V8 a výkonem přes 400 koní, vznikla tak také série sportovních modelů Lexusu označená písmenem F.

Dříve než však v roce 2007 spatřil model IS F světlo světa, musel se japonský inženýr hodně snažit, aby přesvědčil vedení firmy a získal podporu pro projekt, který se zrodil v jeho hlavě. Projekt, jenž vyplynul z jeho lásky k jízdě naplněné emocemi, k sedanům, a z přesvědčení, že Lexus potřebuje opravdový sportovní model.

img-responsive

Lexus | foto: Lexus

„Chtěl jsem vytvořit auto, které promění každý okamžik za volantem v čiré potěšení, vůz, jehož řízení vás pokaždé naplní radostí a hlubokým prožitkem,“ komentoval později tento projekt.

Vznik Lexusu IS F byl vrcholem kariéry Yukihiko Yaguchiego, ovšem neznamenal její konec. Pod dohledem japonského konstruktéra vznikly i další modely ze série F – kupé RC F a sportovní sedan GS F. Podílel se také na extrémních modelech IS F CCS-R a RC F GT3. Všechny dostaly atmosférický motor V8. Není to náhoda. Yaguchi je velký stoupenec vidlicových nepřeplňovaných motorů. V mnoha rozhovorech zdůrazňoval, že tyto konstrukce preferuje kvůli lineárnímu růstu točivého momentu, okamžité reakci na sešlápnutí plynu a pro jejich nádherný zvuk. Popularita nefalšovaných atmosférických V osmiček ve sportovních vozech značky Lexus dokazuje, za jak mnoho japonská značka i celé automobilové odvětví tomuto konstruktérovi vděčí. Yukihiko Yaguchi odešel do důchodu 1. dubna 2020. Pro Toyotu a Lexus pracoval celých 43 let.

Vytisknout

Diskuze: Slavný konstruktér Toyoty a Lexus jde do důchodu. Jak změnil automobilový průmysl?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

BMW Alpina B10

Kde se vzala přezdívka "Bavorák" pro vozy značky BMW?

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud