Polský elektrický supersport? Arrinera Hussayra slibuje i vlastní kryptoměnu

-mdo / AutoRoad.cz, 8. srpna 2018, 10:40 Google+

Polský automobilový průmysl nikdy nepatřil mezi ty úspěšnější, hlavně co se týče lokálních značek. V podstatě všechny po dobu své existence využívaly beznadějně zastaralé platformy, udržované při životě celé dekády. Že je ale v i v Polsku chuť po inovacích, dokazuje nový výrobce nazvaný Arrinera.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Arrinera Hussayra GT

Arrinera Hussayra GT | foto: Arrinera

Sdílejte článek

V historii mělo Polsko několik vlastních značek automobilů, většinou na základě zahraniční licence - ať už to byla Warzsawa založená na GAZ M20 Poběda, nebo série vozů pod značkou Polski Fiat. Stejně tak asi nejznámější polské auto, FSO Polonez, byl v podstatě jen modernější karosérií naroubovanou na techniku z Polski Fiat 125p. Jednou z výjimek byla FSO Syrena, malé lidové auto vyvinuté v Bielsko Biala v polovině 50. let. Právě na základě Syreny vzniklo jediné polské sportovní auto, prototyp nazvaný jednoduše Syrena Sport. Bohužel, vzhledem k politickým a ekonomickým poměrům socialistického Polska se vůz nikdy nedostal do výroby a i prototyp byl zničen.

V posledních letech se však o vytvoření opravdového polského sportovního vozu pokouší firma Arrinera z Varšavy. Tu založili v roce 2008 bratři Łukasz a Marek Tomkiewiczové, se záměrem vyrobit supersport s uprostřed uloženým motorem. Už v roce 2011 proběhla veřejná prezentace nového vozu, zatím bez modelového jména. Karosérie z kevlaru a karbonu, připomínající Lamborghini, byla obalená kolem trubkového rámu a před zadní nápravou měla uložený osmiválcový motor LS9 z Chevroletu Corvette ZR1. Na vývoji se dle zakladatelů firmy podílel mimo jiné i slavný britský návrhář Lee Noble.

O rok později se na veřejnosti ukázal druhý prototyp, tentokrát už pojmenovaný Arrinera Hussayra, podle husarů, slavných jezdců z polské historie. Design byl více uhlazen a popis sliboval, že osmiválec o objemu 6.2 litru s výkonem 650 koní měl stačit na maximální rychlost 340 km/h a zrychlení z nuly na sto za 3.2 sekundy. Při této příležitosti už byl prezentován i plán produkce. První série 33 kusů Hussayry, pojmenovaná jako „Series 33“, se speciálními designovými prvky a luxusní výbavou, měla jít do prodeje za cenu 500 tisíc EUR už v létě 2012. Pro srovnání, původně oznámená cena pro standardní verzi měla být pouhých 150 tisíc dolarů. Dohromady tou dobou podle majitelů firma registrovala už 200 seriózních objednávek na silniční model.

img-responsive

Arrinera Hussayra | foto: Arrinera

Během následujících let se však po polském supersportu slehla zem, oficiální informace z továrny tvrdily, že se vůz dostane do prodeje někdy v roce 2016. Od roku 2014 probíhaly testy na silnicích a prototypy se ukázaly na několika polských výstavách. Během této doby se také o voze začalo psát dosti negativně, ať už v Polsku, kde jej lokální novináři nazvali lacinou replikou Lamborghini postavenou z dílů z Opelu Corsa a Audi A6, či v zahraničí, kde si Hussayra získala pověst "vaporware", neboli výrobku, na který se čeká tak dlouho, až je pravděpodobnější, že se do prodeje už nikdy nedostane.

V srpnu 2015 se však na Varšavském autosalonu ukázala nová varianta, Hussayra GT. Pod modernizovanou karosérií se ukrývala stejná technika, šlo však čistě o okruhovou verzi pro sérii GT3, bez homologace pro silnici. Váha byla snížena na 1249kg, motor ale zůstal u atmosférického plnění a má proto jen 430 koní. Produkční verze GT se poté projela na britském Goodwood Festival of Speed jakožto vůbec první polské auto a ve svojí třídě dokonce vyhrála.

img-responsive

Arrinera Hussayra GT | foto: Arrinera

I přes produkčně vypadající kousky, ukazované v Polsku na několika výstavách ročně, si ani v roce 2016, kdy měla konečně začít dlouho slibovaná sériové produkce, žádná Hussayra mezi zákazníky nedostala. Jaký je další osud není moc zřejmé, okruhová verze je na webu Arrinera prezentována jako připravená k prodeji, k silniční variantě ale jakékoliv info o dostupnosti chybí. Naopak se však Arrinera chlubí vývojem elektrické varianty, s pohonem všech kol, drive-by-wire řízením a zamýšlená pro omezenou produkci s rozsáhlými možnostmi individualizace zákazníkem na jeho objednaný kus.

img-responsive

Arrinera Hussayra Electric | foto: Arrinera

Že je zásadním nedostatkem pro další vývoj nedostatek financí však zřejmě dokazuje poslední veřejná akce Arrinery. Místo prezentace vozu totiž v Londýně oznámila, že elektrická Hussayra bude vozem využívající technologii blockchain. Ta má být využívána při výrobě vozu, komunikaci s klientem, pro elektronické systémy přímo ve voze, monitoring vozu a také při údržbě a opravách. S tím samozřejmě souvisí i spuštění vlastní kryptoměny, nazvané ARRI Coin. Jestli jde opravdu o vylepšení oproti současným procesům, nebo jen pokus o využití módní vlny k vylákání více peněz z investorů, se snad někdy dozvíme. Na webu však zatím není řečeno, kdy přijde další krok v dlouhé historii prvního polského supersportu.

Vytisknout

Diskuze: Polský elektrický supersport? Arrinera Hussayra slibuje i vlastní kryptoměnu

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Lamborghini Huracán v barvě Rosso Corsa na kolech Strasse Wheels

Milionová pokuta za rychlou jízdu? Mladého řidič v Lamborghini vyfotilo 33…

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

  2. Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud