Z mobilů do automobilů? Google Android se objeví ve výbavě několika automobilek

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 26. září 2018, 12:05 Google+

Aliance Renault-Nissan-Mitsubishi a společnost Google oznámili technologické partnerství v oblasti využívání operačního systému Android s cílem nabídnout inteligentní infotainment a uživatelsky orientované aplikace napříč různými modely a značkami, s plánovaným začátkem od roku 2021.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Aliance Renault-Nissan-Mitsubishi chce ve svých multimediálních systémech využívat operační systém Google Android

Aliance Renault-Nissan-Mitsubishi chce ve svých multimediálních systémech využívat operační systém Google Android | foto: youtube.com

Sdílejte článek

V rámci technologického partnerství budou vozy prodávané členy Aliance na mnohých trzích využívat systém Android, který je nejoblíbenějším operačním systémem na světe, a který poskytne navigaci pracující s informacemi o reálném provozu online, včetně Google Maps, přístupu k bohatému ekosystému automobilových aplikací v Google Play Store, a který bude mít schopnost odpovídat na hovory a zprávy, ovládat média, vyhledávat informace a spravovat funkce vozidla pomocí hlasu využívající zabudovaný Google Assistant.

Aliance, jejíž členské společnosti v uplynulém roce prodaly 10,6 miliónu vozů na 200 trzích, integruje aplikace a služby Google do informačních a cloudových systémů, pro posílení zákaznického zážitku značek Renault, Nissan a Mitsubishi. Zatímco celá řada vozů Aliance bude sdílet platformu Android, každá značka bude mít flexibilitu při vytváření jedinečného zákaznického rozhraní a specifických funkcí nad rámec společné Android platformy.

Partnerství v oblasti infotainmentu je součástí úsilí Aliance vybavit větší množství vozů konektivitou a službami založenými na cloudovém rozhraní v souladu se střednědobým plánem Aliance 2022. Oznámení tohoto technologického partnerství, které se shoduje s prvním výročím zveřejnění střednědobého plánu, symbolizuje zaměření Aliance na technologie budoucí generace. V rámci tohoto plánu je cílem Aliance Renault-Nissan-Mitsubishi zvýšení prodejů na více než 14 miliónů vozidel ročně do konce roku 2022.

Plán zahrnuje také uvedení 12 nových elektromobilů s nulovými emisemi, představení nových technologií autonomního řízení a pokračování zavádění cloudového rozhraní Aliance (Alliance Intelligent Cloud).

Cloudové rozhraní Aliance přinese systémy infotainmentu budoucí generace se zabezpečenou konektivitou prostřednictvím platformy pro integrovanou správu dat, infotainment systémů a usnadnění bezdrátových aktualizací a dálkové diagnostiky vozidel členských společností Aliance.

Kombinací nejnovějších technologií Aliance a společnosti Google budou vozy členských společností Aliance disponovat jedním z nejinteligentnějších infotainmentů na trhu.

zdroj: youtube.com

Řidiči a cestující budou moci využívat schopnosti Google a Android, které jim nabídnou přístup do ekosystému zahrnujícího tisíce existujících aplikací a neustále se rozšiřujících řad nových aplikací. Tato integrace v kombinaci s rozsáhlými poznatky a živou komunitou vývojářů umožní lehký přístup k oblíbeným aplikacím ve vozidle. Systém bude také kompatibilní se zařízeními, která využívají jiné operační systémy, jako například Apple iOS.

Senior viceprezident divize Business Development Aliance Renault-Nissan-Mitsubishi, Hadi Zablit při této příležitosti uvedl: "Naše partnerství se společností Google nabídne majitelům našich vozů uživatelský komfort, který je v současnosti dostupný pouze mimo automobily, anebo v omezené míře díky připojení zařízení se systémem Android pro podporované modely. Pracujeme na vytvoření silného a bezproblémového zákaznického zážitku v oblasti konektivity našich vozidel, ať už na jejich palubě nebo mimo něj; vedle funkcí, které poskytují aplikace a služby Google, na které jsou mnozí uživatelé zvyklí včetně Google Maps, Google Assistant a Google Play Store."

Kal Mos, globální viceprezident divize Konektivity vozidel v rámci Aliance Renault-Nissan-Mitsubishi, dodal: "S integrací platformy Android do našich systémů přidáváme našim vozidlům vybaveným konektivitou novou úroveň inteligence. Google Assistant využívající špičkovou technologii umělé inteligence (AI) od společnosti Google se může v budoucnosti stát hlavním způsobem, jak budou zákazníci komunikovat s automobily „hands-free“ způsobem. Pomocí aplikace Google Maps a Google Assistant začleněných do informačních systémů Alliance mohou mít naši zákazníci některé z nejpokročilejších aplikací založených na umělé inteligenci na dosah ruky a při vstupu do obchodu Google Play Store mohou využívat otevřený a bezpečný ekosystém aplikací Android navržených speciálně pro automobily."

Díky alianci Renault-Nissan-Mitsubishi by se mohl systém android dostat do modelů 10 různých značek | zdroj: youtube.com

Hiroshi Lockheimer, viceprezident pro Platformy a Ekosystémy společnosti Google, uvedl: "Společnosti Google a Renault-Nissan-Mitsubishi sdílejí společnou vizi poskytování inteligentního, bezpečného a bezproblémového zákaznického zážitku ve vozidle s aplikacemi a službami, které jsou všeobecně známé, a které mají možnost aktualizací a konektivity. Jsme nadšení, že můžeme spolupracovat s Aliancí Renault-Nissan-Mitsubishi a přinést Google Assistant, Google Maps a další populární aplikace prostřednictvím Play Store a Android řidičům a pasažérům po celém světě."

Vytisknout

Diskuze: Z mobilů do automobilů? Google Android se objeví ve výbavě několika automobilek

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Toyota Hilux

Legendární Toyota Hilux: Dvě tváře jednoho z nejpopulárnějších pickupů na trhu

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud