Na koleni v garáži vyrobené auto dražší, než klasické Porsche 356? Důvodů je řada...

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 5. června 2018, 11:46 Google+

V dnešní době vzniká naprostá většina automobilů na automatizovaných výrobních linkách, u kterých zastává člověk minimum práce. Dokonce i nejluxusnější automobily světa se rodí převážně pod rukami robotů, kterým lidské oko a cit pouze asistuje. Na světě se ale přesto i dosud najdou některé vozy, jejichž vznik je dílem pouze lidských rukou - od nákresu, přes konstrukci šasi až po výrobu karoserie. A vozy značky RÜNGE patří k těm nejklasičtějším.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Frankfurt Flyer 004

Frankfurt Flyer 004 | foto: bringatrailer.com

Sdílejte článek

Chris Runge se zabývá ruční výrobou klasických automobilů, které připomínají klasiky z padesátých let, už nějaký ten pátek. S každým dalším modelem se navíc jeho schopnosti zlepšují a Chris si troufá na stále kreativnější, odvážnější a celkově úchvatnější modely, jako je například tento Frankfurt Flyer 004, který postavil již v roce 2016. Naprosto úchvatný automobil je však nyní na aukčním portálu Bring a Trailer, kde hledá nového majitele.

Frankfurt Flyer 004 je naprosto čistokrevný a ručně stavěný sporťák, který se drží receptury z poválečného Německa. Němečtí konstruktéři totiž měli k dispozici nevyužitá šasi připravená pro německé armádní vozy značky Volkswagen a masivní přebytky hliníku, ze kterého se vyráběly stíhačky a letadla. Díky kombinaci těchto komponent pak vznikaly naprosto úchvatné stroje, kterým vlastně Runge skládá poctu.

Frankfurt Flyer vznikl na základech trubkového rámu z modelu Beck Speedster, o jeho pohon se stará uprostřed instalovaný motor z Porsche 356 o výkonu 120 koní, v podbězích se ukrývají bubnové brzdy z opět z Porsche 356 a to vše je úhledně zabalené v ručně vyráběné hliníkové karoserii. Výsledek pak na světě nemůže hledat konkurenci, neboť tohle dílo je slovy Jalopniku „Víc než jen hromada součástek."

Tohle je pravděpodobně jediný automobil na světě, který vám dokáže nabídnout stejný pocit z jízdy, jako závodní vozy Porsche z padesátých let. Převodovka je čtyřstupňová a 120 koní pod kapotou sice není zrovna moc, ovšem díky hmotnosti 526 kilogramů a absenci jakékoliv elektroniky je vůz neuvěřitelně bezprostřední, intenzivní a rozhodně vám dokáže pročísnout vlasy a vykouzlit úsměv na rtech.

Od své výroby v roce 2016 navíc vůz prošel řadou úprav, díky kterým by měl být komfortnější a elegantnější. Například sedačky už nejsou jen hliníkový lavor, ale konečně dostaly i nějaké to čalounění. Nechybí ani pár stylových doplňků a nálepek. Navíc je možné měnit i vnitřní uspořádání, neboť součástí prodeje je i hliníkový kryt místa spolujezdce, který z roadsteru vytvoří závodní monopost.

Frankfurt Flyer si na vlastní kůži vyzkoušel Jason Torchinsky z webu Jalopnik, který byl zážitkem skutečně ohromen | zdroj: youtube.com

Vzhledem k unikátnosti stroje se nám nechtělo cenu ani hádat, ovšem v zámoří už je Chris Runge poměrně známý a tak cena roste raketovým tempem. Na začátku aukce padlo 5 000 dolarů, v současnosti však probíhá souboj v přihazování mezi vážnými zájemci, který vyhnal cenu až na těžko uvěřitelných 79 999 dolarů, tedy cca 1,75 milionu korun.

Stále se přitom bavíme o automobilu, který vzniká v garáži jednoho nadšence metodami, které využívali němečtí technici v poválečných letech. Redaktoři na Jalopniku však upozorňují, že tohle auto má dokonce i nárok překonat ceny klasických Porsche 356. Oproti nim je totiž Frankfurt Flyer menší, lehčí, rychlejší a hlavně nabízí naprosto jedinečný a neokoukaný vzhled.

Vytisknout

Diskuze: Na koleni v garáži vyrobené auto dražší, než klasické Porsche 356? Důvodů je řada...

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

Ruský prezident Putin se pochlubil svou unikátní limuzínou

Putin se pochlubil novou limuzínou, její komfort ocenil i korunní princ z Abu…

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud