Proč má každé auto víčko nádrže na jiné straně? Odpověď hledejme daleko v minulosti

AutoRoad.cz, 13. února 2019, 16:54 Aktualizováno 13.2.2019, 18:04 Google+

Tankování paliva do vozu je pro většinu z nás naprosto běžnou a triviální záležitostí, které už ani nevěnujeme pozornost. Pokud se ale přibližujete k čerpací stanici v autě, se kterým ještě nemáte příliš najeto, pravděpodobně se na chvíli zarazíte a budete přemýšlet, na které straně je vlastně víčko palivové nádrže. A proč ji vlastně má každý vůz na jiné straně?

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: pixabay.com

Sdílejte článek

Automobilový průmysl je sešněrován mnoha předpisy a standardizacemi, které nám během přesedání mezi různými vozy ušetří poměrně dost času a starostí. Každý z nás ví, na které straně je volant, kde hledat páčku směrovek, jak vypadá ovládání ventilace atd. Pro umístění víčka palivové nádrže však žádný konkrétní předpis neexistuje a tak jsme občas na čerpacích stanicích svědky humorných scének a pátrání. Proč tomu tak ale je?

Například pro samotnou palivovou nádrž existuje hned několik předpisů a omezení - ostatně není divu, vždyť se jedná o nádrž plnou hořlavin. K samotnému umístění víčka existuje také pár pravidel, ovšem ne tolik striktních. Víčko musí být například v nejširší části vozu, uvnitř deformační zóny a nesmí u něj hrozit odkapávání paliva na horké komponenty nebo elektrické vedení. Jednoduše řešeno - víčko musí být na jednom z boků.

img-responsive

Ilustrační foto | foto: Mariusz Stankowski, AutoRoad.cz

V minulosti přitom byly automobilky poměrně kreativní. Například v USA bylo zvykem ukrývat víčko palivové nádrže třeba pod registrační značku, případně za koncová světla. Jak se ovšem brzy ukázalo, umístit víčko nádrže do zadní spodní části vozu může být pořádně nebezpečné. I menší kolize se totiž snadno mohly proměnit v obrovský požár. Umisťovat víčka na kraj karoserie jak tak dlouhodobě zakázané.

A podle čeho se tedy automobilky rozhodují, na kterou stranu víčko nádrže umístit? Faktorů může být mnoho - počínaje těmi historickými, přes technické až po bezpečnost. Pojďme si je tedy rozebrat postupně.

Začněme tedy v historii, kde je pro nás stěžejní, po jaké straně automobily jezdily. První čerpací stanice totiž vyrůstaly po stranách silnic a jejich podoba se od těch současných výrazně lišila. Nejednalo se o žádné megalomanské stavby, ale pouze o malé stojany s jednou hadicí. Pokud se tedy v zemi jezdilo vpravo, bylo logické, že se palivová nádrž umisťovala po pravé straně - viz. kontinentální Evropa. Naopak v Japonsku a Velké Británii bychom našli víčka palivových nádrží naopak vlevo. A tento způsob rozdělování byl zřejmě stěžejní i pro současnosti.

S postupem doby, masovou výrobou automobilů a rozvojem trhu však začaly vznikat i větší čerpací stanice, u kterých bylo možné tankovat z obou stran. U dovážených vozů tak odpadly problémy a automobilky měly s umístěním palivové nádrže rázem svobodnější volbu.

To je třeba dobře patrné u automobilky Volkswagen. Zatímco osobní modely mívají víčka nádrží na pravé straně, u modelů užitkových je najdeme na straně levé. Důvod je přitom poměrně jednoduchý. V případě osobních modelů je toto řešení komfortnější při vystupování u čerpací stanice a bezpečnější v momentě, kdy například potřebujete dolít palivo z kanystru u silnice.

U modelů užitkových se však jedná hlavně o konstrukční řešení, které lze dobře ilustrovat na modelu Transporter. Vozy z této řady mají palivové nádrže vlevo, neboť standardně jsou dodávány s posuvnými dveřmi na pravé straně, jak na dotaz webu Jalopnik, který se tomuto tématu loni věnoval, odpovědělo americké zastoupení automobilky. Před posuvnými dveřmi by tak nebyl dostatek místa a umístění nádrže vzadu by bylo riskantní kvůli pasažérům, kteří by náhodným otevřením posuvných dveří mohli tankovací hadici poškodit / vyrazit.

Umístění palivové nádrže ale může být ovlivněno například i jejím zajištěním. U mnoha aut se totiž stále můžeme setkat s mechanickými táhly umístěnými na podlaze u řidiče, kdy se po zatažení víčko palivové nádrže vyklopí. V těchto případech je zcela logické, že víčko bude na stejné straně jako táhlo, neboť nikdo nechce natahovat táhlo napříč automobilem nebo po jeho obvodu.

img-responsive

Ilustrační foto | foto: pixabay.com

Poslední variantou je pak umístění víčka nádrže podle toho, jak to bude technikům a designérům vyhovovat při navrhování konkrétního modelu. Tak alespoň situaci popisuje Steve Yaeger, Nissan Communications Manager, na webu theAllstateBlog. „Umístění dvířek palivové nádrže je hlavně ovlivněno tvarem nádrže, lokací a prostorem podvozku. Se všemi konstrukcemi a komponenty umístěnými pod vozidlem by se konstruktéři brzy setkali s různými omezeními, pokud by se snažili umístit víčko palivové nádrže vždy na stejnou stranu."

Některé automobilky se však nechtěly nechat zaskočit a tak lze na silnicích stále potkat několik modelů, u kterých lze palivo tankovat víčky po obou stranách - viz. některé modely Jaguar nebo slavné Ferrari F40. Ve většině případů se však každým víčkem tankuje do samostatné palivové nádrže.

A jaké umístění palivové nádrže je vlastně nejlepší? Na to neexistuje správná odpověď. Každému vyhovuje něco jiného a každý trh má jiná specifika. Pokud se na situaci podíváme z našeho pohledu středoevropanů, kteří jezdí po pravé straně, můžeme obě možnosti obhajovat silnými argumenty.

Při umístění nádrže na levé straně se většinou lépe zastavuje u stojanu a vůz není potřeba obcházet. Na druhou stranu se ale připravujete o pohodlný prostor k vystupování a v případě krizové situace, kdy budete muset doplňovat palivo na kraji silnice z kanystru, budete stát směrem do silnice a budete tak muset spoléhat na pozornost ostatních řidičů.

img-responsive

Ilustrační foto | foto: pixabay.com

Každopádně pokud si před každým tankováním do jiného vozu nechcete vzpomínat, na které straně máte víčko palivové nádrže, máme pro vás malý tip. Automobilky jsou si totiž problémů zmatených řidičů vědomy a proto u ukazatele stavu palivové nádrže pokaždé najdete malou šipku, která vám ukáže, na jaké straně se víčko palivové nádrž nachází.

Vytisknout

Diskuze: Proč má každé auto víčko nádrže na jiné straně? Odpověď hledejme daleko v minulosti

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Společnost Hagerty zveřejnila zajímavé typy na „investiční" vozy

Plánujete investovat do automobilů? Tyhle kousky prý brzy porostou na ceně

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud