Nejpomalejší auto světa? Do Guinessovy knihy rekordů se zapsalo jinak

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 16. srpna 2018, 11:04 Google+

Snahu překonávat výzvy, zdolávat překážky a nastavovat nové hranice možného má lidstvo zřejmě zakódováno v genech. Vidět to můžeme i u automobilů, které dosahují stále snadněji neustále vyšších rychlostí. A naše tendence jsou dosahovat rychlostí stále vyšších, bez ohledu na to, jak zbytečné se to někdy zdá být.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Peel P50

Peel P50 | foto: wheelsage.org

Sdílejte článek

Rychlost k sobě vždy přitahovala obrovskou pozornost a tak není náhodou, že každého zajímá u nového vozu i jeho maximální rychlost. Nezapomínejme ale, že i pomalá jízda má své benefity. Člověk má více času kochat se okolím, nevystavuje se takovému riziku řidičské chyby, ušetří za pokuty a současně i za palivo.

Pokud byste tedy chtěli co nejpomalejší automobil, po jakém byste měli sáhnout? Možností je celá řada, ovšem pojďme hned na začátek vyloučit předválečné veterány i moderní elektromobily či vozy určené pro řidiče od 15 let, u kterých bývá rychlost úmyslně omezena.

Pokud byste chtěli skutečně plnohodnotný automobil, který je ale zároveň nejčastěji ověnčen titulem nejpomalejšího vozu světa, měli byste se obrátit na stále fungující společnost  Peel Engineering Company, která sídlí na ostrově Man u Britských břehů.

Právě jejich nejznámější model Peel P50, který je zapsán v Guinessově knize rekordů jako nejmenší automobil světa, totiž často bývá titulován i jako vůbec nejpomalejší automobil světa. Zajímá vás jeho maximální rychlost? Údajně 28 mil za hodinu, tedy cca 45 km/h. Vyšší rychlost nevytáhnete ani z elektrické varianty této tříkolky, neboť je omezena v rámci zachování co největšího dojezdu.

Pojďme se ale podívat na vcelku pestrou minulost tohoto výjimečného stroje. Tříkolka Peel P50 byla na trh uvedena v roce 1962 a díky svým rozměrům (1340 mm délka, 990 mm šířka, 1200 mm výška) byl vůz zanedlouho zapsán do Guinessovy knihy rekordů jako nejmenší vůz světa, kde takto figuruje dodnes. Výroba vozítka probíhala do roku 1969, ovšem v roce 2010 byla obnovena a v nabídce se objevila i elektrická varianta.

Originální Peel P50 z šedesátých let se vyznačoval centrálním světlometem, čelním s uprostřed instalovaným stěračem a pouze jedněmi dveřmi (na levé straně), které se otvíraly proti směru jízdy - jednalo se o tzv. sebevražedné dveře.

Peel P50 se objevil i ve slavné epizodě Top Gearu, kde za jeho volant usedl Jeremy Clarkson | zdroj: youtube.com

O pohon se staral motor z mopedu o objemu 49 ccm, který nabízel 4.2 koně. Převodovka byla použita třírychlostní, ovšem s absencí zpátečky. Pokud jste se tedy chtěli otočit / vycouvat, museli jste z vozu vystoupit a otočit ho pomocí madla na zadní straně. Vzhledem k váze necelých 60 kilogramů to však byla hračka.

Současná varianta Peel P50 dostala novější čtyřtaktní benzínový motor o stejném objemu, který však nabídne nižší výkon 3.35 koně. Zastaralou převodovku však nahradilo novější CVT, kterému nechybí už ani zpátečka. Elektrická varianta nabízí stejný výkon i stejnou maximální rychlost a o její pohon se staré elektromotor z mopedu, který je napájen gelovými bateriemi.  Jeho dojezd se pak počítá na cca 30 kilometrů.

Automobilka se u modelu P50 v době jeho spuštění chlubila, že jeho provoz vyjde téměř stejně jako chůze. Jak je tomu ale dnes? Samotné pořízení není vůbec levná sranda - nové vozítko totiž stojí okolo 16 000 dolarů, tedy cca 362 000 korun. Za to už pořídíte vcelku pěkný nový automobil i parádní ojetiny.

Elektrický Peel P50 | zdroj: youtube.com

Peel se však stále může pochlubit téměř neuvěřitelnými provozními náklady, se kterými se nic v podobné ceně nemůže měřit. Verze se spalovacím motorem se totiž dostává na spotřebu dvou litrů paliva na 100 kilometrů. V případě elektrické verze vychází přepočet výrazně hůř, avšak stále se jedná o velice levný způsob přepravy, který je stále rychlejší a pohodlnější než chůze. Tedy pokud se do vozítka vejdete.

Vytisknout

Diskuze: Nejpomalejší auto světa? Do Guinessovy knihy rekordů se zapsalo jinak

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Ferrari 512S Modulo

Vesmírné Ferrari 512S Modulo konečně vyrazí na silnice, skvost od Pininfariny…

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud