Zimní pneumatiky v kostce: kde jsou jejich přednosti a proč už máte mít dávno přezuto?

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 29. listopadu 2018, 14:07 Google+

V posledních týdnech do Česka dorazila zima, teploty padají povážlivě nízko a v některých koutech republiky už dokonce i nasněžilo. Pevně proto věříme, že všichni odpovědní motoristé, kteří na silnice vyrážejí každý den, již dávno přezuli na zimní pneumatiky. Pokud jste tak ale ještě neučinili, možná byste měli vědět, proč s tím rozhodně neotálet.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Goodyear Ultragrip Performance SUV Gen-1

Goodyear Ultragrip Performance SUV Gen-1 | foto: Goodyear

Sdílejte článek

Řada řidičů si ještě stále myslí, že největší rozdíl mezi letními a zimními pneumatikami se ukrývá v odlišných drážkách a hloubce dezénu. Renomovaný výrobce pneumatik Goodyear se proto rozhodl řidičům připomenout, proč by neměli s přezouváním čekat na první sníh nebo Vánoce.

1. Co jsou to zimní pneumatiky?

Zimní pneumatiky jsou jiné než pneumatiky letní - jsou vyrobeny z odlišné, měkčí směsi, aby byly dostatečně pružné i při nízkých teplotách. To jim spolu se speciálním dezénem jejich běhounu propůjčuje vynikající přilnavost v zimních podmínkách - na sněhu i na zledovatělé vozovce. Zvyšují bezpečnost jízdy, protože zlepšují trakci a přilnavost při brzdění.

2. Kdy jezdit na zimních pneumatikách?

Zhruba od začátku listopadu do poloviny dubna, tedy v nejchladnějších měsících roku. Klesne-li teplota už pod 7 °C, zimní pneumatiky si vedou lépe než letní. Za Goodyear navrhujeme třeba UltraGrip Performance SUV Gen-1, které se letos staly vítězem testu zimních pneumatik časopisu Auto Bild allrad z 5. října 2018, číslo 11. (Deset testovaných pneumatik s rozměrem 235/60 R18 na testovacím voze Audi Q5. Společné první místo s Pirelli Scorpion Winter.)

3. Jaké jsou výhody zimních pneumatik?

Při brzdění v zimě mohou zimní pneumatiky ve srovnání s letními pneumatikami zkrátit brzdnou dráhu až na polovinu, jak ukázal test magazínu Auto Bild allrad. Při brzdění na sněhové pokrývce z rychlosti 50 km/h může váš vůz vybavený zimními pneumatikami Goodyear zastavit po 26,4 metrech – zatímco se standardními letními pneumatikami by na zastavení potřeboval 77,9 metru.

Doporučované pneumatiky UltraGrip Performance SUV Gen-1 dosahují vynikajícího brzdného výkonu díky optimalizovanému rozložení drážek a zkoseným ploškám běhounu; obě tato zdokonalení zlepšují přilnavost, brzdný výkon a trakci na zasněžených a namrzlých silnicích. Přilnavost a brzdný výkon pneumatik navíc dále zlepšuje technologie ActiveGrip.

Návdavkem k významně kratší brzdné dráze jsou zimní pneumatiky také zárukou vynikající ovladatelnosti a dobré reakce vozu při řízení za všech zimních podmínek. Zabraňují tak, aby řidič ztratil nad vozem kontrolu. Zimní pneumatiky obsahují četné hrany a příčné drážky, které se zařezávají do sněhu a zlepšují tak záběr. U doporučovaných pneumatik UltraGrip Performance SUV Gen-1 zajišťuje lepší adhezi na suché vozovce a lepší výkonnost na sněhu profil běhounu se systémem 3D tvarových zámků (BIS). Pneumatiky navíc nabízejí i lepší stabilitu, protože ve styku s povrchem vozovky je větší plocha pryže.

img-responsive

Ilustrační foto | foto: Onio

Jak kratší brzdná dráha, tak skvělá ovladatelnost posilují sebedůvěru, kterou řidiči potřebují, aby v nepříznivém zimním počasí mohli úspěšně zdolávat třeba kopce, mosty nebo ostré zatáčky.

V zimním provozu kromě toho zimní pneumatiky vítězí nad letními, i pokud jde o odolnost a životnost. A nastal-li čas, indikátor optimální výkonnosti běhounu (TOP) pneumatik UltraGrip Performance SUV Gen-1 řidiče upozorní, že je nutné přikročit k výměně pneumatik. To je zárukou optimální výkonnosti pneumatik během celé zimy.

4. V kterých členských zemích EU jsou zimní pneumatiky povinné?

Předpisy pro používání zimních pneumatik se v Evropě významně liší. Žádná pravidla je neupravují například na Islandu, ve Spojeném království, v Irsku, Dánsku, Belgii, Nizozemsku, na Ukrajině nebo na Kypru. Naopak povinné pro všechny vozidla jsou zimní pneumatiky v určitém pevně stanovaném období a na všech cestách – bez ohledu na aktuální povětrnostní podmínky – v zemích jako je Norsko, Finsko, Rusko, Bělorusko, Chorvatsko, Bosna a Hercegovina, Makedonie a Slovinsko. V zájmu bezpečné cesty na dovolenou je vhodné se před jízdou dobře seznámit s předpisy v každé konkrétní zemi.

img-responsive

Značka C 15a nařizuje celoroční použití zimní výbavy | foto: Ministerstvo dopravy

V České republice novela silničního zákona z roku 2011 ukládá povinnost používat je v období od 1. listopadu do 31. března v případě, že se na komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu a ledu nebo námraza, případně pokud lze takovou situaci během jízdy vzhledem k aktuálním povětrnostním podmínkám předpokládat.

Zimním pneumatikám se nicméně řidiči v žádném případě nevyhnou při jízdě po úsecích označených dopravní značkou „Zimní výbava“. Bez nich jim v tomto období i v teplém počasí hrozí bloková pokuta do výše 2.000,- Kč.

Vytisknout

Diskuze: Zimní pneumatiky v kostce: kde jsou jejich přednosti a proč už máte mít dávno přezuto?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Porsche 911 Safari

Porsche uvažuje o zásadní revoluci. Porsche 911 i jako SUV

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud