Obytná dodávka, se kterou můžete do práce i na výlety? Eco Explorer ujede až 1600 km na nádrž

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 25. února 2019, 13:43 Google+

Pořízení obytného vozu je snem stále většího počtu lidí, ovšem ještě před jeho splněním je potřeba si zodpovědět několik otázek. A jedna z těch nejčastějších se vztahuje k využití obytného vozu v momentě, kdy za dovolenou necestujete. Britská společnost Campers Scotland však tuto otázku vyřešila se svým modelem Eco Explorer.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Eco Explorer

Eco Explorer | foto: Campers Scotland

Sdílejte článek

Využívat obytné dodávky ke každodennímu dojíždění do práce, na nákupy či s dětmi do školy může být limitující v mnoha ohledech. Ať už se bavíme o velikosti vozu, nedostatku běžně využitelných úložných prostor nebo často vyšší spotřebě, kterou zvyšují desítky kilogramů kempingového vybavení. Eco Explorer je však řešením na většinu z těchto problémů.

Základem tohoto neobvyklého obytného speciálu se stala hybridní dodávka Toyota Alphard Hybrid, kterou lidé ze společnosti Campers Scotland objevili v Japonsku, nechali ji dovézt a přestavěli ji na obytný vůz. Největšími přednostmi tohoto speciálu je přitom kromě každodenní použitelnosti i dojezd. V provedení Tribird totiž dodávka zvládá okolo 1 000 mil (cca 1009 km) na jednu nádrž).

Vnitřní prostor Eco Exploreru odpovídá klasickému uspořádání minivanu, včetně lavice pro tři cestující. To je ale první větší rozdíl oproti konvenčním obytným dodávkám postaveným na tomto základu, které obvykle obětují jednoho cestujícího na zadní lavici. Díky tomu pak lze na boku vozidla postavit alespoň základní kuchyňku, která umožní plnohodnotné bydlení na cestách.

Účelem Eco Exploreru však má být maximální univerzálnost pro každodenní použití a proto se konstruktéři rozhodli zachovat tradiční uspořádání s celkově pětimístnou kabinou. O možnost kvalitně se stravovat na cestách však majitelé rozhodně nepřijdou. V kabině totiž může být vztyčen demontovatelný stolek, pod kterým je uložen indukční vařič. V konzoli mezi předními sedadly je navíc umístěna výkonná cestovní lednice.

V případě nocování pak stačí pouze posunout zadní lavici, ze které se rázem stane plnohodnotná postel. Další místa na spaní pak zajistí výklopný stan ukrytý pod střechou, díky čemuž se v dodávce může vyspat celá pětičlenná posádka.

Kromě této univerzálnosti má však Eco Explorer stále ještě jedno eso v rukávu. Standardně je minivan dodáván s hybridním pohonem Toyota E-Four (Hybrid Synergy Drive), jehož 2.4 litrový benzínový motor v kombinaci s elektromotorem posílá výkon na všechna čtyři kola. A navíc, jak už jsme u tohoto pohonu zvyklí, je možné při nižších rychlostech jet na kratší vzdálenost pouze na elektrickou energii.

img-responsive

Eco Explorer | foto: Campers Scotland

Pokud by to však stále někomu přišlo jako příliš neekonomické, nabízí Campers Scotland ještě úpravu „Tribrid." Díky té se Toyoty naučí spalovat i LPG z přidané nádrže a celkový dojezd na jedno tankování by se měl vyšplhat až k hranici 1 000 mil, tedy cca 1 609 kilometrů.

A kolik tahle sranda stojí? Campers Scotland mají Eco Explorer v nabídce za 24 995 liber, což je cca 737 700 Kč. Pokud byste ale zatoužili po provedení „Tribrid," budete muset z peněženky vytáhnout dalších 2 000 liber, tedy cca 59 000 Kč. A ačkoliv se vůz dodává pouze s řízením na pravé straně, s jeho importem do kontinentální Evropy by neměl být sebemenší problém, jak uvádí web Motor1, který na tuto neobvyklou přestavbu upozornil.

zdroj: youtube.com

Ambice společnosti však sahají i za Evropu, neboť by podle všeho rády brzy expandovala do USA.  A vlastně se ani není čemu divit, neboť její portfolio se rozrůstá o velice zajímavé kousky. Ostatně již začátkem měsíce se objevily o neobvyklé offroadové obytné úpravě dodávky Mitsubishi Delica, kterou mají na svědomí opět lidi z Campers Scotland.

Vytisknout

Diskuze: Obytná dodávka, se kterou můžete do práce i na výlety? Eco Explorer ujede až 1600 km na nádrž

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Nový Peugeot 208

Nový Peugeot 208 oficiálně: stylový, dynamický, praktický & elektrický

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud