Pojištění auta není věda. Na co se zaměřit, aby se vám skutečně vyplatilo?

AutoRoad.cz, 25. září 2019, 00:06 Google+

Pojištění auta je pro většinu lidí samozřejmost. Díky němu, se můžeme i v nepříjemných situacích, kdy se stane nehoda, spolehnout, že všechna tíže nepůjde na nás, ale že alespoň část škody nahradí pojišťovna. Mnoho lidí ale nezná specifika povinného, havarijního pojištění, či asistenčních služeb a důsledky, které z toho v praxi vyplývají. V případě dopravní nehody se pak může jednat o rozdíly až v hodnotě statisíce korun.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: pixabay.com

Sdílejte článek

Být účastníkem dopravní nehody si nepřeje nikdo z nás. O to víc v tom případě, že ji způsobíte. Potom musíte vyřešit hned dvě nepříjemnosti – jak nahradit škodu poškozenému, a zároveň z čeho zaplatit opravu svého majetku.

Povinné ručení – základ, který nemusí vždy stačit

Povinné ručení je zákonem dané pojištění, které musí mít zřízeno každý vlastník vozidla zapsaného v Registru silničních vozidel. Tento typ pojištění vám kryje pouze škody, které způsobíte druhým osobám – ať už na autě, jiném majetku či zdraví. Nehradí se ale újma, kterou utrpěl řidič vozidla, jehož provozem byla újma způsobena. “Pokud nebude pojištění placeno, můžeme očekávat ze strany státu sankce. Povinné ručení je doloženo zelenou kartou, a pokud ji řidič nemá u sebe, pak hrozí pokuta až 3 000 korun. Pokud ručení není sjednáno vůbec, pak se částka vyšplhá až na 40 000 korun. Navíc v případě, kdy bude způsobena škoda nepojištěným vozidlem, sice Česká kancelář pojistitelů v první fázi škodu poškozenému uhradí, ale poté bude náhradu po viníkovi vymáhat, krom toho Česká kancelář pojistitelů vymáhá za každý den nepojištěné provozovaného vozidla příspěvek,” upozorňuje právník Tomáš Smolík z D.A.S. pojišťovny právní ochrany.

Cena pojištění je pro každého jiná. “Výše částky, kterou vlastníci vozidla za pojištění platí, se zpravidla určuje na základě druhu vozidla, objemu motoru a řidičské historie vlastníka. Pojišťovny berou v potaz také obecné skutečnosti, jakými je například nehodovost v zemi,” upřesňuje Marek Orawski z První klubové pojišťovny. Částka se odvíjí také například od údajů o vozidle, místa bydliště, věku, ale i od zvolených limitů plnění a délky předchozího pojištění. Pojišťovna částku neproplatí, pokud řidič způsobil škodu úmyslně nebo se nepodrobil výzvě policie na testy na omamné látky (vše je přesně definováno zákonem 168/1999 Sb. v §10).

POZOR: Platnost povinného ručení zjistíte přímo na zelené kartě nebo na stránkách České kanceláře pojistitelů (ČKP), kde najdete také informační středisko, kde vám poradí, jak postupovat v případě dopravní nehody. Pokud se chystáte cestovat do státu, který je na vaší zelené kartě škrtnutý, budete potřebovat hraniční pojištění – krátkodobé pojištění do zahraničí, které sjednáte přímo s ČKP. Jakmile vás policie nachytá bez hraničního pojištění, pokutuje ho nejméně částkou 10 000 korun.

img-responsive

Ilustrační foto | foto: pixabay.com

Havarijní pojištění ušetří mnoho starostí

Povinné ručení u většiny pojišťoven nezahrnuje krytí škod na vlastním vozidle. Dostatečnou ochranu vašeho vozidla tak zajistí pouze havarijní pojištění. To může pokrýt škody způsobené nehodou, krádeží, i vandalismem. Stejně tak může krýt škody způsobené zvířaty či přírodními živly – ať už jsou to kroupy, povodně nebo sníh. Dejte si ale pozor na co se havarijní pojištění vztahuje a prostudujte si smlouvu a služby, které pojišťovna garantuje. Například pokud jezdíte většinou po městě, pak se nemusí vyplatit pojištění střetu se zvěří.

V případě havarijního pojištění za vše mluví statistiky – okolo 45 % škod se stane na zaparkovaném autě (ťuknutý nárazník, rozbitá okna). Některé pojišťovny navíc nabízí slevy a bonusy na zřízení havarijního pojištění. Například za vyřízení pojištění přes internet se standartně slevy pohybují okolo 20 až 25 %. Pojišťovny také někdy přihlíží k různým faktorům například k zabezpečení automobilu, či množství způsobených nehod.

POZOR: Výše pojistného se odvíjí kromě jiného od ceny automobilu, ta je zároveň pojistnou částkou. Hodnota vozu se ale po čtyřech letech od jeho výroby může snížit až o 60 % (!). “Pokud vás potká nehoda až po 6 letech pojištění, nespoléhejte na to, že pojišťovna bude plnit ve výši původní pojistné částky. V případě pojistné události totiž přihlíží na aktuální tržní cenu vozidla. Najednou tak zjistíte, že jste i několik let platili za havarijní pojištění příliš mnoho. Tyhle peníze vám už nikdo nevrátí,” upřesňuje Marek Orawski z První klubové pojišťovny. Abyste neplatili zbytečně vysoké havarijní pojištění, nechte si u pojišťovny částku přepočítat a upravit stávající smlouvu nebo si nechat založit novou. Některé pojišťovny přepočítávají havarijní pojištění automaticky, ale primárně je zodpovědnost na vás.

Asistenční služby jako nutný bonus?

Asistenční služby výrazně ovlivňují kvalitu pojistky. Ne vždy platí ale, že vyšší cena = lepší služby. V rámci povinného ručení máte zpravidla proplacen příjezd asistenční služby na místo nehody, případně je zajištěn odtah nebo dočasná úschova na placeném parkovišti. Pokud si připlatíte, získáte navíc v případě povinného pojištění mnoho dalších výhod, které by vás jako samostatné připojištění vyšly mnohem dráž – jako jsou například vyšší limity na opravu a manipulaci s vozidlem. Bez nutnosti dalšího připojištění nalezneme v některých produktech i úrazové pojištění řidiče, střet se zvěří, pojištění zavazadel a do určité míry i škody na vlastním vozidle. Takovou škálou krytí pojistných nebezpečí se kvalitní povinné ručení začíná blížit charakteru havarijního pojištění.

Co všechno si ale můžete nechat v rámci pojištění proplatit? V tomto segmentu je výběr opravdu široký – od klasičtějších požadavků v podobě ubytování v místě nehody nebo tlumočení si můžete zajistit také náhradního řidiče, dopravu zpět domů nebo třeba finanční zálohu ve formě půjčky na neočekávané výdaje.

POZOR: V rámci připojištění vozidla si můžete nechtěně sjednat například pojištění, které už máte zahrnuto v jiné pojistce. Například úrazové pojištění můžete mít už v rámci životního pojištění – neplaťte za něj dvakrát. Dejte pozor také na to, zda pojišťovna rozlišuje stáří vozidla či nikoliv. V případě nehody pak asistenční služby můžete běžně čerpat, ale pokud by se ale jednalo o poruchu, může být rozsah služeb nebo limity omezeny nebo nezískáte asistenční služby vůbec.

img-responsive

Ilustrační foto | foto: pixabay.com

Už jste slyšeli o pojištění právní ochrany vozidla?

Pojištění právní ochrany vozidla může být užitečné pro všechny aktivní řidiče. Ve zkratce se jedná o nonstop právní služby pro každého, kdo vlastní vozidlo, a také pro ty, kterým ho půjčuje. Co si pod těmito službami ale představit? Může se stát, že neznámý řidič nabourá vaše auto a viníka se podaří odhalit. Pojišťovna ale nemusí být ochotna převzít odpovědnost a může šetření protahovat. Pro ty, kdo potřebují automobil ke každodennímu fungování, je nutné vyřešit takovou záležitost co nejdříve – proto si případ vezmou na starost právníci, kteří vědí, jak v této věci postupovat. Řešení pak bývá rychlejší a efektivnější. Pojištění se ale týká také dalších oblastí. “Tento typ služby se vztahuje na případ, kdy vás obviní z přestupku v dopravě, ze zavinění dopravní nehody, případně pokud vám pojišťovna nevyplatí nebo sníží plnění. Zahrnuje ale také řešení problémů s reklamací ojetého vozu nebo když vám někdo způsobí škodu a nemá se k jejímu uhrazení. Ve všech těchto případech, prošetříme dané okolnosti a případně vyvoláme soudní řízení, kde našeho klienta zastupujeme,” shrnuje Tomáš Smolík z D.A.S.

Vytisknout

Diskuze: Pojištění auta není věda. Na co se zaměřit, aby se vám skutečně vyplatilo?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Toyota ProAce Van

Obývák, ložnice i kuchyň v dodávce. Češi si oblíbili obytné vestavby

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud