Znáte nejdražší SUV světa? Ta nejvzácnější vlastní jediný člověk, Rolls-Royce je až šestý

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 17. května 2018, 14:02 Aktualizováno 17.5.2018, 17:06 Google+

Automobilky kategorie SUV v posledních letech doslova ovládly trh. Nabízejí se ve všech velikostech, výkonné, úsporné, laciné, bez střechy a samozřejmě také enormně luxusní a za těžko představitelné částky. Leckoho možná překvapí, že nejmenovaný král mezi luxusními SUV, nedávno představený Rolls-Royce Cullinan, se řadí až někam na šesté místo. Dražší vozy už jsou přitom bezkonkurenčně vyprodány.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Rolls-Royce Cullinan

Rolls-Royce Cullinan | foto: Rolls-Royce

Sdílejte článek

Rolls-Royce Cullinan: 325 000 dolarů, cca 7 mil. Kč

Automobilka Rolls-Royce, tradiční výrobce nejluxusnějších automobilů světa, se trhu SUV dlouhé roky bránila. Lidé z ekonomického si ale nakonec spočítali, že tenhle odpor je zbytečný a hlavně prodělečný. Před několika dny jsme se tak dočkali modelu Cullinan, který přináší do nabídky tradičního britského výrobce hned několik novinek.

img-responsive

Rolls-Royce Cullinan | foto: Rolls-Royce

Standardem však zůstávají luxusní materiály, excelentní zpracování, bohatá výbava, dostatek prostoru a motor o objemu 6.75 litru. Vidlicový bi-turbo dvanáctiválec nabízí 571 koní a 850 kW. Samozřejmostí je komfortní podvozek i pohon všech kol.

Mercedes-Maybach G650 Landaulet: 527 400 dolarů, cca 11.4 mil. Kč

Mercedes třídy G se dočkal ještě před příchodem nové generace mnoha modifikacích. Jedna z nich proběhla i pod taktovkou Maybachu a jejím výsledkem je G650 Landaulet. Mnozí ho také označují za sen každého diktátora.

Pokud jste o něm nikdy neslyšeli, nic se neděje. Tohle auto totiž nebude snadné potkat v provozu - vyrobeno totiž bylo pouhých 99 kusů z nichž každý našel majitele téměř okamžitě. Jeho cena je sice vysoká, ovšem za to dostává posádka nebe nad hlavou, zadní sedadla z Mercedesu třídy S a řadu komfortních drobností, jako například vyhřívané / chlazené držáky pití. Příjemné překvapení je také pod kapotou: 6.0 litrový biturbo motor V12 o výkonu převyšujícím 630 koní.

Mercedes-Benz G63 AMG 6x6: 544 378 dolarů, cca 11.8 mil. Kč

Třída G v úpravě Maybachu možná zůstala před veřejností poněkud upozaděna, ovšem G63 AMG 6x6 je naopak jedním z nejslavnějších extrémně luxusních SUV světa, za což vděčí svému průkopnickému a značně divokému vzhledu a pohonu šesti kol.

img-responsive

Mercedes-Benz G63 AMG 6x6 | foto: Mercedes-Benz

Se svou váhou 3 850 kilogramů se jistě jedná i o jedno z nejtěších SUV světa, ovšem díky 5.5 litrovému biturbo motoru V8 laděnému v AMG má výkonu i točivého momentu na rozdávání. Jeho automatická 7-stupňová převodovka navíc posílá výkon na všechna kola, takže v terénu je tohle monstrum k nezastavení.

Karlmann King: 2 mil. dolarů, cca 43.7 mil Kč

A máme tady pořádného cenového skokana. KArlmann King však není v žádném ohledu obyčejným SUV. Tenhle mohutný stroj, který zřejmě někomu utekl z futuristického komiksu, je skutečným monstrem. Jak výkonem, tak váhou nebo luxusem.

Základem se stal Ford F-550, respektive jeho šasi. K tomu konstruktéři přidali 6.8 litrový motor V10 a spoustu luxusního vybavení, kte kterému patří třeba prostor pro čtyři až sedm pasažérů, výsuvná televize, vysunovací stolky, kávovar, atd. Vyloučená není ani možnost nechat si celý vůz opancéřovat a být tak i s veškerým svým luxusem v bezpečí. Všechny tyhle drobnosti však zvýšily váhu až na 5.9 tuny, takže maximální rychlost představuje jen 140 km/h.

Dartz Prombron Black Russian - cena neznámá

Báli jste se, že bychom v seznamu obludně velkých a přehnaně luxusních monster mohli vynechat produkty pocházející z Ruska? Tak teď se můžete uklidnit. Cena tohohle kousku je sice neznámá, ovšem většina produktů společnosti Dartz se odráží od částky milionu a míří stále výš.

Navzdory neznámé ceně však poměrně dobře známe parametry tohohle stroje. Navzdory ruskému původu se pod kapotou ukrývá 8.1 litrový diesel společnosti GM, který produkuje přes 450 koní a 850 Nm. V podbězích jsou 22-palcová neprůstřelná kola, okna vyplňuje neprůstřelné sklo, karoserei je taktéž neprůstřelná a podvozek by měl odolat i nějakému tomu výbuchu. Ostatně co jiného byste čekali u ruského monstra?

Bentley Dominator - cena neznámá

V roce 1994 vznikl v automobilce Bentley tajemný vůz, který pravděpodobně začal psát historii luxusních SUV. Ačkoliv jeho vývoj musel přijít na několik milionů dolarů, nikdy se neobjevil v dealerstvích, na autosalonech nebo mezi koncepty.

Dominator, jak se průkopník segmentu luxusních SUV jmenoval, totiž vznikl na zakázku pouze pro brunejského Sultána. Na platformě šasi Range Roveru vzniklo celkem šest exemplářů, jejichž přesnou cenu neznáme. Rozhodně však nešlo o drobné, neboť Dominator měl stát za odvrácením krachu, který tou dobou značku ohrožoval.

Vytisknout

Diskuze: Znáte nejdražší SUV světa? Ta nejvzácnější vlastní jediný člověk, Rolls-Royce je až šestý

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Tesla Model X dokázala utáhnout obří Boeing 787-9 Dreamliner

Zlomila Tesla další rekord? Na tohle si zatím jiný elektromobil netroufl

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud