Největší SUV světa? Monstrózní Dhabiyan 10x10 vznikl přestavbou amerického armádního tahače

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 19. února 2019, 09:09 Google+

V nejbohatších státech Arabského poloostrova se můžeme setkat s nejúchvatnějšími automobily světa doslova na každém rohu. Kromě tradičních supersportů a hypersportů se však ulicemi prohání i extrémní offroady, nejrychlejší policejní vozidla světa a také pár zajímavých kuriozit. A jednou z nich je i Dhabiyan 10x10, zřejmě největší SUV světa.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Dhabiyan (Instagram/Sh. Hamad Bin Hamdan Al Nahyan)

Dhabiyan (Instagram/Sh. Hamad Bin Hamdan Al Nahyan) | foto: instagram

Sdílejte článek

Abu Dhabi je skutečně nádherné místo, které toho má hodně co nabídnout. A jednou ze zajímavých položek bude i jedna z nejhustších koncentrací zajímavých automobilů. Ať už se jedná o sportovní vozy, extrémní policejní automobily nebo extrémní offroady. Jeden vůz místního sběratele se však naprosto vymyká jakýmkoliv měřítkům.

Vůz pojmenovaný „Dhabiyan" si nechal na zakázku postavit místní zámožný šejk Hamad Bin Hamdan al Nahyan, který je mezi milovníky automobilů dobře známý svou velkou sbírkou nejen luxusních vozidel, ale také různých rarit a kuriozit, z nichž většina vznikla na zakázku. Mnoho automobilů z jeho sbírky pak různě kombinuje styl 40. a 50. let s moderním designem.

Premiéra tohoto kolosu, který je často označován jako „pouštní loď," se poprvé uskutečnila již v roce 2017, ovšem tehdy nás naprosto minula. A nejen nás, ale dokonce i zahraniční redakce, jak ukazuje snaha o dohledání více informací. Po letech však na stroj opět upozornil web AutoEvolution, kterému se podařilo poskládat mozaiku jeho původu.

Základem tohoto kolosu byl americký armádní tahač Oshkosh M1075 v provedení PLS (Palletized load system). Kolos s deseti poháněnými koly váží okolo 24 tun (nenaložený) a pod jeho kapotou bývá ukryt 15.2 litrový vodou chlazený naftový šestiválec Caterpillar o výkonu 450 kW, tedy cca 612 koní.

V armádě má tento stroj za úkol převážet náklady o hmotnosti až cca 15 tun, obvykle v podobě různých kontejnerů s vybavením pro vojáky nebo výbavou k zřizování velitelských postavení, atd. Stejný typ podvozku však může být využit i pro instalaci systémů raketového dělostřelectva nebo převoz balistických raket.

Původní armádní tahač bysta však v pouštním kolosu Dhabiyan hledali těžko. Stroj totiž dostal kompletně novou karoserii, která se ale v mnohém inspiruje od již existujících automobilů. Například přední maska výrazně připomíná americké pickupy GMC či Dodge z přelomu čtyřicátých a padesátých let, jak upozorňuje AutoEvolution. 

Kabina posádky, ke které se leze po schůdcích nad zadními blatníky, evidentně pochází z Jeepu Wrangler. Pod ní je pak umístěno zadní čelo s koncovými světly, která nám silně připomínají styl nových vozů Dodge Charger. Stylově řešený je však kufr, který je zkrátka kovovým kufrem za kabinou Wrangleru.

zdroj: youtube.com

Hezkým detailem jsou také chromové poklice na masivních kolech. Ta si mimochodem Dhabiyan veze i náhradní - a to rovnou čtyři. Po vzoru automobilů z čtyřicátých a padesátých let jsou umístěna na boku vozu, hned za předními blatníky.

zdroj: youtube.com

Již na pohled je stroj neskutečně mohutný a majestátní, zvlášť srovnáme-li ho s obyčejnými automobily či offroady. Označení „pouštní koráb" však dává ještě větší smysl v momentě, kdy se podíváme na jeho parametry. Dhabiyan totiž měří 10.8 metru na délku, 3.2 metru na výšku a 2.5 metru na šířku. Kolik váží po všech úpravách nevíme, původní Oshkosh však vážil 24 tun a dosahoval maximální rychlosti až 100 km/h.

Vytisknout

Diskuze: Největší SUV světa? Monstrózní Dhabiyan 10x10 vznikl přestavbou amerického armádního tahače

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

SsangYong Korando

SsangYong ukázal nové Korando, zamíří i na český trh

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud