Jak naplánovat ideální cestu na dovolenou

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 9. července 2018, 12:16 Google+

Prázdniny už jsou v plném proudu a řada lidí už si tak plní svůj sen o sluncem zalitém moři, plážích a poznávání nových míst. Pokud se však na cestu teprve chystáte a vaším dopravním prostředkem se stane automobil, což je zejména u zájezdů do Chorvatska stále populární, máme pro vás pár tipů, jak si naplánovat cestu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Navigace, ilustrační fotografie

Navigace, ilustrační fotografie | foto: inspiro-solutions.cz

Sdílejte článek

Není náhodou, že jsme si hned v úvodu vybrali za příklad Chorvatsko. Tento přímořský stát je jedním z nejčastějších českých cílů, což každoročně potvrzují statistiky. Moře bývá čisté, počasí ideální, lidé přátelští a cestu už má mnoho z nás snad i zakódovanou v genech.

Ať už se ale v létě chystáte vypravit kamkoliv, určitě se vyplatí si svou cestu dopředu naplánovat a zkontrolovat. A zatímco starší generace byly závislé na automapách a autoatlasech, my můžeme využít poměrně širokou škálu internetových plánovačů, které nám s výběrem trasy pomohou a ještě nám ji pošlou do telefonů, které stále častěji slouží i jako navigace.

Na internetu je k dispozici poměrně široká paleta různých plánovačů, které vám pomohou zvolit nejvhodnější, nejrychlejší nebo nejkratší cestu. Některé dokonce nabízí i možnosti cestování veřejnou přepravou, jiné zase myslí na motorkáře. Jaký plánovač je nejlepší necháme na vás, my jsme se však podívali na pětici těch zřejmě nejznámějších.

Jako bod A jsme zadali pouze Prahu (mapa si automaticky vybrala konkrétní bod) a jako cílovou destinaci město Zadar (volbu cílového bodu jsme opět nechali na plánovači). A jaké plánovače jsme využili a co jsme se od nich dozvěděli?

Google Maps

Google mapy jsou klasika, na kterou každý den spoléhají statisíce a možná i miliony řidičů po celém světě. Plánování trasy můžete provést na cestách z telefonu, nebo z domova na velké obrazovce počítače. K dispozici je plánování trasy pro auta, veřejnou dopravou, pěšky i letecky.

Na mapě jsou vyznačené uzavírky, nehody i intenzita dopravy. Díky možnosti využívat data i v zahraničí tak máte stále dokonalý přehled a to v elegantním a jednoduchém balení. Na trase se pak můžete vyhnout dálnicím, zpoplatněným úsekům nebo trajektům. Potěší také možnost sdílet naplánovanou trasy rovnou do svého telefonu nebo například na e-mail.

img-responsive

Ukázky plánovačů tras - Google Maps | foto: Screenshot

Google Mapy nám nabídly 3 varianty trasy, přičemž nejrychlejší, přes Brno a Vídeň, měřila 964 km a trvala 9 h 51 min. Trasa přes České Budějovice a Linec měřila 912 km a trvala 9 h. 57 min. a nakonec cesta přes Maďarsko vyšla na 992 km a trvala 10 h a 13 minut.

Mapy.cz

Česká aplikace Mapy.cz je na poli navigací pro řidiče nováčkem, mezi pěšími turisty se však jedná o oblíbenou a hojně využívanou aplikaci. Její prostředí je jednoduché, nabízí navigaci pro automobily, cyklisty i pěší turisty a dokonce i veřejnou dopravu, která je však zatím v Beta verzi a na naší trase nefungovala.

img-responsive

Ukázky plánovačů tras - Mapy.cz | foto: Screenshot

Cestu z Prahy do Zadaru nám Mapy.cz nabídly buď ve formě "Rychlá" se vzdáleností 964 km a časem 9 h. 22 min., nebo formou "Krátká" se vzdáleností 854 km a časem 12 h. a 26. minut. Jedinou možností, které se lze po cestě vyhnout, jsou placené úseky.

Mapy však nabízí výškový profil trasy, možnost exportu dat do formátu GPX či KML a samozřejmě možnost uložení a sdílení.

TomTom MyDrive

Aplikace, která je známá především majitelům navigací / navigačních aplikací TomTom, nabízí velice vstřícné, jednoduché a přehledné rozhraní, díky kterému lze naplánovat cestu autem, na motorce, nákladním vozem či s karavanem. 

img-responsive

Ukázky plánovačů tras - TomTom | foto: Screenshot

Webová stránka ukazuje aktuální provoz, práce na silnici i omezení (což je zvláště v Česku skutečně úsměvný pohled). Při plánování tras si navíc lze zvolit cestu Nejrychlejší, nebo Zajímavou. V případě cest zajímavých je však potřeba si cestu naplánovat po menších úsecích, neboť trasa Praha - Zadar byla údajně příliš dlouhá.

Nicméně nejrychlejší trasa vedla podle TomTomu přes České Budějovice a Linec, což umožnilo absolvovat trasu vzdálenou 916 km za 9 h. a 45 minut. Rychlejší alternativa o délce 933 km vedla přes Znojmo a Vídeň - celkový čas cesty by pak vyšel na 9 h. 58 minut. Nejdelší pak byla opět trasa přes Maďarsko, která měří 1005 km a podle TomTom by vyšla na 10 h. a 10 minut.

ViaMichelin

Webové stránky známé zejména všem zapáleným cestovatelům mají jeden podstatný háček - jsou celé v angličtině a o jejich přehlednosti bychom se dokázali pár minut dohadovat. Jakmile se však rozkoukáte, dostanete vcelku bohatý přísun informací, který si mžete ještě dále specifikovat. Na své si tak opět přijdou motorkáři, cyklisté i chodci.

Cestu si můžete nechat navrhnout podle doporučení Michelinu, nejrychlejší, nejkratší, nejzajímavější a dokonce i nejekonomičtější. Tento plánovač totiž dokáže odhadnout i náklady na benzín (údaje však berte s rezervou).

img-responsive

Ukázky plánovačů tras - Michelin | foto: Screenshot

Do plánování trasy lze zahrnout i provoz a vyloučit lze naopak místa jak dálnice, silnice s mýtem, zpoplatněné úseky, úseky vedoucí mimo silnice (například trajekty) nebo mosty. Možností je tedy více než dostatek.

Jako nejrychlejší trasu pak Michelin doporučil cestu přes České Budějovice na Linz, což by při vzdálenosti 914 km mohlo vyjít na cca 9 h a 59 minut. Druhá doporučená trasa vede přes dálnici D1 na Brno a Vídeň. Trasa o délce 965 km by mohla vyjít na cca 9 h a 33 minut. Jako třetí cesta se pak objevil tip na výlet přes Strakonice a Salzburg na Ljubjanu. Trasa o délce 941 km však podle odhadů vyjde na 12 hodin a 10 minut.

Here

Jako poslední alternativu jsme si vzpomněli na mapy Here WeGo, které byly dlouhou dobu jediným funkčním pohrobkem Nokie. Webová stránka jako taková je ovšem velice přehledná, stejně jako mapové podklady. Here navíc nabízí i možnosti cesty veřejnou dopravou i s pomocí sdílení aut - což však pro tuto cestu nepřekvapivě nebylo možné.

Plánování cesty je opět triviální a vyloučit lze tunely, nezpevněné cesty, placené úseky, trajekty, dálnice, autovlaky i silnice určené jen pro obsazená auta - což byla opět jedinečná možnost.

img-responsive

Ukázky plánovačů tras - Here | foto: Screenshot

Podle Here byla nejrychlejší alternativou cesta přes Brno a Vídeň dlouhá 963 km, která vyjde na 9 h. a 58 minut za volantem. Jako alternativa se nabízí cesta přes Znojmo a opět na Vídeň, což zkrátí cestu na 910 km a prodlouží pobyt za volantem na 10 h. a 5 minut. Poslední alternativa o délce 929 km pak opět vede na České Budějovice a Linec. Za volantem však strávíte 10 hodin a 19 minut.

Jak tedy vidíte, všechny plánovače nabízí poměrně podobný scénář nejvhodnější / nejrychlejší cesty. MY jsme navíc volili pouze základní cestu, přičemž vy si ji můžete samozřejmě doplnit i o sjezdy na různá zajímavá místa, čímž si můžete cestu zpříjemnit a rozbijete tak nudný stereotyp nekonečné jízdy po šedé dálnici. 

Vytisknout

Diskuze: Jak naplánovat ideální cestu na dovolenou

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

T High Renault Sport Racing se inspiroval u Formule 1

Tahač inspirovaný Formulí 1? Tohle monstrum vás na dálnici brzdit nebude

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud