Čínská automobilka překvapuje, úspěšně vyslala raketu do vesmíru

-mdo / AutoRoad.cz, 9. června 2019, 10:02 Google+

Automobilku Great Wall jsme vám už několikrát na našem webu přiblížili. Úspěšný čínský výrobce SUV a Pick-upů, který své vozy prodává mimo jiné i v západní Evropě, ale nedávno překvapil zcela nečekanou kooperací.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
WEY

WEY | foto: 汽车之家

Sdílejte článek

Soukromá automobilka z města Baoding se nikdy netajila svými ambicemi. Jako jedna z mála čínských automobilek uspěla na australském trhu, v EU a mnoha dalších zemích. Nedávno jako vůbec první čínská automobilka otevřela továrnu v Evropě, konkrétně v ruské Tule, kde vozy přímo vyrábí, nejde jen o montáž z CKD kitů. Samotný Great Wall dnes vyrábí pouze pick-upy, ostatní vozy už dostaly své samostatné značky. Maintreamová SUV se tak jmenují Haval, prémiová SUV Wey, elektromobily Ora a ve spolupráci s automobilkou Yogomo má firma pro jistotu ještě jednu elektro značku, Link Tour. 

img-responsive

WEY | foto: 汽车之家

A právě Wey, prémiová SUV značka pojmenovaná po zakladateli automobilky, nedávno překvapila svým novým projektem. 5. června ve 12:06 Pekingského času totiž z plošiny ve Žlutém moři úspěšně odstartovala nosná raketa CZ-11 WEY. A jak jste už asi pochopili ze jména rakety, automobilka Wey se na jejím vzniku podílela.

Samotná nosná raketa CZ-11 WEY je poslední variantou dlouhé řady raket nazvaných Chang Zheng, neboli Dlouhý pochod. Ty tvoří základ čínského kosmického programu už od 70. let a dopravily mimo jiné i vozík nazvaný Nefritový králík na měsíc. CZ-11 WEY měla v nákladovém prostoru hned sedm družic, které úspěšně vypustila na oběžnou dráhu.

img-responsive

WEY | foto: 汽车之家

CZ-11 je první nosná raketa na tuhá paliva z řady Dlouhý pochod, varianta CZ-11 WEY pak přinesla několik dalších prvenství čínského kosmického programu. Jde o první úspěšný start z plošiny na hladině moře a první start s nízkou inklinací. Většina předchozích startů probíhala z kosmodromů ve vnitřním Mongolsku nebo na ostrově Hainan. 

A jak se na tomhle podílel výrobce luxusních SUV? Tisková zpráva zveřejněná státní firmou CASC, neboli China Aerospace Science and Technology Corporation, která raketu vyrobila, je dosti neurčitá. Wey se podle ní stal prvním obchodním partnerem CASC, což předznamenává změnu obchodního modelu státní firmy. Do budoucna se totiž počítá s mnohem větším zapojením soukromých firem do vývoje nosných raket, které doposud řešily exkluzivně státní podniky.

Start CZ-11 WEY | zdroj: SciNews

Společně také firmy založily inovační centrum, zaměřené na vývoj kosmických technologií. Wey zde využil své zkušenosti z kontroly kvality a testování, autonomního řízení, využití nových materiálů a také z vývoje technologií vodíkového pohonu. Jak jsme psali včera, Čína začala tlačit na vývoj vodíkového pohonu a Great Wall nechce být pozadu, start rakety proto využil také k prezentaci svého prototypu vodíkového vozu Wey. Automobilka ale nepřijde zkrátka, od CASC získala mimo jiné i nové technologie ochrany proti korozi, které využije na svých budoucích automobilech. 

Technologie automobilky Wey byly využity právě už na nové raketě CZ-11 WEY, nemělo by tedy jít jen o extrémní marketing, srovnatelný jen s výletem roadsteru od Tesly. Raketa však kromě názvu WEY nesla i logo značky a nápis 中国豪华SUV, neboli "luxusní čínské SUV". Každopádně tak Wey získal hromadu zajímavých propagačních fotek a asi se stal první automobilkou na světě, která úspěšně provedla rebadging na raketě. 

Vytisknout

Diskuze: Čínská automobilka překvapuje, úspěšně vyslala raketu do vesmíru

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Grove

Čína sází na vodík. Změní soudruzi budoucnost dopravy na celém světě?

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud