Italská značka motorek ukázala sportovní SUV, je levnější než Duster

-mdo / AutoRoad.cz, 29. května 2019, 13:34 Aktualizováno 3.6.2019, 18:04 Google+

Máte zájem o nové SUV ale Duster je pro váš příliš drahý? V EU máte smůlu, v Číně byste si ale mohli vybrat ze záplavy vozů. Jedním ze zajímavějších je třeba nové SWM G01 F, tedy auto velikosti Kodiaqu, které se navíc snaží působit jako sportovní SUV.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
SWM G01 F

SWM G01 F | foto: 汽车之家

Sdílejte článek

SWM, neboli Sironi Vergani Vimercate Milano, je italská značka motorek, založená v roce 1971. Její existence neměla dlouhého trvání, firma krachla už 13 let poté, i přes to si ale vybudovala docela silné jméno a fanouškovskou základnu. To vedlo ke znovuzrození firmy v roce 2014 a dnes SWM opět vyrábí a prodává celou modelovou řadu motorek.

img-responsive

SWM G01 F | foto: 汽车之家

U znovuzrození italské značky byla čínská firma, jak je už poslední dobou zvykem, v tomto případě Shineray. To je jeden z nejznámějších výrobců motorek z Číny a s jeho stroji se můžete setkat docela často i v Česku. Shineray měl ale s italskou značkou poněkud ambicioznější plány.

V Číně totiž Shineray vytvořil joint-venture s tamní automobilkou Brilliance, která mimochodem také krátce působila v Česku. Tento společný podnik vyrábí automobily právě pod jménem SWM. Místo původního významu jména si ale číňané vymysleli nový, podle kterého měla zkratka SWM znamenat "Speedy Working Motors". To ale bylo příliš bizarní i na Číňany a tak se později význam změnil "Start, Win More".

img-responsive

SWM G01 F | foto: 汽车之家

Oba názvy dávají ještě menší smysl, když se podíváte na modely, které SWM vyrábí. V současnosti totiž nabízí jen levná MPV a SUV, založená na starších modelech Brilliance. Jejich výhodou je samozřejmě nízká cena a docela slušná kvalita, proto se neprodávají špatně. S novým modelem SWM G01 F se ale značka pokouší jít také cestou větší stylovosti, avšak stále za velmi přijatelnou cenu. 

SWM G01 se v standardní verzi dostalo na trh minulý rok a jde o docela standardní SUV velikosti Škody Kodiaq. SWM G01 ale v Číně začíná s cenou na 270 tisíc Kč, za což zákazník dostane 1,5 litrový přeplňovaný čtyřválec s výkonem 156 koní a šestistupňovou manuální převodovku. Výbava v této verzi samozřejmě není zrovna bohatá, za vyšší výbavové verze si ale nemusíte připlatit až tak výrazné částky.

img-responsive

SWM G01 F | foto: 汽车之家

Nově představené SWM G01 F má levnému SUV přinést také trochu stylu a sportovní dravosti. Bohužel se sportovnost omezuje jen na vzhled, technika zůstává stejná, pořád se tady ale bavíme o voze s cenou hluboko pod startovací cenou Dacie Duster. G01 F dostal zcela novou příď, s úzkou maskou a novými světlomety, ale zato s pořádně masivním přívodem vzduchu na nárazníku. Výsledek působí jako něco, co by docela zapadlo do nabídky Dodge. Na zádi vynikne spoiler pod oknem a nový nárazník s difuzory a dvěma koncovkami výfuku. Interiér zůstal standardní, jen vylepšený novými divokými barevnými kombinacemi prošívání. 

Hlavně ale zůstala příjemná cena, základni G01 F začíná na 322 tisíc Kč, s už dosti slušnou výbavou, včetně velkého 10" displeje infotainmentu, automatické klimatizace atd. Pro zákazníky preferující automat je jeden dostupný od 355 tisíc Kč, spolu s cenou však šla nahoru i výbava. 

img-responsive

SWM G01 F | foto: 汽车之家

V EU se zatím s prodejem SWM nepočítá, i přes to že Shineray zde působí a SWM v Itálii montuje své motorky. Zrovna v Itálii by ale prodej dával smysl, ve své době tam slavila úspěchy firma Dr Automobiles, která prodává levná čínská SUV. Kromě toho se v zemi prodaly desítky tisíc SUV a pick upů Great Wall. Vzhledem k stále rostoucím ambicím Číňanů a faktu, že mnohé z tamní automobily už zde prodávají, se ani příchod SWM nedá zcela vyloučit.

Vytisknout

Diskuze: Italská značka motorek ukázala sportovní SUV, je levnější než Duster

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Youngman

FUNGUJE! Náklaďák jezdící na vodu ukázala neznámá automobilka. Své ambice…

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud