Starý Mercedes se proměnil ve stylový obytňák, teď čeká na svého zachránce

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 29. října 2018, 14:58 Google+

Automobily značky Mercedes-Benz se ve světě proslavily především svou sofistikovaností, komfortem, designem a v některých případech i skvělými sportovními výkony či příkladnou spolehlivostí. A zatímco dnes už jsou obytné úpravy některých jejích modelů samozřejmostí, v šedesátých a sedmdesátých letech tomu tak nebylo. Občas ale stačí pár šikovných rukou a z letitého veterána sedá vykouzlit i nádherně praktický obytný vůz.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Letitý Mercedes-Benz přestavěný na obytný vůz vypadá překvapivě dobře

Letitý Mercedes-Benz přestavěný na obytný vůz vypadá překvapivě dobře | foto: craigslist.org

Sdílejte článek

To ostatně potvrzuje tento podomácku vytvořený „obytňák" postavený na základech Mercedes-Benz 190D, který se objevil na americkém inzertním webu Craigslist a na který upozornili redaktoři webu Jalopnik. Ačkoliv totiž vypadá na první pohled dost zanedbaně, ve skutečnosti se jedná o poklad.

Vůz, který prodává jistý Gene, nakonec v redaktorech Jalopniku vyvolal takovou zvědavost, že se rozhodli současného majitele kontaktovat a získat od něj alespoň trochu více informací, než kolik uvedl v poměrně dost stručném inzerátu. Gene se jim ale svěřil, že auto se mu dostalo do vlastnictví spíše trochu omylem. Jako milovník vozidel Volvo 240 kombi totiž zastavil u jednoho autobazaru, kde stály oba automobily. Volvo i Mercedes. Volvo sice původně na prodej nebylo, ale slovo dalo slovo a Gene se stal majitelem obou kousků.

Jak poté Gene zjistil z dokumentů nalezených uvnitř Mercedesu, předchozí majitel koupil vůz v roce 2012 prostřednictvím eBay za cca 3000 dolarů, tedy cca 68.1 tis. Kč. Gene však vůz i s Volvem 240 pořídil jen za 1100 dolarů, tedy cca 25 tis. Kč. Jeho úmyslem sice prý nebylo auto koupit a pak hned prodat, ovšem nenadálé skutečnosti ho k tomu údajně nakonec dovedly.

Vůz měl ale dost dlouho na to, aby si o něm stihl něco zjistit. Samotná přestavba na karavan zřejmě proběhla v důsledku výrazného poškození zadní části, jejímž důvodem mohl být například pád stromu. Jinak si to Gene nedokáže vysvětlit, neboť zbytek karoserie a techniky vozu byl velmi zachovalý. Ostatně i tachometr ukazuje nájezd jen okolo 29 000 kilometrů.

Auto bohužel delší dobu stálo, což se na jeho technickém stavu samozřejmě podepsalo. I tak je ale vůz víceméně kompletní a nechybí mu ani původní chromované nárazníky či kryty kol. Obytná část, která nahradila zadní kus střechy, zadní sedačky a zavazadlový prostor, podle prodejce vypadá velice zdařile a mnozí zájemci si dokonce mysleli, že se jedná o úpravu přímo z dílny automobilky.

A při pohledu na fotografie exteriéru a interiéru se jim vlastně ani nedivíme. Vůz je sice staršího data výroby a tomu odpovídá i jeho vybavení, ovšem i tak nabízí pohodlné spaní pro čtyři osoby, dvouplotýnkový vařič nebo malou lednici. A v některých místech je kabina dokonce dostatečně vysoká na to, aby si v ní člověk normálně postavil.

img-responsive

Letitý Mercedes-Benz přestavěný na obytný vůz vypadá překvapivě dobře | foto: craigslist.org

Vraťme se ale ještě na chvíli k exteriéru, kde se dochovaly i původní lampy a originální nápis 190 D. Ten označuje legendární naftový motor, který sice nebyl příliš výkonný, ovšem svou dýchavičnost dokázal vždy plně kompenzovat svou spolehlivostí a vysokou životností, kdy podle některých není problém překonat ani nájezd 800 000 kilometrů. To by mohl být i případ tohoto kousku, který ale předtím bude potřebovat lehce doladit.

Motor je sice označován za nesmrtelný, ovšem v současné době nejede. Údajně se sice točí, ale to je všechno. Příští majitel by navíc podle prodejce měl investovat do vyčištění palivového systému. Kromě toho by však vůz měl být v dobrém technickém stavu. 

A kolik za něj? Prodejce si žádá 2 900 dolarů, což je cca 66 000 Kč. Zda je to hodně nebo málo se nás neptejte, ovšem šance na prodej jsou poměrně vysoké. Žít v autě a procestovat přitom kus USA se totiž podle některých magazínů stalo novým americkým snem. A mnozí jsou ochotni si připlatit, aby tenhle sen realizovali dostatečně stylově. A v tom by jim tento Mercedes mohl výrazně pomoci.

Vytisknout

Diskuze: Starý Mercedes se proměnil ve stylový obytňák, teď čeká na svého zachránce

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Ilustrační foto

Nezajištěný náklad je na silnici podceňované riziko, varuje policie

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud